Ako účinkuje? Je bezpečná?
Copyright 1998, Couple to Couple League, International


Čo je antikoncepčná tabletka?
Anikoncepčná tabletka je akýkoľvek medikament využívajúci syntetické hormóny, ktorého cieľom je narušením prirodzenej plodnosti ženy zabrániť otehotneniu, alebo tehotenstvo ukončiť.

Sú všetky druhy antikoncepčných tabletiek rovnaké?
Nie sú. Na trhu existuje niekoľko druhov antikoncepčných tabletiek, ktoré môžeme v zásade rozdeliť do dvoch skupín: kombinované antikoncepčné tabletky a tzv. ”minitabletky” obsahujúce iba progestín. Kombinované typy obsahujú dva syntetické steroidy, ktoré napodobňujú účinok prirodzených hormónov estrogénu a progesterónu. Niektoré tabletky účinkujú v ”jednofázovom” režime udržiavaním dávky hormónov na rovnakej úrovni v priebehu celého cyklu užívania. Iné pracujú dvojfázovým alebo trojfázovým spôsobom, pričom sa úroveň dávky syntetických hormónov mení dva alebo trikrát v priebehu cyklu užívania tabletky v snahe napodobniť podobné zmeny, aké prebiehajú u plodnej ženy prirodzeným spôsobom. Výlučne progestínová ”minitabletka” používa iba jeden syntetický hormón progestín - steroid s progestačným účinkom podobným účinku prirodzeného progesterónu.
Ako účinkuje antikoncepčná tabletka?
Tabletka je navrhnutá tak, aby narušovala niekoľko normálnych funkcií plodnosti, aby urobila ženu:

1) neschopnou počať v dôsledku dočasnej sterility
alebo imobility spermií  a/alebo
2)  neschopnou donosiť dieťa (skorý potrat).
Tento proces je možné uskutočniť rôznymi spôsobmi.
1. Potlačenie ovulácie.
Keď má žena ovuláciu, hormóny uvolňované z hypofýzy, podmozgovej žľazy, stimulujú jej vaječníky k dozrievaniu a uvoľneniu vajíčka. Kombinovaná tabletka obyčajne preruší uvoľňovanie týchto hypofyzárnych hormónov, následkom čoho sa z vaječníkov neuvoľní žiadne vajíčko a dôjde k zamedzeniu otehotnenia. Keď žena nemá žiadne vajíčko schopné oplodnenia, je chemicky sterilná. Naproti tomu výlučne progestínová tabletka má slabší účinok. Obyčajne nezabráni ovulácii.


2. Zamedzenie nidácie (zahniezdenia).

Ďalším dôležitým aspektom plodnosti je proces budovania výstelky maternice a jej výživy. Vajíčko po oplodnení sa normálne zahniezdi v tejto výstelke (endometrium), z ktorej dostáva podporu a výživu. Progestínová zložka kombinovanej tabletky a výlučne progestínová minitabletka spôsobujú ztenšovanie a vysušovanie vnútornej výstelky maternice, ktorá nie je schopná podporiť zahniezdenie embrya (oplodneného vajíčka).

3. Bránenie pohybu spermií.

Pred ovuláciou produkuje cervix - krčok maternice, tekutý hlien, v ktorom sa spermie pohybujú smerom k vajíčku. Hlien súčasne zabezpečuje výživu spermií, ktorým umožňuje prežívať. Tento hlien následkom pôsobenia progestínu hustne, čím bráni spermiám v pohybe.3 Existujú ešte ďalšie dva faktory ženskej plodnosti, ktoré môže antikoncepčná tabletka ovplyvňovať.

4. Zmeny vo vajíčkovodoch.

Progestín znižuje schopnosť vajíčkovodov napomáhať pohybu vajíčok od vaječníkov smerom k maternici. Keďže tu dochádza k oplodneniu vajíčka, tak sa stane, že embryo nedosiahne včas maternicu, aby sa mohlo úspešne zahniezdiť.4

5. Zastavenie tehotenstva.

Po uvoľnení vajíčka z vajíčkovodu je ženský cyklus riadený žliazkou - žltým telieskom (corpus luteum), ktoré sa vytvorí z teraz už prázdneho obalu vajíčka (folikulu). Toto teliesko normálne pôsobí dostatočne dlho, aby umožnilo embryu uhniezdenie v maternici a zahájilo podporu tehotenstva prostredníctvom placenty.
Hormóny z antikoncepčnej tabletky však môžu spôsobiť nevhodnú funkciu žltého telieska, ktorá umožní odlupovanie maternicovej výstelky skôr, než sa môže embryo úspešne zahniezdiť.5
Súhrnne možno povedať, že prirodzená ženská plodnosť vyžaduje jemnú spoluprácu niekoľkých systémov a orgánov. Syntetické chemikálie v akomkoľvek type antikoncepčnej tabletky narušujú túto spoluprácu a nepriaznivo vplývajú na jej prirodzenú plodnosť a na akékoľvek ”náhodné” počatia.

