Dr. Gabriele Wloka, gynekologička
Prednáška: „Warum ich keine Anti-Baby-Pille verschreibe“
(Spracovanie audiozáznamu AK diecézy Feldkirch, Rakúsko)
 
Chcela by som vám porozprávať, prečo nepredpisujem anti baby pilulky (pod slovom „Pille“, ktoré v texte prekladáme ako „pilulka“ rozumej všeobecne hormonálnu antikoncepciu, t.j. nie len nejaký jeden druh tabletiek - pozn.prekl a sprac). Som ženskou lekárkou od roku 1980. A prečo v dnešných dňoch nepredpisujem žiadne anti baby pilulky, má štyri dôvody: osobné dôvodymedicínske dôvodyspoločenské dôvodyduchovné dôvodyTieto dôvody vo mne postupne rástli. Vlastne som celkom normálnou ženskou lekárkou. Tak ako každá iná ženská lekárka v našej krajine som vyštudovala, zvolila si svoje povolanie a vo svojom povolaní predpisovala pilulky.
A nikdy by som nebola prišla na to, že sa raz stane čosi také, že ja tieto pilulky predpisovať nebudem. Nebola to myšlienka, ktorá sa objavila naraz. A dokonca ani nie myšlienka, že by som chcela robiť niečo celkom zvláštne aby ma ľudia obdivovali. Práve naopak, veľmi ťažko mi padlo, aby som cestu, po ktorej som kráčala vo svojom živote, aj presadila a vôbec to pre mňa nebolo ľahké. Už dva a pol roka mám vlastnú prax, od ktorej závisí aj existencia mojej rodiny. V dôvere som sa pustila na túto cestu vo vedomí, že to tak mám spraviť a teraz vám chcem opísať, ako sa to všetko udialo.




Osobné dôvody

Keď som mala tak asi 16 - 18 rokov, počula som prvýkrát, že bola vyvinutá tzv. antibaby pilulka. Bolo to práve také obdobie, kedy sme sa my dievčatá vo veľkej miere začali zaujímať o chlapcov a naopak, chlapci sa zaujímali o nás. Táto téma bola pre nás veľmi zaujímavá. Dozvedeli sme sa, že existuje pilulka, ktorú stačí len prehltnúť a ktorá nemá žiadne vedľajšie účinky. Keď sa prestane užívať, všetko je tak, ako bolo pred tým. V každom prípade nemožno pri nej otehotnieť. Konečne máme v rukách zázračný prostriedok zabránenia tehotenstva.

Snáď si niektorí z vás, ktorí sú v mojom veku, pamätajú na to, že sme boli vtedy tiež skeptickí. Možno povedať, že boli časy, keď človek vôbec nebol skeptický. Avšak teraz prichádza čas, kedy sa to opäť medzi nami objavuje. Podobne aj v nás táto skepsa rástla. Pýtali sme sa, či to môže byť, vôbec existuje nejaký takýto prostriedok, ktorý nemá žiadne vedľajšie účinky. Pýtali sme sa dospelých, čo si o tom myslia, svojich rodičov. Pýtala som sa vtedy mojej mamy, s ktorou som sa na túto tému rozprávala. Odpovedala mi, že ťažko si vie predstaviť, že by to bolo neškodné. Pýtali sme sa aj lekárov. Mala som svojho stáleho lekára, pretože som bola aktívnou športovkyňou a bol to športový lekár. Spýtala som sa aj jeho. Odpovedal mi: „Táto pilulka je úplne vynikajúca. Pokiaľ vieme, nemá žiadne vedľajšie účinky, celkom neškodná, možno sa na ňu úplne spoľahnúť, je to úplne super, nemusíte mať žiaden strach“. Matky v porovnaní s lekármi neštudovali, aspoň moja mama nie, teda matky sú staromódne a tak sme verili lekárom. Neskôr, som začala študovať medicínu a sama som už mala jedno dieťa, pilulku som nebrala. Počas štúdia bol taký fenomén, že sme boli proti „pilulke“. To neznamenalo veľa, boli sme vlastne proti všetkému. Po večeroch pri našich diskusiách sme dokázali zmeniť celý svet, avšak na druhý deň sme nezvládali semináre a vynechávali prednášky, nedokázali sme sa zhostiť našich bežných povinností. Po večeroch sme sa opäť stretávali a opäť sme boli proti všetkému: proti politike, proti politikom, proti všetkému, čo sa dialo okolo nás. Aj proti pilulke.

Keď som začala študovať v treťom alebo štvrtom ročníku medicíny, mali sme prednášky z gynekológie. Náš profesor gynekológie rozprával o hormonálnych kontraceptívach (antikoncepcii), to znamená, o hormonálnych pilulkách a dokonca veľmi veľa hovoril o ich vedľajších účinkoch. Sprostredkoval nám vlastne všetky vedľajšie účinky, o ktorých sa už dnes vie, avšak takým spôsobom, ktorý bol celkom svojrázny. Ťažko ho opísať pre tých, ktorí ho nezažili. Myslím ale, že je to tak aj dodnes. Študentom sa hovorí o vedľajších účinkoch, ako keby to bolo čosi, čo tu síce je ale niečo celkom zriedkavé, a v podstate niečo celkom neškodné. Náš profesor vravel doslova: „Tehotenstvo je oveľa nebezpečnejšie, ako užívať pilulku“. Všetky tieto vedľajšie účinky, dokonca aj tie, ktoré môžu spôsobiť ťažkú chorobu či smrť nám boli podané takým ľahkým spôsobom, ako keď človek mávne rukou. A tak sme to aj my, mladí nastávajúci lekári, zobrali.

Počas tohto obdobia som navštevovala jedného ženského lekára, ktorý sa neskôr stal i mojim šéfom, hoci som vtedy ešte nevedela, že sa budem niekedy špecializovať na gynekológiu. Tento muž bol pre mňa autoritou. Pýtal sa ma počas štúdia či používam antikoncepciu a či beriem hormonálne pilulky. Ja som mu odpovedala: „Nie, pilulky samozrejme neberiem, sú predsa škodlivé“. Veľmi sa na to rozhneval a spýtal sa ma, kto mi takúto hlúposť nahovoril, povedal, že on ešte nikdy žiadne vedľajšie účinky nevidel, pretože pilulka je úplne neškodná a že mám predsudky. Bol z mojej študentskej výpovede vtedy poriadne namrzený. Toto ma veľmi ovplyvnilo. Spôsobilo to, že po mnohé nasledujúce roky som pilulku užívala aj ja. Malo to na mňa taký vplyv, že samozrejme ako lekárka, keď som začala pracovať v danej nemocnici, som tieto pilulky odporúčala a predpisovala aj ostatným ženám, podobne ako aj iné antikoncepčné prostriedky. Ja sama u seba som nemala žiadne vedľajšie účinky, aspoň som dlhý čas nič nepociťovala. Nemala som bolesti hlavy, zvýšenie tlaku, nebolo mi zle, cítila som sa celkom dobre. Bol len jediný fakt, že keď som chcela mať ešte ďalšie deti, mala som viaceré spontánne potraty. A k tomu sa pridalo tiež, že som bola depresívnejšia, smutnejšia. Ťažšie som sa zmierovala so svojou životnou situáciou. Ale súvislosti som v tom prirodzene nevidela.

