Ako poradkyňa dojčenia sa nezriedka stretávam s otázkou dojčiacich mamičiek, či môžu dojčiť, keď potrebujú riešiť svoj zdravotný problém alebo obmedzenie a teda či môžu užívať nejaké lieky súbežne s dojčením. Väčšina liekov a zákrokov, ktoré musíte počas dojčenia podstúpiť je kompatibilných s dojčením. Neodkladajte preto liečbu či rôzne ošetrenia len preto, že dojčíte.
Pri zvažovaní rizík je vhodné vedieť tieto body, na ktoré sa väčšinou úplne zabúda:
1. Umelé mlieko prináša oproti materskému mlieku so stopovými prvkami nejakého lieku takmer VŽDY omnoho väčšie závažné riziká!
2. Drvivá väčšina liekov prechádza do materského mlieka v absolútne zanedbateľných množstvách. Sú navyše lieky, ktoré nemôžu prejsť do materského mlieka vôbec - napr. ich molekula je príliš veľká, sú lieky, ktoré ak aj prejdú do materského mlieka a dieťa ich požije, nevstrebávajú sa tráviacim traktom, preto bábätko vôbec neovplyvňujú (to je prípad napr. väčšiny liekov,
ktoré sa musia podávať injekčnou formou, práve preto sa takto podávajú, pretože orálne by ich človek nevyužil).
3. Úplne sa zabúda, že kravské (umelé) mlieko takisto nie je bez stopových množstiev rôznych liekov či preparátov.
4. Keď lekári neodporúčajú dojčiť pri užívaní liekov, často vôbec nerozlišujú dojčeného novorodenca a dojčené staršie dieťa, pri ktorom už netvorí materské mlieko 100 % stravy. Mnohé lieky, ktoré sa napr. neodporúčajú užívať pri dojčení a slúžia napr. na liečbu matkinej astmy, by sa v prípade, že by astmou trpelo 3-ročné dieťa, predpísali úplne bez zaváhania a v plnej dávke, nie v stopových množstvách, aké dieťa dostane z matkinho mlieka. Je absolútne minimum liekov, ktoré skutočne matka počas dojčenia nesmie užívať - sú to napr. niektoré lieky používané pri liečbe rakoviny, jeden z rádiových izotopov jódu, používaný pri diagnostike problémov so štítnou žľazou (a v tomto prípade sa dá zvážiť alternatívne vyšetrenie dojčiacej matky), niektoré
molekuly technícia používané ako rádioaktívne látky pri jednej z diagnostík.
 
Bezpečné sú v zásade:
– všetky lieky, ktoré sa predpisujú deťom a tehotným
– bežné lieky ako Ibuprofen, Paralen, lieky na alergiu, na astmu (obzvlášť tie, ktoré sa inhalujú, a zvlášť nové lieky na astmu, ktoré sa v tráviacom trakte vstrebávajú len minimálne)
– väčšina liekov, ktoré sa podávajú injekčnou formou
– väčšina liekov na epilepsiu, vysoký krvný tlak
– tetracyklín aj všetky ostatné antibiotiká
– kodeín, prednison, tyroxín, warfarín, antidepresíva, zolof, paxil
– krémy na kožu
– kvapky do očí, nosa, uší
– takmer všetky prípravky, ktoré sa používajú lokálne
Takisto dojčiaca matka môže bez obáv podstúpiť vyšetrenie rotgenom (aj
v oblasti hrudníka), CT, vyšetrenia kontrastnými látkami a nemusí prestať
dojčiť ani na minútu.
Ďalšie informácie môžete nájsť na letáku dr. Jacka Newmana:
https://sites.google.com/site/blogodojceni/dojcenie-a-liecba-matky