    Aká efektívna je antikoncepčná tabletka?

Teoreticky dosahuje efektívnosť tabletky 99 %, v praxi je však táto hodnota omnoho nižšia. V prvom roku užívania antikoncepčnej tabletky zažije skúsenosť neplánovaného tehotenstva 1,9% až 18,1% žien.6
Neočakávane sa vyskytujúce tehotenstvá počas užívania antikoncepčných tabletiek sú spôsobené množstvom faktorov. Vzájomné pôsobenie medzi antikoncepčnou tabletkou a niektorými inými liekmi ovplyvňuje úrovne hormónov v krvi, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutie efektu antikoncepcie. Táto vzájomná interakcia medikamentov môže byť významná najmä pri všeobecne používanej tabletke s ”nízkou dávkou”, kde malé zmeny hormonlnych úrovní v krvi môžu zapríčiniť častejšie ovulácie a následne neplánované tehotenstvá. Ďalším faktorom vplývajúcim na podiel tehotenstiev pri užívaní antikoncepčných tabletiek je nedodržanie návodov, niekedy následkom nedostatočnej motivácie najmä umladých žien vo veku 15-24 rokov.

   Nastane vždy potlačenie?

Nenastane. Ovulácia sa uskutoční u 2% až 10% cyklov žien užívajúcich antikoncepčné tabletky.7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 Ak na celom svete užíva 60 miliónov žien antikoncepčné tabletky s nízkou dávkou hormónov, nastane 1.2 až 6 miliónov ovulácií v priebehu jedného cyklu. Tento prípad známy ako prelomová ovulácia (breakthrough ovulation) sa vyskytuje ešte častejšie v prípade výlučne progestínovej antikoncepčnej tabletky.

    Čo sa stane, ak dôjde k ovulácii?

Ak antikoncepčná tabletka nezabráni ovulácii, vstúpia do hry ďalšie mechanizmy. Zhustený cervikálny hlien môže spermiám sťažovať dosiahnutie vajíčka, ak však dôjde k jeho oplodneniu, vzniká nový život. Hormóny spomaľujú postup novopočatého života cez vajíčkovody a embryo môže tak veľmi zostarnúť, že nebude schopné života keď dosiahne maternicu.

Ak je embryo po dosiahnutí maternice ešte stále životaschopné, podvýživa maternicovej výstelky zapríčinená antikoncepčnou tabletkou zabráni jeho zahniezdeniu. Embryo zomiera a jeho zvyšky sa vyplavujú pri najbližšom krvácaní, ktoré mimochodom nie je pravou menštruáciou, i keď sa tak obyčajne vníma.

    Znamená to, že antikoncepčná tabletka môže zapríčiniť skorý potrat?

Áno. Zabránenie prenosu novopočatého života v jeho embryonálnej fáze do maternice a zabránenie jeho zahniezdeniu v stene maternice sú ”potratové” vlastnosti antikoncepčnej tabletky.

    Prečo som o tomto nepočula predtým?

Výrobcovia antikoncepčných tabletiek a mnohí zdravotníci sa zaujímajú hlavne o vedľajšie účinky antikoncepčnej tabletky a o jej efektívnosť v prevencii tehotenstiev a menej ich už zaujíma, ako táto droga túto efektívnosť dosahuje.
Nanešťastie mnohí ”inak” pro-life orientovaní lekári a farmaceuti veľmi ťažko pripúšťajú existenciu týchto abortívnych vlastností antikoncepčných tabletiek, pretože ak by chceli zostať verní svojej úcte k životu na všetkých stupňoch jeho vývoja, museli by prestať predpisovať a povoľovať tieto tabletky.
Pro-abortívne orientované organizácie a ich právnici bez váhania pripúšťajú potencionálne schopnosti antikoncepčných tabletiek zapríčiniť skoré potraty. Vo februári 1992 napísal Ruth Colker, profesor na Tulane Law School, oponujúc luisianskému zákonu morálne odsudzujúcemu aborciu: ”Pretože takmer všetky antikoncepčné prostriedky, s výnimkou pesarov a kondómov, účinkujú v čase medzi počatím ... a nidáciou.., zdá sa, že zákon odsudzuje väčšinu antikoncepčných prostriedkov.”16 V roku 1989 právny zástupca Frank Sussman argumentoval pred najvyšším súdom U.S.A., že ”...IUDs (Intra Uterine Devices - vnútromaternicové telieska) [a] antikoncepčné tabletky s nízkou dávkou hormónov ... majú abortívne účinky.” 17

    Je bezpečná?
Aké sú bežné vedľajšie účinky antikoncepčnej tabletky?