Ak to môžem nazvať ako náhodu, práve v tom čase som dostala návštevu z Ameriky. Jednu gynekologičku, ktorá mala asi 60 rokov. Bola skôr z feministického prostredia a samozrejme, že sme sa rozprávali o našej práci. O tom, ako pracujem ja a ako pracuje ona. Keď prišla téma na pilulky, tak ostala úplne prekvapená a s hrôzou zahlásila: „Či ste sa úplne zbláznili? My tieto pilulky predpisujeme len do 35 rokov života a potom už žiadne“. „Čo tí robia?" pomyslela som si. „Ako možno byť bez tejto pilulky? A vôbec.“ Porozprávala som jej aj o mojej vlastnej situácii. „A nevieš, že táto pilulka navádza aj depresívne stavy?“ opýtala sa ma. Áno teraz som si spomenula. O tom sme sa predsa kedysi učili. To je napísané aj v príbalovom letáku, ale ten som už dávno nečítala. Nejasne som si na to spomínala. Pilulky som celkom vedome vysadila a začala som dbať viac na svoj organizmus a seba samu. Začala som si viac všímať svoj cyklus, prichádzala som postupne nato, že žena môže byť nezávislá od rôznych chemických prípravkov, že možno veľmi dobre žiť so svojim cyklom a veľmi dobre vypočítať dni plodnosti. Naučila som sa cez to viac akceptovať seba samu, predovšetkým som začala byť hrdá na to, že som žena. Dovtedy som mala pocit, že byť ženou je vlastne nevýhoda, že muži to majú oveľa ľahšie. Žena musí umývať, upratovať, robiť domáce práce ... a okrem toho ešte naša perióda, aké hrozné. Odvtedy som dokázala obdivovať zázrak, čo vlastne znamená byť ženou. A ešte sa čosi v týchto dňoch stalo. Samozrejme, že to má rôzne dôvody, ale iste jeden z nich je aj vysadenie danej tabletky. Ja sama som našla vieru. Doteraz som verila len v samu seba. Hľadala som lásku a objavila som, že existuje Boh, ktorý je Bohom osobným. Je tu Boh, ktorý ma chce, ktorý ma pozná a ktorý ma pozval žiť tento život. Boh ktorý sa so mnou rozpráva, ktorý ma má rád, a ktorý má pre mňa v tomto živote úlohu. Pre mňa to bolo čosi nepochopiteľné, čosi fascinujúce. To, čo som stále hľadala sa ma dotklo a postavilo ma z hlavy na nohy. Nechcem, aby ste to pochopili, že tu robím nejakú reklamu, alebo rozprávam nejakú zvláštnu epizódu z môjho života. Hovorím to preto, lebo viem, že môj život dospel do takého bodu, že som musela hľadať a že som aj našla Boha a tiež, že som vysadila pilulku. A dnes už viem, zvlášť z mnohých stretnutí so ženami, že možno byť otvorenejšou, že telo sa mení a je úplne iné, že možno vytvoriť iné vzťahy k druhým ľuďom, že možno vstúpiť do osobného kontaktu s Bohom vtedy, keď sa človek vnútorne chemicky nemení. Keď žena žije v súlade so svojím cyklom, má to veľa účinkov. Vplýva to tiež na schopnosť vstupovať do kontaktu s ľuďmi. Viem, že to, čo teraz hovorím, nehovorím za seba. Vyplýva to z toho, čo denne zažívam vo svojej praxi. Zo stretnutí sa so ženami, ktoré tieto pilulky berú, a so ženami, ktoré tieto pilulky neužívajú. Vidím, že toto môže veľa vecí zmeniť.

Začala som svojim pacientkám viac rozprávať o vedľajších účinkoch a začala som ich aj ja osobne viac študovať. Začala som sa ich častejšie pacientiek pýtať: „Ako sa cítite s pilulkou?“. Dovtedy sme sa vôbec nepýtali, jednoducho sme ich predpisovali. - Chcete pilulku (hormonálnu antikoncepciu)? - Áno. - Nech sa páči. Tu máte recept. Na nič iné som sa nepýtala. Až vtedy, keď som sa začala pýtať, zistila som mnohé, mnohé veci. Dozvedela som sa o nespokojnosti, sťažnostiach, o pocite chcieť sa zmeniť, o potrebe žiť zdravo bez chemickej závislosti, o neschopnosti nájsť cestu von. A keďže my, ženskí lekári, sme túto cestu von nikdy neukázali, nikdy o tom nerozprávali, nikdy sa nenaskytla možnosť na takúto komunikáciu. „Ste s pilulkou spokojné?“ Čo iné tu bolo možné robiť? Ale vtedy som ešte nemala odvahu úplne od pilulky odísť, viac ju nepredpísať. Tiež som si myslela, že je lepšie brať antikoncepciu ako ísť na potrat. Bola to mienka, ktorú dnes už nezastávam a neskôr aj vysvetlím prečo. Až neskôr, keď som pochopila vzájomné súvislosti, že pilulka, podobne ako špirála (vnútromaternicové teliesko u nás známe ako DANA), môže pôsobiť potraty v ranom štádiu a jej funkcia alebo úloha nespočíva len čisto v zamedzení počatia. A keďže sama som zakúsila skúsenosť viery a bola som proti potratom a veľmi som sa zasadzovala za život, dostávala som sa do rozporu so svojim vlastným svedomím práve kvôli predpisovaniu pilulky. Nechcela som s tým ale jednoducho prestať a mnohé roky som si obrazne povedané zapchávala uši stále pri tejto téme, zvlášť, keď mi to niekto povedal, alebo keď som čítala vo vedeckých publikáciách, že pilulka pôsobí aj včasné potraty, zabraňuje nidácii (uhniezdeniu) oplodneného vajíčka. Zapchávala som si uši, zakrývala som si oči, hovorila som: „Nie, o tom nechcem vedieť, o tom neviem, že má aj takéto účinky.“ Potom som si povedala, veď to je jedno. Ja ženám vysvetlím o čo ide a ak sa preto rozhodnú, je to predsa ich problém. A až oveľa neskôr, keď som si chcela otvoriť vlastnú prax mala som predstavu, že potom niekedy keď si otvorím prax, niekedy neskôr tieto pilulky už nebudem predpisovať, lebo považujem za nemožné, všetky tie vedľajšie účinky a zmeny, ktoré so sebou prináša. A cítila som stále viac, že to Boh nechce a že to nie je dobré pre ženy, že to nie je žiadna ozajstná pomoc. Ale na začiatku ich ešte budem predpisovať, lebo to bude lepšie, aby sa prax lepšie rozbiehala, aby prišlo pekne veľa ľudí. A potom niekedy, keď už prax bude plná, zabezpečená, potom to už robiť nebudem.

