Asi pred štyrmi rokmi som prvýkrát od mojich priateľov počula o prirodzenom plánovaní rodičovstva. Aj keď som z tradične veriacej rodiny, nikto mi doma nepovedal, že existuje niečo ako prirodzene plánovať rodinu alebo spolupracovať s Bohom na vytváraní rodiny, počte detí a pritom si udržať pevné manželstvo a zdravie. Myslím, že toto je  jedna z tém, ktoré dnešným dievčatám chýbajú od ich rodičov – aby im niekto povedal, že existuje PPR a nielen antikoncepcia!
Moja veľmi dobrá priateľka mi vtedy ako sedemnásťročnej vysvetlila aspoň základné veci. Vtedy ma to ohromilo a prekvapilo. Nepremýšľala som dovtedy, ako otázku plánovania detí riešia páry (nevedela som ani o antikoncepcii, ani o PPR). Zaujalo ma to.
Keď som si  neskôr našla chlapca a začala som s ním chodiť, prišla na rad aj táto otázka. Obaja sme praktizujúci katolíci, žijeme predmanželskú čistotu a ešte počas nášho chodenia sme sa o otázkach rodiny do hĺbky i do šírky rozprávali. V určitom období nášho chodenia som mu povedala, že si meriam teplotu a pozorujem hlien. Po roku a pol chodenia sme sa rozhodli ísť na kurz LPP a rozhodli sme sa pre STM. Kurz bol pre nás obidvoch veľkým obohatením. Ja osobne som zistila, aké som mala nepresné informácie. Myslím, že práve nízka informovanosť je dôvodom, prečo mnohé ženy tvrdia, že PPR nefunguje. Sama som bola z toho dopletená, kým som nedostala presné informácie a rady od učiteľského páru. Kurz bol veľmi hodnotný – najmä svedectvo života samotných manželov, ich ochota, viera. Po kurze som teda začala odznova – s presnými informáciami, s novými poznatkami, s novou motiváciou. A zistila som, že Boh všetko perfektne premyslel ...
Nádherné tiež je, že môj priateľ, s ktorým sme momentálne zasnúbení, na tomto všetkom so mnou spolupracuje. Pre mňa ako ženu a jeho budúcu manželku je to úžasný dar do manželstva – mám vedľa seba niekoho, kto ma v tom nenecháva samu, bol so mnou na kurze, naučil sa STM (niekedy si myslím, že lepšie ako ja), pomáha mi vyhodnotiť tabuľky, riešime spoločne rôzne otázky ohľadom plánovania rodiny, manželského života, sexuality.
     Ako v každom vzťahu, aj my sme postupne začali rozoberať rôzne otázky – plánovanie rodiny, zhodnotili sme rôzne prirodzené metódy, rozprávame sa a riešime spoločne ťažkosti ohľadom môjho zdravia.
Muž má byť ochranca a spolupracovník pre ženu na cestu do Neba a ona zase pre neho. A tak to vnímame aj my. Už počas nášho chodenia ma môj priateľ podporoval pri prvej návšteve gynekologickej ambulancie (musela som tam ísť kvôli zdravotným problémom), čo bolo pre mňa dosť ťažké a stresujúce. Dnes mu za to ďakujem, že už vtedy bol so mnou a pomáhal mi.
Toto však neboli ,,jediné“ problémy, ktoré nás postretli. Za posledného pol roka sme sa pasovali s inými. Počas celej doby, ako si robím záznamy, všetko fungovalo presne – dobré cykly, všetko v poriadku. Keď mi niekto povedal, že má dlhé cykly alebo bolestivé menštruácie – dokonca mi jedna žena povedala, že neverí vlastnému telu – nechcelo sa mi veriť! Ale zrazu som na tej druhej strane bola aj ja! Krivka úplné nepravidelná, teploty rozhádzané ako koráliky, učiteľský pár sám kukal na tie tabuľky, keď som prosila o vyhodnotenie, ktoré som zrazu ja sama nevedela urobiť (niekedy aj oni boli v šoku). A čo teraz? Čo keď to nefunguje? Dokonca v tom čase som sa dozvedela, že možno nebudem môcť vynosiť dieťatko, alebo mi môže hroziť riziko spontánneho potratu. To bol asi najväčší šok (najmä keď takúto skutočnosť zistí žena pred manželstvom). Asi po štyroch mesiacoch som myslela, že to vzdám. Veď do svadby ešte asi rok, potom to doriešime. Lenže tak sa to nedá. Ak to odložím, neskôr tento problém môžem nájsť – a znásobený. Poradila som sa s lekárom. Lekárske rady zneli – odber krvi, zistenie progesterónu, hormonálny profil,… hm… ale až o niekoľko mesiacov. Tak som sa vrátila k STM - prečítala som si rady v knihách. A začala som pracovať – zmena baterky v teplomeri, zmena miesta merania, spala som v zatemnenej miestnosti – teda riešila som v prvom rade ,,technické veci“.
V dnešnej dobe je viacero alternatív. Niektorí to riešia antikoncepciou – veď ,,pravidelný cyklus“  sa môže dosiahnuť aj takýmto spôsobom. Nakoniec – nie je to ani hriech, ak sa antikoncepcia používa výhradne na zdravotné účely. Ale tu je na mieste povedať, že antikoncepcia tento problém nevyrieši!!! Iba niečo zakryje (a v mnohých prípadoch aj viac poškodí v tele). Antikoncepcia v tomto prípade nie je liek, ako si možno mnohí myslia. Je to však v súčasnosti ,,jednoduchší spôsob spraviť telo relatívne zdravým“. Ale potom čo so mnou? Čo s telom?
Ak človek  ide do hĺbky, hľadá niečo, čo je prirodzenejšie (niekedy však možno náročnejšie). Dnes môžem povedať, že sa to dá! Som študentka a hektický spôsob života sa dá spomaliť. Ak naozaj človeku záleží na zmene, s podporou a oporou to dokáže. U mňa sa stal zázrak – na radu učiteľského páru STM som zmenila stravu – prvý a jednoduchý krok – jesť viac zeleniny, ovocia, nepiť kávu (ktorú som veľmi mala rada), namiesto čaju si spraviť vodu s citrónom, menej sladkostí, jesť čierne pečivo, dokonca aj klíčky a ľanové semienka (čo som dovtedy ani nevidela!),… teda najskôr prirodzene doplniť telu to, čo signalizuje, že mu chýba. Doplnila som stravu aj o magnézium, zinok a B6 – teda malá pomoc z lekárne. Čuduj sa svetu – o mesiac sa teploty ,,zázračne“ upratali – zrazu bola krivka dvojhladinová, ovulácia a cyklus pravidelný. Dokonca sa stratil aj predmenštruačný syndróm, ktorý predtým nepríjemne ovplyvňoval moju náladu.
STM mi už pred manželstvom pomohla odhaliť problémy, ktoré by som inak nezistila a pomohla mi ich aj vyriešiť. Je dôležité nemaskovať problémy, ale postaviť sa k nim zodpovedne a riešiť ich. STM ma naučila spoznať vlastné telo a v určitom zmysle si ho aj vážiť.
                                                                                                                                                                                  Viki P.