Existuje celý rozsah rizík od celkom vážnych alebo fatálnych, až po menšie až bezvýznamné. Nasleduje zoznam najbežnejších vedľajších účinkov, ako sa prejavovali u žien užívajúcich antikoncepčné tabletky. Tieto účinky závisia od dávkovania a nie každá žena ich zažije na vlastnej skúsenosti, ale riziko tu stále existuje.18, 19 Príčinou mnohých z nich sú syntetické estrogény kombinovanej antikoncepčnej tabletky, ďalšie zapríčiňuje progestín, ktorý je jediným rizikovým faktorom vo výlučne progestínovej tabletke (a vo výlučne progestínovom implantáte Norplant).

    Srdcové a krvné anomálie

Krvné zrazeniny. Môžu vznikať krvné zrazeniny, ktoré obmedzujú alebo blokujú prítok krvi k dôležitým orgánom a ďalším telesným systémom, čo môže zapríčiniť trvalé poškodenia. Napríklad krvná zrazenina by v srdci spôsobila infarkt, v mozgu by spôsobila mŕtvicu alebo krvácanie do mozgu. Putujúca zrazenina v tele by mohla uviaznuť v pľúcach a zapríčiniť pľúcnu embóliu, v obličkách by zrazenina spôsobila trombózu renálnej tepny a poškodenie obličiek, v tepnách očnej sietnice by spôsobila dočasné alebo trvalé oslepnutie.
Pri porovnávaní užívateliek antikoncepčných tabletiek s nízkymi úrovňami hormónov s neužívateľkami štúdie neustále udávajú asi dvojnásobné zvýšenie nebezpečenstva fatálneho srdcového infarktu.20 Nebezpečenstvo je nižšie v porovnaní s nebezpečenstvom zakusovaným v súvislosti so staršími tabletkami s vysokými dávkami hormónov, ale ešte stále je závažné. Podobne sa zvyšuje nebezpečenstvo fatálnej mozgovej mŕtvice asi 1,4 krát, ak porovnáme užívateľky a neužívateľky. U fajčiarok sa nebezpečenstvo fatálnej srdcovej porážky zvyšuje 12 krát a nebezpečenstvo krvácania do mozgu 3,1 krát.21

Vysoký krvný tlak. U žien užívajúcich antikoncepčné tabletky je možné pozorovať vysoký krvný tlak a zmeny v mechanizme zrážanlivosti krvi.22 Táto skutočnosť môže zapríčiňovať 3 až 11-násobné zvýšenie rizika vytvárania krvných zrazenín pri porovnaní užívateliek tabletiek s neužívateľkami. Riziko je mimoriadne vysoké pre fajčiace ženy a/alebo ženy staršie ako 35 rokov.23

    Rakovina

Rakovina prsníka sa opakovane dáva do súvisu s používaním antikoncepčnej tabletky. 24,25,26,27,28,29,30,31

Výskyt rakoviny prsníka sa v posledných rokoch zvýšil alarmujúcim spôsobom najmä medzi mladými ženami. Ako poznamenala správa z roku 1991, ”rakovina prsníka zabije iba v tomto samotnom roku viac než 44 000 amerických žien”, 32 pričom sa predpovedá ďalších 175 000 nových prípadov ochorení, ”najmä medzi mladými ženami”.

Prečo nastáva taký vzostup výskytu rakoviny prsníka medzi mladými ženami? Všimnite si najprv, že rakovina prsníka sa zriedkavo vyskytuje u žien krátko po zahájení užívania antikoncepčných tabletiek. Obyčajne rakovina prsníka nevzniká skôr než po desiatich, alebo viacerých rokoch užívania antikoncepčných tabletiek. Treba si uvedomiť, že v USA sa od polovice 70-tych rokov bežne predpisovali antikoncepčné tabletky pre dospievajúce dievčatá. Zdravý rozum nachádza súvislosť medzi podávaním antikoncepčných tabletiek mladým dievčatám v 70-tych rokoch a neskorším vzostupom rakoviny prsníka o 15 až 20 rokov neskôr medzi ženami v ich pokročilých dvadsiatich a tridsiatich rokoch. Tento uzáver bol dokázaný štúdiou ktorá zistila, že švédske ženy užívajúce antikoncepčné tabletky v 60-tych rokoch sa v porovnaní s neužívateľkami tabletie vystavujú päťnásobnému zvýšeniu výskytu rakoviny prsníka. 33

Zvýšené riziko rakoviny prsníka sa vyskytuje u mladých žien ktoré nikdy nerodili a u skupín s dlhodobým užívaním antikoncepčných tabletiek (viac než päť rokov). Väčšie nádory a znížená miera prežitia sú spojené s užívaním antikoncepčných tabletiek v nízkom veku.