Asi dva mesiace pred tým, ako som otvorila vlastnú prax, zúčastnila som sa jedného stretnutia, kde boli aj iní lekári napr. zo Švajčiarska, ktorí nepredpisovali žiadne z týchto antibaby tablebiek. Nepredpisovali ich presne z takých príčin, ktoré som aj ja medzitým pochopila, ktoré ešte neskôr hlbšie vysvetlím. Vtedy sa ma to v mojom srdci tak veľmi dotklo, že som vedela presne, že to nemôžem, nechcem, nesmiem robiť. Domov som prišla veľmi vzrušená a vravela som svojmu mužovi: „Ty, myslím si, že keď si otvoríme prax, hormonálnu antikoncepciu nemôžem viac predpisovať.“ Môj muž ma vtedy pochopil. Objal ma a povedal mi: „Rozumiem tomu a my to takto aj spravíme.“ A tak sa aj stalo. Dnes viem, že je to oveľa lepšie tak a veľmi sa z toho teším. Mám takto oveľa lepšie svedomie a predovšetkým viem, že by to bolo oveľa ťažšie, keby som bola mala všetky pacientky vo svojej praxi a potom by som musela každej jednej povedať: „Odzajtra nedostanete u mňa žiadnu hormonálnu antikoncepciu.“ A tak sme teda v takomto duchu začali a viem že je na tom požehnanie, aj keď musím povedať, že to nie je ľahké. Stretám sa aj s útokmi a vždy keď robím niekde prednášky, hovoria mnohí ľudia: „Keby ste boli u nás, to by bolo krásne.“ Iba u nás to nikto nehovorí.

Iné dôvody.





Po druhé – medicínske dôvody.

Už som vám povedala, že keď som sa začala viac zaoberať vedľajšími účinkami, a uvedomila som si ich dôsledky, je to niečo, kde sa môžu človeku aj postaviť vlasy na hlave. Čo všetko sa môže stať, keď žena túto tabletku užíva. Mám tu so sebou aj referáty rôznych odborníkov, zvlášť jeden referát, ktorý je od švajčiarskeho gynekológa Dr. Ehmana, ktorý veľmi vedeckým spôsobom spracoval mnoho vedeckých zdrojov, všetky dôvody pre a proti o hormonálnej antikoncepcii ale i o ďalších antikoncepčných prostriedkoch. Zverejnil tam práve tie vedľajšie účinky, ktoré poznáme a pozorujeme.

Najhoršie vedľajšie účinky, ktoré sa môžu dostaviť, sú problémy s krvným obehom, tzv. náhle tromboembolické príhody. Skrátka sú to upchatia ciev. V dôsledku užívania pilulky sa v našom organizme čosi mení, čosi stáva. Krv sa stáva oveľa hustejšou. To preto, lebo pilulka obsahuje umelé hormóny v nadmernej koncentrácii, predovšetkým estrogén, asi v takej výške, ako je to u žien, ktoré sú na konci tehotenstva. Na konci tehotenstva je krv hustejšia, pretože je to úplne opodstatnené a odôvodnené. Ide o to, že po pôrode dieťatka sa uvoľní zo steny maternice placenta a na tejto stene vzniká veľká rana. Táto rana musí byť veľmi rýchlo uzavretá, pretože inak by žena vykrvácala. A preto, aby sa táto rana rýchlo uzatvorila, krv sa stáva na konci tehotenstva hustejšou. Je to veľmi účelne zariadené. Nemožno však hovoriť o nejakom zmysluplnom účinku, keď žena berie pilulky po dlhé roky. Krv sa stále viac a viac zahusťuje a je to sťažené ešte o to, že umelé hormóny, ktoré sa nachádzajú v pilulke sa veľmi ťažko z organizmu vylučujú.

Pacientky bývajú veľmi často oklamané lekárom, keď hovoria: „Beriem hormonálnu antikoncepciu, ale to vôbec nevadí, lebo ten druh pilulky, ktorý beriem ja, je celkom slabo dávkovaný, je úplne neškodný.“ Niečo podobné hovoria aj agenti rôznych farmaceutických firiem, ktoré pilulky vyrábajú a hlásajú nové reklamy: „My máme úplne novú pilulku, ktorá je ešte slabšia a táto je úplne neškodná, má oveľa menej vedľajších účinkov ako ostatné. Odrazu majú všetky ostatné vedľajšie účinky! Tie ostatné už nie sú také bezpečné, iba táto nová teraz.

A presne tak je to s týmito novými slabo dávkovanými pilulkami. V skutočnosti je to tak, že tieto hormóny sa vôbec nevylučujú, ale sa koncentrujú v organizme a ak ich zmeriame, sú v mimoriadne veľkom množstve, na takej vysokej hladine, ktorá je oveľa vyššia ako je naša prirodzená hormonálna hladina. Prirodzené hormóny, ktoré produkuje organizmus sám, ktoré patria k nášmu telu , a ktoré stoja nevyužité, sa veľmi ľahko z organizmu vylučujú keď ich už nepotrebujeme. Umelé však nie a preto sa neustále zbierajú a hromadia, a tak sa veľmi často stáva, že krv sa zahusťuje, vytvárajú sa zrazeniny v krvnom riečišti, môžu tu dlhý čas zotrvávať, bez toho, že by boli nejako zistené, avšak raz sa takáto zrazenina môže uvoľniť, putovať krvným riečišťom, môže sa dostať do užších ciev, kde spôsobí upchatie. Časť tkaniva za miestom zrazeniny nie je viac zásobovaná krvou a podľa toho, o ktorú oblasť organizmu ide, sa dostavia aj príznaky.

