Na vysvetlenie rôznych foriem PMS sa uvádza niekoľko rôznych príčin, pričom všetky sa vzťahujú na nerovnováhu v stravovaní a v mikrozložkách výživy.

1) Abnormálna luteálna fukcia. Mnohé ženy s PMS majú v luteálnej fáze svojho cyklu zvýšenú hladinu estrogénu a nízku hladinu progesterónu. V prípade nedostatku vitamínov skupiny B pečeň nemôže inaktivovať estrogén a jeho vysoká hladina znižuje úroveň progesterónu.
Konzumácia živočíšnych tukov súvisí s PMS, pretože tieto tuky obsahujú kyselinu arachidonovú, ktorá je dietetickým prekurzorom škodlivého “lokálneho hormónu” prostaglandínu F2alfa. Tento prostaglandín potláča funkciu žltého telieska, ktoré produkuje progesterón v luteálnej fáze.
Naopak, potravinová vláknina, ktorá je jednoducho nestráviteľnou časťou celých rastlinných pokrmov, má priaznivý vplyv na zníženie úrovne estrogénu, zrejme v dôsledku toho, že estrogénu vylučovanému v žlči „postaví hrádzu” proti jeho opätovnému vstrebávaniu do krvi. Zistilo sa, že ženy ktoré nemajú PMS jedia dvakrát viac vlákniny, ako ženy trpiace touto poruchou a pri rovnakej spotrebe tukov u oboch skupín konzumujú ženy bez PMS prevažne rastlinné tuky, kým ženy s PMS konzumujú prevažne tuky živočíšne.
Dôležitým poznatkom je, že samotný vitamín B6 zvyšuje hladinu progesterónu. Pri štúdiách s dvojitým slepým pokusom tento vitamín výrazne zredukoval symptómy PMS

2) Abnormálne zadržiavanie tekutín.  U niektorých žien s PMS je abnormálne zvýšená hladina hormónu aldosterónu, ktorý spôsobuje, že obličky zadržiavajú soľ a vodu. Nedostatok magnézia spôsobuje zvýšené vylučovanie aldosterónu. Vitamín B6 a magnézium sú oba dôležité pre syntézu prospešnej chemickej látky, dopamínu, ktorý popri iných funkciách pomáha obličkám zbavovať telo soli a vody. U žien s PMS bola zistená nižšia  vnútrobunková hladina magnézia ako u ostatných žien. Ženy s PMS tiež konzumujú viac mliečnych výrobkov než ženy bez tejto poruchy. Mliečne výrobky, okrem toho že sú zdrojom živočíšnych tukov, svojim nerovnovážnym pomerom vápnika k magnéziu 10 : 1 zabraňujú vstrebávaniu magnézia.

Je veľmi užitočné uvedomiť si, že nadmerná konzumácia cukru spôsobuje jeden alebo dva dni zadržiavanie tekutín, aj keď je úroveň aldosteronu normálna. Zatiaľ čo nadmerné užívanie soli podporuje zadržiavanie tekutín, primerané množstvo soli predchádza zvýšenej sekrécii aldosterónu.

3) Hypoglykémia. Nízka úroveň glukózy v krvi môže prispievať k PMS ako to naznačujú typické hypoglykemické symptómy ako sú mdloby, neodolateľná chuť na sladkosti, bolesti hlavy, atď. Ženy s PMS konzumujú viac cukru a rafinovaných uhľohydrátov než iné ženy.