Znížia novšie antikoncepčné tabletky s nízkymi dávkami hormónov výskyt rakoviny prsníkov?
Ešte sa nedospelo k zhodným poznatkom vo výklade a kým bude možné dospieť k definitívnym záverom, je potrebné získať ďalšie 10 až 20-ročné skúsenosti so ženami užívajúcimi antikoncepčné tabletky.

Ženám užívajúcim antikoncepčné tabletky sa môže zvýšiť citlivosť pŕs na dotyk (breast tenderness), môžu sa im zväčšiť, alebo môže u nich tiež nastať sekrécia mlieka. Lekári sú upozorňovaní, aby nepredpisovali antikoncepčné tabletky ženám ”o ktorých sa vie, alebo je u nich podozrenie, že majú rakovinu prsníka”.34 Je ťažké predpovedať, aké závažné vplyvy by mali hormóny antikoncepčnej tabletky na celkom náhodne vybranú vzorku žien, ktoré ich užívajú.

Rakovina krčka maternice. Medzi užívateľkami antikoncepčných tabletiek narastá rakovina a dysplazia krčka maternice.35,36,37,38,39 Medzi ďalšie faktory, ktoré majú vplyv na abnormality krčka maternice patrí dĺžka užívania antikoncepčných tabletiek, množstvo sexuálnych partnerov s ktorými sa žena stýkala, v akom veku sa začala pohlavne stýkať, fajčenie, hygiena sexuálnych partnerov a prenos ľudského papiloma vírusa. V dôsledku pôsobenia týchto niekoľkých faktorov môže byť vzťah medzi antikoncepčnými tabletkami a rakovinou krčka maternice zastretý. Niet však pochýb, že následkom propagácie antikoncepčnej tabletky došlo k včasným pohlavným stykom, ktoré môžu byť bezprostrednejšou príčinou rakoviny krčka maternice.

Rakovina endometria a vaječníkov. Zdá sa, že tento druh rakoviny sa u žien ktoré užívajú, alebo v minulosti užívali antikoncepčné tabletky vyskytuje zriedkavejšie. Väčšina týchto údajov pochádza zo štúdií žien, ktoré užívali antikoncepčné tabletky s vyšším obsahom estrogénu a progestínu. V súčasnosti sa na trhu USA vyskytujú iba jednofázové a trojfázové antikoncepčné tabletky s nízkymi dávkami hormónov (menej než 50 mcg estrogénu). Na štúdium tohto problému je potrebný dlhší čas a tento nepatrný ochranný účinok sotva môže byť dôvodom na používanie antikoncepčných tabletiek s rizikom množstva iných vedľajších účinkov.

Je potrebné uviesť aj tú skutočnosť, že tieto formy rakoviny sú zriedkavé a vyskytujú sa primárne medzi ženami po prechode v päťdesiatich a šesťdesiatich rokoch. A ďalej, tento druh rakoviny má tendenciu vyskytovať sa u žien, ktoré mávali dlhé cykly (t.j. predĺženú fázu s dominanciou estrogénu), alebo u ktorých sa tento druh rakoviny vyskytoval v rodine. A po tretie, predĺžená laktačná amenorea (predĺžené obdobie bez menštruácie v dôsledku kojenia) ponúka ten istý druh ochrany proti týmto druhom rakoviny, pretože je potlačený menštruačný cyklus a žena je vystavená zníženému pôsobeniu estrogénu.

Nádory pečene. S rozšírením používania antikoncepcie vzrástol výskyt nádorov pečene u mladších žien (15 až 40 rokov). Pred tým, ako sa užívanie syntetických hormónov stalo bežnou záležitosťou, v tejto vekovej kategórii o tejto chorobe takmer nebolo počuť. Nádory pečene sa obvykle nevyskytujú pred šiestou dekádou veku žien.