Je veľa príznakov, ktoré človek pokladá za bežné, ako napr. kŕče v žalúdku, poruchy videnia, náhle bolesti hlavy, ale sú aj veľmi vážne prípady, ako srdcový infarkt, alebo mozgová porážka. Keď sa takáto zrazenina dostane do srdca, alebo do mozgu, je postihnutý životne dôležitý orgán. Stretla som sa už s viacerými ženami, ktoré sú postihnuté, sama vo svojej praxi som stretla štyri ženy, ktoré dnes sedia na invalidnom vozíku kvôli tomu, že brali hormonálnu antikoncepciu a podobné prípady som počula aj od ostatných kolegov. Najnovší prípad, ktorý poznám, je prípad postihnutej 17 - ročnej dievčiny, ktorá len po mesiaci užívania týchto tabletiek dostala mozgovú porážku. Neboli u nej žiadne iné príčiny, okrem toho, že brala hormonálne pilulky. A poznám zdravotné sestry, ktoré pracujú na jednotkách intenzívnej starostlivosti a ktoré mi neustále hovoria: „Máme veľmi veľa mladých žien s tromboembolickými príhodami alebo hĺbkovými trombózami. Sú to mladé ženy a všetky sú užívateľky pilulky." A dnes je už známe, že u žien, ktoré užívajú pilulky, sa takéto prípady vyskytujú sedemnásobne viac ako u ostatných žien. A vieme tiež, že ak sa pridá ďalší rizikový faktor ako fajčenie, kŕčové žily, nadváha, cukrovka či iné choroby napr. zvýšený krvný tlak, vtedy sa takéto prípady stávajú až 22-krát častejšie. Môžete mi veriť, že ak si to len niekde prečítate, alebo keď to počujete odo mňa, ešte stále to na vás tak nezapôsobí, ako keď by ste to sami videli. Ženy, ktoré boli predtým v plnom zdraví potom prídu sú na invalidnom vozíku.

Druhým medicínskym faktom - antibaby pilulky je sterilita, neplodnosť po užívaní piluliek. Sú na to rozličné príčiny, ktoré sú podporované užívaním tejto tabletky. Jedným dôvodom je, že veľmi veľa mladých dievčat začína užívať tieto pilulky vo veľmi mladom veku. Čo je podporované aj tým, že veľmi často striedajú svojich sexuálnych partnerov. Má to vplyv aj na rôzne infekcie pohlavných ciest a tieto infekcie sú častou príčinou pre neskoršiu sterilitu, napr. pred 30-timi, alebo 35 rokmi, kedy ešte táto tabletka neexistovala, existovali 4 pohlavne prenosné choroby, dnes existuje týchto chorôb 32 a to je na zamyslenie. To by nás malo konečne zobudiť! Čosi tu nie je v poriadku v našom jednaní s ľudskou sexualitou a s našimi antikoncepčnými praktikami. Pred týmto faktom neuchráni človeka ani kondóm.

V súčasnosti možno badať veľké množstvo mutácii baktérií, ktoré boli v organizme už dávno, ale nevyvolávali choroby. Tieto sa dnes prenášajú aj pohlavným stykom a vyvolávajú rôzne ochorenia. Jedným z nich sú tzv. chlamýdie. Tento názov si nemusíte zapamätať, ale spomínam to preto, lebo pri užívaní pilulky sa veľmi často vyskytujú. Zistilo sa, že 70% žien, ktoré užívajú pilulky, sú na infikované chlamýdiami. Tieto chlamýdie majú ešte jednu spoločnú vlastnosť a to, že ich necítiť. Nie sú pri nich prítomné žiadne symptómy, zriedka bolesti. Chlamýdie sa usídlia vo vajíčkovodoch. Veľmi ťažko ich dokázať. Možno ich odobrať len z hĺbkových výterov z krčku maternice alebo priamo z vajíčkovodu, čo sa dá samozrejme urobiť len počas operácie, alebo laparoskopicky. Chlamýdie spôsobujú časom upchatie vajíčkovodov.

Ďalej sa vyskytujú pri užívaní pilulky masívne infekcie zapríčinené rôznymi hubami, ktoré môžu viesť k sterilite. Možno povedať, že skoro každá žena, ktorá užíva tieto pilulky má vo svojom organizme huby, aj napriek tomu, že nepociťuje žiadne príznaky. Príznaky sa môžu zjaviť v prvom roku, kedy sa pilulky začínajú užívať. Nepríjemné príznaky ženu privedú ku gynekológovi. Po preliečení príznaky ustúpia, avšak huby v organizme zostávajú. Zapuzdria sa a ich prítomnosť nevyvoláva vonkajšie príznaky. Takto to ide tri-štyrikrát a potom už sú huby v organizme chronicky avšak žena ich necíti. Musím vám povedať, že žene, ktorá niekoľko rokov užíva takéto pilulky, neberiem už žiaden výter, v prípade, že nemá žiadne problémy, pretože ju nemôžem liečiť. Tak či tak nič necíti a prostriedkami proti hubám sa tieto infekcie nedajú liečiť. Jediná možnosť zničiť huby prichádza do úvahy vtedy, keď sa úplne vysadí tabletka.

Ďalej veľmi často sa stáva, že ženy veľmi dlho čakajú, kým chcú svoje prvé dieťa. Mnohé chcú najprv nadobudnúť vzdelanie, potom urobiť kariéru vo svojej profesii, mať určité renomé, byť zabezpečené po materiálnej stránke atď. a veľmi často sa stáva, že príde vek nad 30 rokov, kedy si žena uvedomí, že by chcela svoje prvé dieťa. A možno len to jedno jediné. Často zažívame, že v takomto prípade, kedy žena 10, 12, 15 rokov, možno niekedy už od trinásteho, štrnásteho či pätnásteho roku života užíva pilulky. Jej vlastný hormonálny systém je prirodzene úplne odstavený, vlastne ani nevie, čo má produkovať. Potom má žena viac ako 30 rokov, tabletky vysadí, chce byť hneď a zaraz tehotná a keď sa to nepodarí po treťom cykle, prichádza za ženským lekárom úplne zhrozená, že nemôže otehotnieť: „Som sterilná, nemôžem otehotnieť.“ Potom to musí byť podľa možnosti ihneď. Možno to prirovnať k tzv. mottu „Pane Bože, daruj mi trpezlivosť, ale hneď“. Ďalším faktom je, že po tridsiatke, žena už nie je natoľko plodná, ako v čase okolo 25 rokov. Je dokázané, že v čase medzi 20 a 30 rokom je plodnosť ženy najvyššia. Žena nikdy nie je stopercentne plodná, veľa žien potrebuje viac cyklov, aby mohli počať dieťa. Je tak, že v priemere treba tri cykly, to znamená že žena je na 30% plodná vo vysoko plodnom čase. Táto plodnosť klesá po 30-tich rokoch asi na 5% . Viete si predstaviť týchto veľa faktorov, ktoré sa tu stretli? Infekcie genitálii, vyšší vek, dlhý čas, kedy žena nemala vlastný cyklus. Cyklus bol narušovaný a tak tu máme výskyt sterility v 15 - 20% po užívaní piluliek. To znamená, že to je každá piata žena.Tendencia sa stále zvyšuje, hoci sa o tom v literatúre píše, nikto sa nepýta, prečo to takto je.

