157.3.1     Mám 48 rokov, som dlhoročnou používateľkou STM metódy a členkou LPP. Koncom poslednej menštruácie som zacítila v bruchu čudné pohyby. Po zo-pár pohyboch mi napadala myšlienka, že som azda tehotná, ale nedávalo mi to zmysel, keďže práve sa mi končila menštruácia. Pohyby som zacítila v prá-ci po obede. Pohyby sa opakovali aj večer, keď som šoférovala, aj potom, keď som oddychovala pri telke. Nič také som nikdy dovtedy nepocítila, boli to po-hyby niekde vľavo od pupka, úplne verne napodobňujúce pohyby dieťaťa. Keby som mala byť tehotná, musela by som byť v 18. týždni tehotenstva. Veď odvtedy som mala 5-krát menštruáciu!
     Skúšala som sa poradiť. Správne mi povedali, že krvácanie v tehotenstve je možné, avšak nie je to menštruácia. Ja som si však bola istá, že som mala ozajstnú pravidelnú menštruáciu, moje záznamy mi ukazovali vzostupy teploty po ovulácii a pokles teploty pri začatí menštruácie. Dokonca som mala poznačenú ovulačnú bolesť v každom cykle, keďže ju zreteľne rozoznávam.
     Snažila som sa upokojiť, pohyby na druhý deň neboli výrazné, avšak na tretí deň znova a výrazné. To som už rozmýšľala nad nejakými mimoriadnymi udalosťami, že mimomaternicové tehotenstvo alebo neviem čo. Dokonca som si 2-krát spravila tehotenský test, ktorý bol negatívny. Aj to som preverila na internete, či tehotenský test ukazuje prípadné mimomaternicové tehotenstvo. Ukazuje. Čiže malo by byť všetko v poriadku, a predsa čudné pohyby pokračovali celý týždeň..
    Po dohode s lekárkou som išla na sono vyšetrenie brucha. Keď som lekárke vykonávajúcej sono vyšetrenie povedala, aké mám problémy, zamyslela sa a povedala: „Áno, rozumiem, ja som to mala tiež raz.“ Čo prosím? Neverila som vlastným ušiam, lebo som si pripadala ako hypochonder. „Áno,“ zopakovala lekárka, a že si to tiež vyšetrila vtedy sonom, všetko bolo v poriadku a tie pohyby potom postupne samy prestali. Aj mne spravila sono, kde som, chvála Bohu, mala všetko v poriadku. Vyšetrenie krvi je v poriadku a ešte ma čaká vyšetrenie stolice, keďže som sa už tak rozbehla po lekároch ☺. Verím však, že aj tam je všetko v najlepšom poriadku.
     A dôvod tohto celého? Ako mi lekárka zo sona povedala: meteorizmus… Momentálne je to asi 2 týždne, čo sa to celé začalo a pohyby ešte z času na čas cítim, ale oveľa menej, zdá sa, že sa vytrácajú. Nemyslite si, že som ešte nikdy nezažila nafukovanie alebo nejakú búrku v črevách. Toto však vyzeralo úplne inak, úplne bezbolestné pohyby ničím neovládané, nesúvisiace s jedlom ani s nafúknutím, skrátka z ničoho nič.
    Čo ma tak vzadu v hlave strašilo, bolo asi to, že som mala v pamäti historku mojej mamy, ktorá mi kedysi dávno povedala, že v ich dedine išla 50-ročná žena k lekárovi na vyšetrenie, že sa jej tam hýbe niečo v bruchu, a že je v prechode. A lekár ju vyšetril a povedal jej: „Pani, a to prechod kope? Veď vy čakáte dieťa.“ A naozaj tá pani mala potom bábätko.
    Mne to stále vŕtalo v hlave, že aj mne sa tam niečo hýbe…  Ale nie všetko, čo sa hýbe, je dieťa ☺. Na internete som nenašla nič o podobnom zážitku a toto píšem preto, aby ste o tom vedeli, ak by sa vám to náhodou prihodilo. A ďalšia vec, že v rozlišovaní toho, čo sa deje, mi samozrejme najväčšiu istotu dal tehotenský test a sono vyšetrenie, ale kým som toto nemala spravené, dobrým vodítkom mi boli poznatky STM a moje záznamy cyklov.

Mária D.