Štúdia American College of Surgeons’ Commision on Cancer (komisia lekárov so zameraním na rakovinu) zistila ”veľkú špičku vo vekovej kategórii 26 až 30 rokov, ktorá korešponduje so zvýšeným užívaním orálnej antikoncepcie v tomto veku.” 40 Rakovina pečene u žien užívajúcich antikoncepčné tabletky sa obyčajne spája so ženami po tridsiadke, ktoré ich používali dlhšie než 4 roky, ale uvádzajú sa prípady rakoviny pečene aj u mladších žien. 41,42,43,44

Iné druhy rakoviny. Medzi ženami užívajúcimi antikoncepčné tabletky sa zistil zvýšený výskyt rakoviny kože (melanóm). Prirodzene sa vyskytujúci estrogén sa podiela na udržiavaní zdravého kožného tkaniva. Je celkom odôvodnené domnievať sa, že vystavenie sa nadmernému syntetickému estrogénu v antikoncepčnej tabletke zvyšuje nebezpečenstvo tohto typu rakoviny.45,46,47

   Nepravidelnosti cyklu

Hoci niektoré ženy dostávajú antikoncepčné tabletky kvôli nepravidelným cyklom, tieto v drvivej väčšine prípadov neriešia problém zapríčiňujúci túto nepravidelnosť, ale len navodia umelý cyklus s pseudomenštruačným krvácaním, ktoré nastáva v dôsledku hormonálneho spádu po prerušení užívania tabletiek v rámci "cyklu". Častokrát sa po vysadení tabletky nepravidelnosť vráti, niekedy vo zvýšenej miere.

   Existujú aj iné vedľajšie účinky?

Áno. Niektoré vedľajšie účinky sú zanedbateľné, zatiaľ čo iné môžu mať vážnejšie následky a vyžadovať si prerušenie užívania týchto medikamentov.49,50,51

Ženy užívajúce antikoncepčné tabletky môžu mať nasledovné nepriaznivé účinky:

* Bolesti hlavy, migrény, mentálna depresia (dokonca až po samovraždu a/alebo samovražedné sklony), zníženie alebo strata sexuálnej túžby, brušné kŕče, plynatosť, zvýšenie alebo strata telesnej hmotnosti, zadržiavanie vody v tele (water retention); nevoľnosť a zvracanie (asi 10% užívateliek); symptómy PMS (predmenštruačný syndróm), vaginitída (zápal pošvy) a vaginálne infekcie, zmeny vo videní (dočasné, alebo trvalé oslepnutie a netolerantnosť voči kontaktným šošovkám); choroby žlčníka a dočasná, alebo trvalá neplodnosť po prerušení užívania antikoncepčných tabletiek u žien s predchádzajúcimi nepravidelnosťami menštruačného cyklu, alebo ak začali s ich užívaním pred dosiahnutím dospelosti. Niektoré z príznakov, ako napríklad migrénové bolesti hlavy, kontraindikujú užívanie antikoncepčných tabletiek kvôli komplikáciám ohrozujúcim život.

Kompletnejší zoznam škodlivých účinkov antikoncepčných tabletiek môžete získať konzultáciou s vašim lekárnikom.

   Je antikoncepčná tabletka bezpečnejšia než tehotenstvo?

Nie je. Zdravotné nebezpečenstvá antikoncepčnej tabletky ďaleko prevyšujú nebezpečenstvo tehotenstva a pôrodu pre zdravie ženy 52 a akékoľvek tvrdenie o opaku je založené na chybnom porovnávaní medzi zdravou ženou užívajúcou antikoncepčné tabletky a ženou, ktorej sa nedostáva normálna starostlivosť počas tehotenstva.

Predpokladom na získanie antikoncepčnej tabletky je pravidelná lekárska starostlivosť a kontrola. Napríklad, ak je u ženy užívajúcej antikoncepčné tabletky určená diagnóza ”pravdepodobná rakovina”, alebo ak je vystavená iným vedľajším účinkom, má výhodu skorého zistenia ochorenia. Mnohé tehotné ženy však nedostávajú pravidelnú lekársku starostlivosť. Jasnejší obraz o bezpečnosti antikoncepčnej tabletky v porovaní s bezpečnosťou tehotenstva by sme získali, ak by sa porovnávali zdravé tehotné ženy s pravidelnou lekárskou starostlivosťou počas tehotenstva a pôrodu so ženami dostávajúcimi pravidelnú lekársku starostlivosť počas užívania antikoncepčných tabletiek.