Prospešný lokálny hormón prostaglandín E1 pomáha regulovať sekréciu inzulínu a jeho nedostatok môže prispievať k PMT-C. Tento prostaglandín je odvodený od kyseliny cislinolovej, ktorá je hojne zastúpená v rastlinných olejoch, najmä v saflórovom oleji. Avšak na premenu kyseliny cislinolovej zo stravy na prospešný prostaglandín E1 sú potrebné magnézium, vitamíny B3, B6, C a zinok. Nasýtené tuky zo živočíšnych alebo hydrogenovaných zdrojov, ako je margarín, blokujú túto vitálnu premenu; podporujú tiež syntézu škodlivého antagonistického prostaglandínu, už spomínaného F2alfa. Zníženie pomeru vápnika k magnéziu tiež znižuje nežiadúcu nadmernú reakciu inzulínu na cukor. Abraham uprednostňuje pomer vápnika k magnéziu 1 : 2, na rozdiel od pomerov týchto dvoch minerálov 2 : 1 alebo 3 : 1, ktoré obvykle odporúčajú nutriční poradcovia.

Spolu s cukrom zhoršuje hypoglykémiu aj konzumácia kofeínu. Vitamíny skupiny B (najmä kyselina listová), draslík a chróm pomáhajú telu udržiavať normálnu hladinu glukózy v krvi.

4) Zvýšená hladina hormónu prolaktínu. Niektoré ženy s PMS majú vyššiu hladinu prolaktínu než ženy, ktoré tento problém nemajú. Dokonca aj muži, ktorým bol v rámci štúdie s dvojitým utajením injekčne podaný prolaktín, udávali symptómy podobné PMS.

David Horrobin, Ph.D., uznávaný výskumník v oblasti prolaktínu je presvedčený, že aj keď sa hladina prolaktínu javí ako normálna, ženy s PMS môžu mať vyššiu citlivosť na tento hormón. Prospešný prostaglandín E1 môže tiež pomáhať redukovať účinky prolaktínu. Pri produkcii tohto prostaglandínu telo nutne potrebuje primerané množstvo rastlinného oleja, nízkonasýtených tukov a niektorých vitamínov a minerálov. Tieto nedostatky pri produkcii E1 je možné riešiť užívaním gamalinolovej kyseliny, ktorá sa nachádza iba v materskom mlieku a v púpalkovom oleji (olej púpalky dvojročnej). V rámci troch štúdií s dvojitým slepým pokusom a jednej otvorenej štúdie bol tento olej v registrovanej forme Efamol (do 4 g denne) podávaný ženám, z ktorých mnohé mali PMS a boli rezistentné na iné formy liečby. U väčšiny z nich sa stav podstatne zlepšil, najmä pokiaľ ide o symptómy depresie, podráždenosti, zadržiavania tekutín a potiaže s prsníkmi. Púpalkový olej je drahý a preto sa odporúča iba vtedy, ak iné nutričné stratégie neboli úspešné. Účinná dávka je jeden až dva gramy dvakrát denne.

Hypotalamus reguluje prolaktín predovšetkým jeho blokovaním a nie stimuláciou. Pri nedostatočnej regulácii úroveň prolaktínu abnormálne vzrastie. Faktorom ktorý brzdí tvorbu prolaktínu je dopamín. Vitamín B6 znižuje úroveň prolaktínu tým, že stimuluje tvorbu dopamínu. Magnézium je tiež potrebné pre syntézu dopamínu a tak prispieva spolu s vitamínom B6 k normálnej úrovni prolaktínu. Zinok  môže taktiež znižovať úroveň prolaktínu. Je zaujímavé, že hypoglykémia je silným podnetom na vylučovanie prolaktínu.

5) Nedostatok vitamínu E. Vitamín E (150 - 600 jednotiek denne) bol použitý v štúdii s dvojitým slepým pokusom na liečenie PMS. Výrazne znižuje napätie v prsníkoch a symptómy PMT-C a PMT-D. Niektorí výskumníci ho považujú za mierny inhibítor prostaglandínu.

6) Konzumácia kofeínu. Lekári, dokonca aj tí, ktorí liečia PMS prevažne liekmi zistili, že dôležitým prvým krokom pre zvládnutie PMS je vylúčenie všetkých zdrojov kofeínu (káva, čaj, čokoláda, kola). Tieto potraviny vo zvýšenej miere spôsobujú cysty a bolesti v prsníkoch.