Je aj zvyšujúci sa výskyt rakoviny prsníka, fenomén, ktorý bol stále popieraný. Dlhé roky sa hovorilo o tom, že pilulka chráni pred rakovinou prsníka a mnohí z vás to už určite niekde čítali alebo počuli. Až teraz v posledných rokoch spolkové ministerstvo zdravotníctva preskúmalo práce, ktoré sa touto témamikou zaoberali a je jednoznačne klinicky dokázané, že rakovina prsníka pri užívaní týchto tabletiek sa vyskytuje častejšie a musí sa to dostať aj do príbalových letákov. Klinická prax nám dokazuje, že kedysi sme relatívne zriedkavo dokázali, alebo našli rakovinu prsníka u žien mladších ako 50 rokov. V súčasnosti je už veľa prípadov rakoviny prsníka u 25 - 30 ročných žien. Ako som už povedala, mnohé dievčatá začínajú tieto tabletky užívať približne od 15-tich rokov a keďže dospievajúce prsné tkanivo je oveľa citlivejšie aj na hladinu hormónov, netreba už k tomu ani veľa hovoriť. K tomu sa pridružujú aj ochorenia pečene a rakovina pečene, pretože pečeň je orgán, kde sa odbúravajú všetky škodliviny z organizmu, ktorý sa musí vysporiadať aj s hormónmi.

O tom, že pilulky navádzajú aj depresívne stavy som vám už hovorila. Na vlastnej skúsenosti to potvrdzujú aj mnohé ženy, ktoré tieto tabletky užívali. Snáď to poznáte aj z vlastnej skúsenosti, že takýto stav prichádza aj za normálnych okolností zvyčajne pred menštruáciou, že sa dostavuje určitý nepokoj, určitá nervozita, vnútorné napätie. Mnohé ženy v tomto období sú na mnohé veci príliš citlivé, ťažko znášajú kritiku a nálada je horšia. Pri užívaní pilulky to tak nie je, vtedy je žena veľmi vyrovnane - depresívna. Okrem toho sa skoro pravidelne pri užívaní tejto tabletky pozoruje aj zníženie libida a túžby (prejav schopnosti prejaviť lásku svojmu partnerovi). Po nejakom čase užívania pilulky má žena jednoducho menšiu túžbu. A toto je fenomén, ktorý potvrdzujú mnohé ženy. Hoci tieto účinky nie sú všetkým známe, keď ich spomeniem svojim pacientkam, zarazia sa a spýtajú sa či je to dôsledok užívania tejto tabletky, preto, že to dávno vo svojom živote spozorovali, ale nikdy to nepripisovali účinkom týchto tabletiek. Samozrejme, že tento jav môže mať aj iné príčiny, avšak zistili sme, že pri vysadení tabletiek sa situácia často podstatne zmenila. Svoj dôvod to má jednak v chemických zmenách, ktoré nastávajú v organizme užívaním týchto tabletiek. A má to aj druhú príčinu, ktorú potvrdzujú psychológovia a netýka sa len piluliek, lebo prichádza do úvahy pri všetkých antikoncepčných prostriedkoch - aj vnútromaternicových telieskach, sterilizácii. Je to psychologicky tak, že v čase, kedy sa žena dobrovoľne urobí neplodnou, keď prakticky nemôže otehotnieť vo svojom cykle, má dlhodobo menej túžby po telesnom zjednotení s mužom. Existujú psychológovia, ktorí sú materialistického a ateistického zmýšľania a hoci si už presne nepamätám, ktorý z nich povedal túto vetu, predsa len odznela z ich úst: „Cena, ktorú platia ženy za užívanie týchto tabletiek, je strata erotiky.“ A to je skutočne pravda.

Posledný bod, ktorý je tiež zapríčinený užívaním tejto tabletky je zábrana uhniezdenia vajíčka v maternici. Pre mnohých je to najmenej závažný dôvod a predsa toto by mal byť dôvod, o ktorom by sme mali najviac rozmýšľať. Mnohí gynekológovia toto veľmi popierajú, najmä keď hormonálne tabletky predpisujú. Tvrdia, že pilulka nemá účinok zabraňujúci uhniezdenie vajíčka v maternici, ale účinok hormonálnych tabliet je v zabránení ovulácie. Dá sa však dokázať, že práve pri slabo dávkovaných hormonálnych tabletách dochádza asi v 50% prípadov predsa k ovulácii (tzv. prielomovej ovulácii). Tento jav možno dokázať ultrazvukom, alebo vyšetrením hladiny hormónov. Je to rôzne podľa druhu tabliet, dá sa povedať, že asi v 30 až 50% dochádza k ovulácii. A prichádza tiež k prekvapujúcim tehotenstvám aj pri užívaní vysokodávkovaných hormonálnych tabliet, kde sa prielomová ovulácia pozoruje asi v 7% prípadov. Takže aj pri užívaní hormonálnej antikoncepcie bývajú oplodnené vajíčka, prichádza k tehotenstvu, lebo oplodnené vajíčko je vlastne nový človek, ktorý vznikol oplodnením vajíčka vo vajíčkovode ale nemôže sa zahniezdiť v maternici. Sú lekári, ktorí toto vedia, dokonca firmy to popisujú ako jeden z účinkov ich preparátov, ale povie sa jednoducho, že tehotenstvo sa začína až po zahniezdení vajíčka v maternici. Takže sa buď hovorí, že nepríde k ovulácii a teda ani k oplodneniu alebo sa povie, že tehotenstvo začína až po zahniezdení. Nesedí ani jedno ani druhé. Odhaduje sa, že pri užívaní hormonálnej antikoncepcie sa deje asi 10% potratov v skorom štádiu. A myslím si, že nad týmto by sme mali rozmýšľať, lebo u Boha neexistuje skorý alebo neskorý potrat. Nie je to tak, že to čo nevidíme a necítime, nie je dôležité, nemá význam. Má to význam a myslím, že to má význam aj pre náš duchovný život.