Štatistika o úmrtí pri pôrodoch sa od počiatku tohto storočia neustále znižuje najmä v dôsledku lepšej starostlivosti o matku.53 Väčšina vysokorizikových tehotenstiev a pôrodov sa prihodí ženám, ktoré nevyhľadali náležité lekárske ošetrenie.54 Táto skutočnosť je najočividnejšia v treťom svete, kde adekvátna lekárska starostlivosť je zriedkavá.

Štatistika o úmrtí počas tehotensta a pri pôrode, obvykle nazývaná materská úmrtnosť, zahŕňa aj podiel úmrtí v dôsledku potratov. Potraty sa jasne používajú ako prostriedok regulácie pôrodnosti na zabránenie narodenia dieťaťa. Z toho dôvodu musia byť zahrnuté do štatistiky úmrtí metód na reguláciu pôrodnosti. Jedna štúdia uvádza 25% až 50%-tný podiel úmrtí pochádzajúcich z potratov v rámci uvádzanej materskej úmrtnosti.55

Päťdesiat percent žien užívajúcich antikoncepčné tabletky skončí s ich užívaním v priebehu prvého roka z dôvodov vedľajších účinkov, vývoja ľahkých ochorení prsníka alebo nejakej abnormality pohlavných orgánov. Štúdie o antikoncepčných tabletkách tieto ženy do svojich pozorovaní nezahŕňajú, čoho výsledkom je nevyvážený obraz iba tých najzdravších žien, ktoré antikoncepčné tabletky znášajú.56 Tento sa potom porovnáva s bežnou populáciou žien, ktoré sú tehotné. Skutočnosťou je, že v USA používa antikoncepčné tabletky 13,8 milióna žien a v celom svete ich je 60 miliónov (konzervatívne údaje).57 Na 100000 žien vo veku 15-44 rokov pripadá 7,9 úmrtí, ktoré súvisia s antikoncepčnými tabletkami.58

Z toho je možné vypočítať, že len v samotných USA je každý rok viac než 1090 úmrtí zapríčinených iba následkom užívania antikoncepčných tabletiek.

Ale ja som počula, že používanie antikoncepčných tabletiek nie je sprevádzané žiadnymi vedľajšími účinkami.
Všetky medikamenty, vrátane všetkých typov antikoncepčných tabletiek, majú potenciálne vedľajšie účinky. Nie je možné vopred predpovedať, ako bude konkrétna žena reagovať na antikoncepčnú tabletku, avšak existuje dosť veľká pravdepodobnosť niektorých typov reakcií. Je dosť možné, že žena si nebude vedomá že existuje spojitosť medzi určitou reakciou a antikoncepčnou tabletkou a to najmä vtedy, ak trvá viac rokov, než sa táto reakcia prejaví.

Ponúkajú antikoncepčné tabletky nejaký liečebný prínos?
Jediná ”indikácia”, alebo použitie antikoncepčnej tabletky ktorá je schválená organizáciou The Food and Drug Administration (oficiálny schvaľovací orgán na potraviny a lieky v USA) je ”prevencia otehotnenia žien ... ako metóda antikoncepcie.” 59 Niektoré neschválené použitie, myslí sa tým pokusné, zahŕňa jej použitie ako tabletky ”ráno po” (zapríčiňujúcej skorý potrat) a na zmiernenie príznakov miernej endometriózy.60
Kojím bábätko; smiem užívať antikoncepčnú tabletku?
Nie. Dieťa prijíma syntetické hormóny s matkiným mliekom. Antikoncepčná tabletka znižuje množstvo, ako aj obsah proteínov produkovaného mlieka.61

Akú mám alternatívu k používaniu antikoncepčnej tabletky?
Prirodzené plánovanie rodičovstva (PPR) je bezpečné, zdravé a efektívne a zároveň aj nenákladné. Žena sleduje a zaznamenáva zmeny svojej bazálnej telesnej teploty, normálne vylučovanie cervikálneho hlienu (hlienu krčka maternice) a ak si to želá, aj fyzické zmeny samotného cervixu. Porovnáva navzájom a vyhodnocuje tieto príznaky, aby mohla deň za dňom sledovať prirodzený priebeh svojho plodného cyklu. Žiadne medikamenty, žiadne pomôcky, žiadne chirurgické zákroky, žiadne ohrozenie alebo smrť, žiadne vedľajšie účinky, žiadne chemické potraty!

Funguje PPR naozaj?
Áno. Manželské páry môžu pri používaní PPR dosiahnuť 99% efektívnosť keď sa naučia metódu, správne vyhodnocujú príznaky plodnosti a dodržiavajú pravidlá.62 Páry, ktoré sa rozhodnú riadiť touto metódou získajú jedno pozitívne dobrodenie - potenciál pre zdravšie manželstvo - na psychologickej, telesnej i duševnej úrovni.63,64

Paul Weckenbrock, R.Ph.

