139 2

   Manželmi sme jeden a pol roka a nedávno sme sa stali aj rodičmi. V manželskom zväzku sme krátko, preto nechceme poúčať alebo radiť. Skôr len povzbudiť a napísať pár riadkov o tom, prečo a ako sme sa rozhodli v manželstve praktizovať prirodzené plánovanie rodičovstva, a v čom vidíme, že je to naozaj dobré.
   O prirodzenom plánovaní rodičovstva sme vedeli už skôr od priateľov, ktorí už boli manželia. Avšak až po zásnubách prišla túžba dozvedieť sa viac o tom, čo to prirodzené plánovanie rodičovstvo je, ako to celé funguje a prečo ho máme aplikovať do nášho manželského života. Mali sme veľa otáznikov, no vedeli sme, že chceme hľadať spoločnú cestu manželského zbližovania, bez ubližovania si, s úctou, rešpektom a zároveň stále s vášňou a láskou.
   Už pred svadbou sme žili v čistote. Pre niekoho staromódne, no pre nás nie. Stojí to za to vytrvať a nestavať vzťah pred svadbou na fyzickom, intímnom zblížení. Nevravíme, že to bolo ľahké. Prirodzene sme sa priťahovali a niekedy to bolo ťažšie, ale vyplatilo sa. Po vyslúžení si sviatosti manželstva sme si len potvrdili, že sme nič nezmeškali, že to tak všetko má byť. Urobili sme veľmi dobre a môžeme len odporúčať.
   Prihlásili sme sa teda na kurz symptotermálnej metódy, ktorá sa nám najviac páčila. Viedol ju manželský pár z Ligy pár páru. Lektori nás uviedli do problematiky a povedali nám veľa nových a hodnotných informácii. Už po prvom stretnutí kurzu sme mohli začať metódu aplikovať, čo bolo skvelé, lebo do svadby ostávalo vyše pol roka a my sme vedeli, že tak budeme mať dostatok záznamov aby sme mohli objektívnejšie vyhodnotiť a čítať tak presnejšie našu plodnosť ešte pred svadbou. Boli sme radi, že aj v manželstve budeme môcť žiť čistotu.
   Tiež sme sa na kurze dozvedeli, ako je to celé detailne vymyslené. Bližšie sme spoznali hlavne ženskú plodnosť (pri mužoch nám to bolo jasné :)), a tiež, ako to funguje v manželstve nielen po tej prirodzene priťahujúcej stránke, vášnivej a zároveň dôverujúcej Bohu, ale aj po tej ľudskej, biologickej. Potom sme vedeli, kedy je obdobie počať bábätko a kedy je zas čas, keď môžeme upevňovať náš manželský sľub bez počatia. A verte, toho času je dosť:). Stvoriteľ odviedol perfektnú prácu a vymyslel to do detailov.

   Počas praktizovania metódy nám boli záznamy aj výborným zrkadlom. Prekvapilo nás, koľko sme sa zo záznamov mohli dozvedieť a objavovať tak fungovanie tela v tejto oblasti. Hneď sme mohli vyhodnotiť, či náhodou nežijeme uponáhľaný život a máme spomaliť, oddýchnuť si, zmeniť stravu alebo viac hydratovať svoje telo, hlavne to ženské. Niektoré signály nášho tela sme jednoducho predtým prehliadali a mali sme ich zo života vytesnené, no vďaka sledovaniu sme si ich začali viac všímať a mali tak pochopiteľnejší obraz.
   Keďže žijeme v meste, odkiaľ ani jeden z nás nepochádza, naše víkendy pred aj po svadbe boli večne na cestách za rodinami a priateľmi. Samozrejme, aj tu nám dala tabuľka hneď obraz, ako telo reaguje, a my sme mohli vidieť, čo môžeme predpokladať v budúcnosti pri podobných situáciách. Taktiež iná strava, sťahovanie sa do podnájmu nášho jednoizbového bytu alebo stres zo štátnic či z finančnej uzávierky v práci boli tiež hneď viditeľné, napríklad zmenou bazálnej teploty.
   Ďalším našim zistením bolo aj to, že sme sa ako manželia viac zblížili a otvorili vo vnímaní intímnosti jeden pre druhého. Nie je to len záležitosť ženy, manželky, ale aj manžela, muža. V našom prípade to bolo tak, že ráno pri meraní raz zapísal hodnotu jeden a raz druhý. Potom sme ju spoločne vyhodnocovali a takto sme boli a stále sme v tom spolu. Veď je to naša plodnosť. Ešte pred svadbou sme rozmýšľali o tom, či sa naše zaznamenávanie nezvrhne len na také skúmanie bez romantiky. Keď to spätne zhodnotíme, nie je to tak a našli sme si systém, ktorý nám vyhovoval a stále to malo a má svoju „šťavu“.
   Samozrejme, všetko má dve strany mince. Aj my sme sa niekedy museli popasovať s lenivosťou alebo s únavou a vynaložiť úsilie vytrvať a byť trpezliví, aby sme počkali na tú správnu chvíľu. Ale to nech nikoho neodradí. Stojí to za to, poznať svoju plodnosť. Či už objavujeme svoju plodnosť cez symptotermálnu metódu alebo cez inú metódu, je to jedno. Myslíme si, že dôležité je byť v tom slobodní a to doslova. Nech nepokoj a napätie nepríde do manželskej intimity.
   A práve to je to, prečo sa oplatí prejsť možno aj menšími či väčším úskaliami, hlavne na začiatku pri spoznávaní plodnosti. Táto cesta s Pánom a v pochopení tohto jeho daru nám dala otvorenosť, úprimnosť a ešte väčšiu blízkosť a v konečnom dôsledku aj väčšiu slobodu v prirodzenom plánovaní a tešení sa na manželské spojenie, ale aj na dni bez neho, keď si lásku prejavujeme inak. Pravda, veď je veľa ďalších spôsobov ako si môžeme prejavovať náklonnosť a upevňovať piliere manželskej lásky!

Redakčná poznámka: Ďakujeme Matejovi a Diane, ktorí absolvovali kurz STM ako snúbenci, že sa s nami  podelili o to, ako vnímajú PPR a jeho miesto v ich manželskom živote.