A ešte pár posledných slov k týmto medicínskym faktorom. Samozrejme, mnohé z vás si povedia, veď každý liek, každá tabletka má nejaký vedľajší účinok. Stačí, keď si rozbalíme lístok s pokynmi a na každom si prečítame vedľajšie účinky daného lieku. V tomto prípade si však treba uvedomiť, že táto pilulka nie je liekom. Sú celkom zriedkavé prípady, kedy je nasadená ako medikament. Ale aj v týchto málo prípadoch je otázne, či je to vhodné. O tomto je možné diskutovať. Je to vo všeobecnosti antikoncepčný prostriedok, ktorý sa dáva celkom zdravým ženám a tu sa nedá tolerovať, že sa okrem iného vyskytnú aj smrteľné prípady, alebo prinášajú so sebou najťažšie postihnutia. Tu by musela ostať žena skutočne zdravá. Ak predpíšem nejaký liek na srdce, pretože niekto trpí skutočne veľmi ťažkou chorobou a toto liečivo má aj vedľajšie účinky, potom sa to môže snáď ináč posúdiť.

Iné dôvody.



Po tretie – spoločenské dôvody.

Je taká tendencia, ktorú som už spomínala na začiatku, že existuje 32 pohlavne prenosných chorôb, ktoré poukazujú na to, že žijeme v časoch, ktoré majú celkom zvláštne tendencie a vďaka nim môžeme aj veľmi ochorieť. A to nie len na tele, ale aj na duši. Žijeme v časoch, kedy sa mnohé hodnoty, najmä hodnoty rodiny a manželstva stávajú veľmi bezvýznamnými. Zvyšuje sa veľmi počet prípadov promiskuity, to znamená častého zamieňania sexuálnych partnerov. Manželstvo prakticky nemá hodnotu a je tu veľmi veľa jedincov, ktorí žijú slobodne, alebo sú rozvedení, rozídení. Vernosť nemá žiadnu cenu. Ľudia sa navzájom zraňujú, zraňujú seba a svoje deti najhlbším spôsobom. Že je toto vôbec možné, je okrem iného umožnené a podporované aj umelou antikoncepciou. Obzvlášť užívaním hormonálnej antikoncepcie a hovorím najmä o nej, pretože je to spôsob antikoncepcie, ktorý je najčastejšie nasadzovaný. Kým neexistovala táto tabletka, nikdy nebolo možné tak oddeľovať sexualitu od lásky. Nikdy doteraz nebolo možné prevádzať sexualitu pudovo bez toho, aby človek za to musel niesť zodpovednosť. Nikdy doteraz nebolo možné preložiť sexualitu do takej miery mimo manželstva. Nikdy to nebolo také intenzívne, že by bola mládež animovaná ku sexu, ku striedaniu partnerov.

Musím vám povedať, aké je to hrozné, keď človek vo vlastnej praxi zažije mladé dievčatá, ktoré prichádzajú veľmi zavčasu hlboko ranené a sklamané. Sú stále viac a viac smutnejšie a pritom nevedia v čom tkvie príčina. Človek sa tu stretáva s úplne naivnými prestavami. Najčastejšie prichádzajú vo veku asi tak 14 rokov. Prichádzajú plné smiechu po dve z triedy a keď sa človek spýta čo potrebujú a oni so smiechom odpovedajú: „Potrebovali by sme tabletku.“ „Prečo ju vlastne chcete?“ „No predsa preto, lebo ju aj ostatné dievčatá užívajú.“ Pripadá mi to také, že predsa nebude zaostávať za ostatnými v mojej triede. Berú to ako farebné lentilky, lebo je to super zaujímavé, byť také ako ostatné. My už berieme antikoncepčné pilulky! Je to podobné, ako „my už fajčíme“, sme veľké, dospelé. A potom neskôr, keď už majú svojho prvého priateľa a nechajú ho, alebo on ich nechá, potom majú ďalšieho priateľa. Majú priateľa 15 ročného, dievča má 15, a už spoločne pohlavne žijú.

Nedávno bolo za mnou mladé 15-ročné dievča, 5 týždňov chodí s priateľom, spala s ním a prišla za mnou s úplne zapálenou pošvou s takým zápalom, ktorý bol jednoznačne prenesený pohlavným stykom. Spýtala som sa jej: „Čo to máš vlastne za priateľa? Má ešte iné partnerky okrem teba?“ „No celkom je to možné." „Ale s takým chlapcom si predsa nezačnem!“

Mládež je takýmto spôsobom vlastne oklamaná o celú svoju mladosť. Vôbec nevedia o čo tu ide. Myslia si, že je to super, niečo veľmi príjemné, dobré, že je to čosi krásne a myslia, že tak budú šťastní. Takto o tom hovorí (časopis) Bravo, takto sa o tom hovorí škola, sexuálna výchova, takto o tom hovoria médiá. A tak ten najkrajší čas, čas zaľúbenia sa v mladom veku, prechádza veľmi rýchlo, príliš veľkou raketovou rýchlosťou. Sú ihneď k dispozícii, od 13-tich užívajú tabletku lebo je to také super a keď potom idú na diskotéku, nemajú žiaden dôvod povedať nie. Je to prirodzené, že dievča, chce byť obdivované, chce lásku, chce byť milované a aby sa im dostalo lásky, dávajú sex lebo si myslia, že to len takto dosiahnu. A keď ich potom stretnete znova po niekoľkých mesiacoch alebo po niekoľkých rokoch, tak sa úplne zľaknete, keď vidíte aké bledé a aké prázdne sú. Koľko smútku sa nachádza v ich očiach, a stále si myslia, že iba nenašli ešte stále toho pravého. Stále viac sú využívané a stále viac sú odhadzované stranou alebo sa samé odhadzujú. A keď človek pozoruje čo vyžarujú dievčatá, ktoré sa uchovali (nezačali sexuálne žiť), je to ako deň a noc, tieto majú skutočne úplne iný šarm.

Ďalej by som chcela spomenúť ešte dva body z týchto spoločenských dôvodov. Sú to dve stanoviská ku antikoncepcii a k pilulke. Z celospoločenského hľadiska sú tu dve výpovede, ktoré sú vlastne klamstvami.

Prvé je klamstvo o preľudnení
Druhé je výpoveď, že pilulka je lepšia ako potrat.