--------------------------------------------------------------------------------
Reference List
--------------------------------------------------------------------------------

1. Hatcher RA, Guest F, Stewart F, 4 others (1988). Hormonal Overview. Contraceptive Technology (14th ed) New York:Irvington Publishers 191-192. The basic information is also contained in the package insert. See reference 14.

2. Mishell D (Dec 1976). Current status of oral contraceptive steroids. Clin Ob Gyn 19 (4) 746-747.

3. Diczfalusy E (Jan 1968). Mode of action of contraceptive drugs. Am J Ob Gyn 100 (1) 156-157.

4. Bronson RA (Sept 1981). Oral contraception: mechanism of action. Clin Ob Gyn 24 (3) 873-874.

5. Hatcher RA (1988) 192.

6. Harlap S, Kost K, Forrest JD (1991). Preventing Pregnancy, Protecting Health. New York: The Alan Guttmacher Institute, 36-37.

7. Ehmann R (Sept 1990). Problems in family planning. Report delivered at the International Congress of the World Federation of Doctors Who Respect Human Life. Dresden, Germany.

8. Hatcher RA (1988). 191-192.

9. Killick S, Eyong E, Elstein M (Sept 1987). Ovarian follicular development in oral contraceptive cycles. Fertil Steril 48 (3), 409-413.

10. Edgren RA, Sturtevant FM (Aug 1976). Potencies of oral contraceptives. Am J Ob Gyn 125 (8), 1030.

11. We are close to lowest steroid dosage in the Pill (Nov 26-30 1984). News and Views. Excerpts from the second annual meeting of the Society for the Advancement of Contraception, Jakarta; edit Korteling W. Organon International. West Orange, NJ (U.S.).

12. Van der Vange N (1988). Ovarian activity during low dose oral contraceptives. Contemporary Obstetrics and Gynecology. Edit Chamberlin G. London: Butterworths, 315-326.

13. Peel J, Potts M (1969). Textbook of Contraceptive Practice. Cambridge: Cambridge University Press, 99.

14. Ovrette (1993) Physicians’ Desk Reference. Montvale, NJ: Medical Economics Co, 2606.

15. Bronson RA (Sept 1981). 869.

16. Colker R (Feb 6 1992). Louisiana abortion is a very real threat to women. The Dallas Morning News, 23A.

17. Argument by Frank Sussman, Lawyer for Missouri Abortion Clinics (Apr 27. 1989). New York Times, National Edition, 15.

18. Oral Contraceptives (Nov 1989 insert). Edit Olin BR. Facts and Comparisons. St. Louis: Walters Kluwer Co., 107c-108

19. Ortho-Novum (1993). Physicians’ Desk Reference, 1723-1730.

20. Thorogood M, Mann J, Murphy M, Vessey M (1991). Is oral contraceptive use still associated with an increased risk of fatal myocardial infarction? Report of a case-control study. Br J Ob Gyn 98, 1245-1253.

21. Thorogood M, Vessey M (1990). An epidemiologic survey of cardiovascular disease in women taking oral contraceptives. Am J Obstet Gynecol 163 (1) pt 2, 274-281.

22. Stampfer MJ, Willett WC, Colditz GA, Speizer FE, Hennekens CH (1990). Past use of oral contraceptives and cardiovascular disease: A meta-analysis in the context of the Nurses’ Health Study. Am J Obstet Gynecol 163 (1) pt 1, 285-291.

23. Demulen (1993). Physicians’ Desk Reference, 2254.

24. Olsson H, Ranstam J, Baldetorp B and 4 others (1991). Proliferation and DNA ploidy in malignant breast tumors in relation to early oral contraceptive use and early abortions. Cancer 67 (5), 1285-1290.

25. U.K. National Case-Control Study Group (1989). Oral contraceptive use and breast cancer in young women. Lancet 1 (8645), 973-982.

b Meirik O, Lund E, Adami H and 3 others (1986). Oral contraceptive use and breast cancer in young women. Lancet 2 (8508), 650-653.

27. Rushton L, Jones D (1992). Oral contraceptive use and breast cancer risk: a meta-analysis of variations with age at diagnosis, parity and total duration of oral contraceptive use. Br J Obstet Gynecol 99, 239-46.

28. Miller DR, Rosenberg L, Kaufman DW and 3 others (1989). Breast cancer before age 45 and oral contraceptive use: New Findings. Am J Epidemiol 129 (2), 269-280.

