nathanael_flock.jpg


Nathanael Flock vyrastal v kresťanskej rodine. Ako mladistvého ho to priťahovalo k mužom. Nechal si svoje pocity pre seba, pretože si všimol, že pre jeho kresťanské okolie to bolo neprijateľné. O svojich homosexuálnych sklonoch sa zveroval najprv na internetových fórach, neskôr sa zveril priateľom. Jeho matka bola šokovaná, keď jej porozprával o svojej homosexualite.
Po strednej škole Nathanael sa vzdal kresťanských koreňov a angažoval sa v homosexuálnom hnutí. Stal sa úspešným „discjockeyom“ a dobre zarábal. „Túžil som po niečom inom, po niečom, čo mi Cirkev ponúknuť nemohla“, povedal v interview s CBN o dôvodoch, pre ktoré sa vzdal kresťanského presvedčenia svojho detstva a mladosti. „Mal som všetky tieto nové pocity a nevedel som, ako mám na to reagovať“, pokračuje. Nový život sa mu zdal byť vzrušujúci a istý čas cítil, akoby bol konečne celkom sebou samým.
Nový život mu poskytol akceptovanie a vplyv. Čoskoro sa však ukázali tienisté stránky. Nathanael začal brať drogy. Jeho príjmy už čoskoro nestačili na financovanie konzumu drog. Keď mu iní muži ponúkli peniaze, bol ochotný prostituovať sa.
Po niekoľkých rokoch už zo vzrušujúceho života veľa nezostalo. Vynorili sa pochybnosti, za veselou fasádou sa otvorila prázdnota. „Každý sa pokúša pôsobiť šťastne, pretože všetci sú zachytení v tomto bludnom kruhu a nedokážu sa vyslobodiť. Preto sa musíme tváriť akoby sme boli šťastní, aby sme to vykompenzovali. Mal som dojem, že väčšina mužov bola veľmi nešťastná a striedali partnera za partnerom, aby konečne našli muža, ktorý by ich naplnil,“ povedal v interview.
V tom čase cítil stále znova, ako ho Boh chce pritiahnuť k sebe, ale jeho životný štýl ho pevne ovládal. „Bol som závislý na drogách, bol som závislý na sexe, nedokázal som sa z tohto kruhu vymaniť,“ opisuje Nathanael svoju situáciu a pokračuje:
„Všetko sa zmenilo, keď som jednej noci mal hrozný sen. Hrozilo mi, že sa utopím a okolo mňa sa pevne ovíjal veľký had. V diaľke som videl kríž a dokiaľ som na neho hľadel, približoval sa. Keď sa mi podarilo dotknúť sa kríža, dokázal som sa modliť a bol som zachránený.“
Po tomto zážitku Nathanael začal radikálne meniť svoj život. Vrátil sa k rodičom, chodil znova do kostola a prosil Boha o odpustenie. Jeho  homosexuálne sklony však zostali tvrdošijné. Až keď bol ochotný robiť skutočne to, čo Boh od neho chcel, dokázal ich odložiť.
„Bola to najhroznejšia modlitba môjho života. Povedal som: Chcel by som to, čo ty chceš pre mňa. A keď je pre mňa najlepšie byť so ženou, tak s tým súhlasím.“ Iba o týždeň neskôr mal želanie nájsť si ženu a mať deti. Teraz je ženatý a jeho žena čaká dieťa.
Aký je teraz jeho život, chcela vedieť reportérka. „Keby ste mi pred piatimi rokmi povedali, že budem tam, kde som dnes, vysmial by som sa vám,“ odpovedá Nathanael. „Ale som tu a nič mi nechýba. Pán ma strhol so sebou svojou láskou a ukázal mi, že on je tým, komu môžem dôverovať, ktorého môžem nasledovať. On na mňa čakal a nenechal ma samého. On sa vždy  pokúšal dosiahnuť ma. On na mňa čakal, až kým neprídem k nemu. Som mu taký vďačný za jeho trpezlivosť a jeho milosť,“ povedal na záver.
 
Prevzaté zo: Život Cirkvi vo svete 25-26 * 2012; Zdroj: Atlanta, 24.6.2012 (kath.net/jg) 015 244