Preľudnenie

My v západnej Európe nie sme preľudnení. Práve naopak, je tu masívna implózia obyvateľstva, t.j. prepad obyvateľstva. V roku 2000 už nedokážeme zaplatiť dôchodky, to je jednoznačné. Budeme odkázaní na prisťahovalcov, ktorí majú väčší počet detí a jedného dňa nebudeme už kresťanskou krajinou. Samozrejme v tom prípade, ak sa táto tendencia pôjde ďalej a ak nepríde nijaký iný vývoj. Niečo podobné platí aj o ostatných krajinách. Samozrejme, že existujú časti krajín, ktoré sú preľudnené, ale na druhej strane sú celé oblasti, kde ľudia skoro vôbec nežijú, ktoré ľudia vôbec neobývajú. Afrika je kontinent, ktorý vymiera, pretože je tam veľmi rozšírená choroba AIDS. Ľudstvo má k dispozícii podstatne viac potravín, ako dokáže skonzumovať. Je to obrovský paradox, že musíme tak veľa potravín ničiť a mať toľko miest kde ľudia hladujú a pritom tvrdíme, že máme preľudnenie, ktoré nedokážeme viac uživiť. Je to jednoducho otázka spravodlivého rozdeľovania hmotných dobier a predovšetkým otázka lásky k Bohu a k blížnemu.

Otázka pilulka a potrat

Toto je aj dôvod, ktorý som dlhý čas mala ako obhajobu predpisovania pilulky. Z celospoločenského hľadiska je jednoznačné, že vo všetkých krajinách, kde sa antikoncepcia voľne šíri, a tam, kde je veľmi rozšírená mentalita používať antikoncepciu, všetky tieto krajiny majú najvyššie počty potratov. Keby teda bola pravda, že antikoncepcia chráni pred potratmi, nemohli by v týchto krajinách byť také vysoké počty potratov. A z vlastnej skúsenosti vo svojej praxi vám môžem povedať, že každá žena potrebuje inú pomoc, ako pilulku. Neprichádzam z mesiaca, mám aj vo svojej praxi prípady, v ktorých, keby si človek nenašiel čas na ich riešenie, asi by povedal: „Táto žena musí brať pilulky.“

Poznám ženu, ktorá je vydatá za alkoholika a nevie si dať inak rady, poznám aj matku, ktorá prichádza za mnou s postihnutým dieťaťom atď. Presvedčila som sa o tom, že pre každého existuje nejaké riešenie, kedy skutočne môžeme pomôcť, keď má človek čas a možnosť sprevádzať manželov a ukázať im cestu k tomu, ako sa dá vec liečiť pri koreni veci. Pre ženu, ktorá je vydatá za alkoholika sa v jej manželstve nepomôže skutočne pri koreni veci, keď bude brať pilulku. Škodí si tým, jej organizmus sa takýmto spôsobom poškodzuje a v neposlednom rade musí na sebe zažívať znásilňovanie zo strany svojho muža, to nie je pomoc. V každom prípade sa tu žiada iná pomoc, ktorá je však oveľa, oveľa ťažšia. Samozrejme pilulka sa predpisuje ľahšie a rýchlejšie.

Iné dôvody.



Po švrté – duchovné dôvody

Vždy som mala v srdci jednu vetu, už vtedy, keď som jej ešte vôbec nerozumela. Je to verš 27 zo Sv. písma z Prvej knihy Mojžišovej a verše nasledujúce. V týchto veršoch sa píše :

„Boh stvoril človeka ako muža a ženu na svoj obraz ich stvoril. Požehnal ich a povedal im: ploďte a rozmnožujte sa.“

Toto požehnanie je vlastne prvým požehnaním, ktoré Boh človeku udelil. Je dobré, keď si ho človek odloží hlboko do srdca. Pretože nie je to len niečo, je to hlavné požehnanie pre nás ľudí. A vo Sv. Písme, v Biblii sa ešte na mnohých miestach hovorí o tom, kde je toto požehnanie zvlášť vyslovené, kde sa hovorí: Ak budeš dodržiavať Božie príkazy, rozmnožím tvoje deti, tvoje potomstvo. Často si pomyslím, že keby dnešný človek mal možnosť sa k tomu vyjadriť, iste by povedal: „Prosím ťa Pane, len nie týmto požehnaním ma žehnaj. Radšej nejakým iným.“ A predsa je toto požehnanie tu, je to hlavne požehnanie pre ľudí a myslím si, že tu nejde len o to, rodiť na tento svet deti, ale že táto plodnosť má veľa spoločné aj s kreativitou, so spolustvoriteľskou mocou. Myslím, že cez našu plodnosť, ktorú máme ako muž a žena, takí plodní akí sme, sme celkom zvláštnym spôsobom spolutvorcami. Tento znak - plodnosť - nás robí podobnými Bohu, robí nás obrazom nášho Boha. A keď plodnosť z nášho života jednoducho a sebavedome odstraňujeme, pretože nám to tak vyhovuje, odstraňujeme z nášho tela čosi, čo k nemu podstatne patrí. Odstraňujeme niečo, čo je súčasťou nášho celého organizmu. Je to to isté, ako keby ste chceli odstrániť kúsok z vašej schopnosti vidieť lebo vám to tak práve nevyhovuje, lebo napríklad niečo doma neradi vidíte. Alebo keby ste chceli odstrániť niečo z vašej schopnosti chodiť... Plodnosť je tiež dôležitá funkcia nášho tela, ktorá sa nedá odňať bez toho, aby to spôsobilo škodu. A to, že to naozaj nie je neškodné, dokazujú všetky tieto vedľajšie účinky.

S tým, že sa plodnosť nedá len tak odstrániť súvisí aj čistota. Čistota tela. Naše telo je chrámom Boha. A toto telo má byť udržiavané v čistote. To znamená aj udržiavané v čistote od týchto chemických zmien. Od toho, že jednoducho niečo do seba „nahádžeme" a tým odstraňujeme niečo zo svojich telesných funkcií. Zelení by na to povedali: „Predsa nie sme žiadne odpadové nádoby.“ A majú v tom pravdu. Čistota ducha, čistota duše a tela je dôvodom, že sa môžeme pozerať na Boha, pretože blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha. Je to skutočne tak. Ako často môžeme okolo seba počuť: „Boh je mŕtvy, Boh neexistuje. Nič necítim, na môj život nemá žiaden vplyv. Neviem, prečo mi toto a toto robí, ak by predsa len existoval atď. Ja sám si dokážem vytvárať svoj život. Pre mňa Boh neexistuje.“ V skutočnosti je to však tak, že jednoducho Boha počuť nemôžem. A Boh stále vysiela a vysiela a vysiela a chce nás osloviť. Chyba je ale na našej strane, pretože máme naše prijímače upchaté. A dôvod je aj ten, že nechceme uskutočňovať vo svojom živote Božiu vôľu, že nežijeme podľa jeho príkazov, že nežijeme v čistote. V čistote tela i v čistote srdca. Preto som toho názoru, že keď sa prestane užívať tabletka, človek dostane iné prijímače. Prijímače pre duchovno, pre transcendentálno. Je to skutočne tak.