29. Pike MC, Henderson BF, railo MD. Duke A, Roy S (1983). Breast cancer in young women and use of oral contraceptives. Possible modifying effect of formulation and age at use. Lancet 2 (8356), 926-930.

30. Stadel BV, Lai S, Schlesselman JJ, Murray P (1988). Oral contraceptives and premenopausal breast cancer in nulliparous women. Contraception 38 (3), 287-299.

31. Kay CR, Hannaford PC (1988). Breast cancer and the Pill - A further report from the Royal College of General Practitioners’ oral contraception study. Br J Cancer 58, 675-680.

32. Rather D, Jones P, Moriarity E, Corderi V, Taira L (May 1. 1991). Beating breast cancer. New York: CBS.

33. Olsson H, Borg A, Ferno M, Moller TR, Ranstam J (1991). Early oral contraceptive use and premenopausal breast cancer - A review of studies performed in Southern Sweden. Cancer Detect Prev 15 (4), 265-271.

34. Oral Contraceptives (Nov 1989 insert). Facts and Comparisons. 107c.

35. Oral Contraceptives in the 1980s (May-June 1982). Population Reports. Baltimore: Johns Hopkins University, Series A(6), A-203.

36. Hume K (1985). The pill and cancer. Linacre Quarterly 52 (4), 306-311.

37. Roy S, Bernstein L, Stanczyk FZ (1988). Analysis of oral contraceptive risks. Female contraception eds: Runnebaum B, Rabe T, Kiesel L. Berlin-Heidelberg: Springer-Verlag 29-30.

38. Hatcher RA, Stewart F, Trussell J and 4 others (1990). The pill: Combined oral contraceptives. Contraceptive Technology New York: Irvington Publishers, 243-244.

39. Schlesselman JJ (1989). Cancer of the breast and reproductive tract in relation to use of oral contraceptives. Contraception 40 (1), 20-25.

40. Hume K (1985). 305-306.

41. Roy S (1988). 30-31.

42. Oral contraceptives in the 1980s (May-June 1982). Population Reports. A-204.

43. Oral contraceptives (November 1989 insert). Facts and Comparisons.107e.

44. LaVecchia C, Franceschi S, Bruzzi P, Parazzini F, Boyle P (1990). The relationship between oral contraception use, cancer and vascular disease. Drug Safety 5 (6), 436-446.

45. Hatcher RA (1990). 244.

46. Holly EA, Weiss NS, Liff JM (1983). Cutaneous melanoma in relation to exogenous hormones and reproductive factors. J Natl Cancer Inst 70, 827.

47. Beral V,Evans S,Shaw H,Milton,G (1984). Oral contraceptive use and malignant melanoma in Australia.

Br J Cancer 50, 681-685.

48. Oral Contraceptives (Nov 1989 insert). Facts and Comparisons. 108.

49. Murad F, Haynes RC (1985). Estrogens and progestins. The Pharmacological Basis of Therapeutics, eds:Gilman AG, Goodman LS, Rall TW, Murad F. New York: Macmillan, 1435-1436.

50. Ehmann R (1990). 10-15.

51. Hatcher RA (1990). 237-240.

52. Beral V (1979). Reproductive mortality. Br Med J 2, 632-634.

53. Sachs BP, Layde PM, Rubin GL, Rochat RW (1982). Reproductive mortality in the United States. JAMA 247 (20), 2789-2792.

54. Hatcher RA (1990). 528.

55. Schuitemaker NWE, Gravenhorst JB, Van Geijn HP, Dekker GA, Van Dongen PWJ (1991). Maternal mortality and its prevention. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 42, 531-535.

56. Grant E (1985). The bitter pill. London: Elm Tree Books, 103.

57. Hatcher RA (1990). 228.

58. Harlap S (1991). 98-99.

59. Demulen (1992). Physicians’ Desk Reference, 2253.

60. Oral Contraceptives (Nov 1989 insert). Facts and Comparisons. 107c.

61. Oral Contraceptives (Nov 1989 insert). Facts and Comparisons. 107g.

62. Wade ME, McCarthy P, Braunstein GD and 5 others (1981). A randomized prospective study of the use-effectiveness of two methods of natural family planning. Am J Obstet Gynecol 141 (4) 368-376.

63. Kippley, J Kippley, S (1991). The Art of Natural Family Planning. (3rd ed, 5th print) Cincinnati: Couple to Couple League 59-74.

64. Tortorici, J (1979). Conception regulation, self-esteem, marital satisfaction among Catholic couples: Michigan State University study. Int Rev NFP III(3) 191-205.

--------------------------------------------------------------------------------
 


Späť