Pozorujem to pri mnohých ženách, že skutočne sú inak v praxi osloviteľné pre mnohé veci, ako doteraz. Veľmi často to spozorujem aj na nových pacientkách, ktoré prichádzajú za mnou a ešte o nich máločo viem. Často vidím, cítim z jej spôsobu správania, či užíva tabletky, alebo nie. Niečo je tam iné. Časom to človek dokáže vycítiť. Toto znečistenie organizmu antikoncepciou je medicínsky zlé, počuli sme aké vedľajšie účinky sa môžu vyskytnúť, je to zlé aj po morálnej stránke, pretože si nemôžeme dovoliť len tak jednoducho odnímať si svoju plodnosť. Hormonálna antikoncepcia a vnútromaternicové teliesko sú zlé aj preto, lebo pôsobia potraty. Nikdy nemožno použiť zlý prostriedok pre dobrý účel. A preto aj to, že by sa antikoncepcia nemala používať, nie je zákon Cirkvi, nevymyslel si to pápež. To nepísal pápež v encyklike Humanae vitae z nejakej zloby, ale je to Boží zákon. Pápež sa nemôže ináč rozhodnúť ako podľa božích zákonov. A keby v roku 1968 pápež Pavol VI. povolil užívanie tejto pilulky a napísal inak encykliku, dnes by mu feministické hnutia a zelení tento krok iste vyčítali a všetci by videli, že to bolo nesprávne rozhodnutie. To, že sa antikoncepcia nemá používať, teda nie je ponechané na slobodnom rozhodnutí každého. Medicínske zistenia len potvrdzujú, že priestupky voči Božím príkazom môžu mať za následok rôzne choroby, rôzne poškodenia, ba aj smrť. Privádzajú smrť tela, ale aj duchovno-duševnú smrť. A v tejto smrti sa stráca aj vzťah k Bohu.

V spomínannej čistote máme jeden vzor, ktorý by som vám chcela predstaviť. My, ženy máme jeden celkom zvláštny a krásny vzor. Je ním Mária, Matka Božia. Je našim hosťom, je tu prítomná medzi nami. Chcela by som ju predstaviť ako náš vzor, pretože skrze ňu prišiel medzi nás Boh. Je Matkou Pána od tých čias a od tých čias je zároveň aj najkratšou cestou k Bohu. Ona nás vedie k Bohu, k Ježišovi, vedie nás k svojmu Synovi. Práve Mária bola schopná byť Matkou Božou, pretože bola úplne čistá. Bola čistá na tele, ale aj v duši, v srdci. Bola veľmi mladým dievčaťom, keď sa jej zjavil anjel. Povedala mu: „Som služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova." Nezareagovala: „Vieš čo, milý anjel, ja by som radšej chcela najprv urobiť kariéru vo svojom povolaní, potom by som si chcela trošku zariadiť dom, trošku žiť vlastným životom, potom ešte trochu cestovať, a snáď potom, milý anjel, by si ma mohol prísť znovu navštíviť. Snáď potom by som sa mohla stať Matkou Božou. Ale teraz nie, v tomto momente nie, teraz nemám na to čas." Mala 14 alebo 15 rokov, keď povedala áno. A to, že sa mohol do nej vteliť Boh, to bolo možno len vďaka tomu, že bola taká čistá.

My ženy máme pred Bohom úplne zvláštnu hodnotu a sme zvlášť oslavované v našej čistote. V čistote pred manželstvom, mimo manželstva a tiež v manželstve, to znamená žiť svoju čistotu podľa stavu. To znamená, že čistota v manželstve nie len tým spôsobom, že môžeme žiť spolu preto, aby sme svedčili, že sme manželia, ale kvôli tomu, aby sme si navzájom prinášali radosť. Avšak stále len s tým partnerom, s ktorým žijem v manželstve a v myšlienkach zameraných na svojho manžela. Mnohé ženy sa stávajú nešťastnejšie vo svojom živote, pretože sa z tejto čistoty vylúčili. Boh nás má obzvlášť rád ako čisté ženy, ako drahokamy, ktoré sa môžu stávať stále viac a viac podobné Božej Matke. My ženy sme celkom zvláštnym spôsobom prizvané spolupracovať na novom stvorení spolu s Bohom, dokonca oveľa viac ako muži. Sme to my ženy, ktoré dieťa počneme, nosíme, privedieme na svet, a to je pri všetkých tých bolestiach ktoré nás sprevádzajú aj také veľké šťastie, ktoré muži nemôžu zažiť. Stretla som sa s mnohými mužmi, ktorí tvrdili: „Škoda, že toto nemôžem aj ja tak prežiť.“ Sú to tak hlboké zážitky... Boh toto šťastie dáva aj tým ženám, ktoré sa z rôznych dôvodov nemôžu stať telesnými matkami, ale prežívajú takúto istú radosť a takéto isté šťastie aj skrze duchovné materstvo. Hoci mala Matka len jedného Syna, je Matkou všetkých detí, všetkých ľudí. Je aj duchovnou Matkou, je najväčšou Matkou všetkých. Často, keď som pri pôrode, pozorujem veľké bolesti a veľký zápas o narodenie dieťaťa zo strany matky, ale keď sa dieťa narodí, celá miestnosť sa naplní vyžarovaným šťastím a radosťou. Šťastie, ktoré vyžaruje matka s dieťaťom sa prenáša i na mňa, ako na tú, ktorá pri pôrode pomáha, že som obšťastnená na najhlbšiu mieru. To, že nás ženy má Boh rád celkom zvláštnym spôsobom a v žiadnom prípade nás nestavia do nevýhody, vidno na tom, že sme zvláštnym spôsobom uprednostnené. A kvôli tomu nás Boh urobil aj o čosi krajšími, ako sú muži.

Toto všetko som vám chcela povedať nie so zdvihnutým ukazovákom a s hrozbou, že túto pilulku nesmiete v žiadnom prípade užívať. Sami viete, že aj môj život plynul najprv celkom inak. Mám skúsenosť, ako lekárka, aj ako žena, že možno žiť šťastný život ako žena, ako manželka, zažila som, ako sa žena a muž vo svojom manželstve môžu urobiť šťastnými.Tieto prednášky robím preto, lebo chcem, aby ste našli cestu k svojmu cieľu, k svojmu poslaniu a k svojmu povolaniu, aby ste našli cestu, na ktorú vás volá Boh. Až na nej skutočne zažijete radosť a šťastie, aj keď to na začiatku prináša so sebou veľa ťažkostí, ale za tým všetkým je ovocie: láska a šťastie. A keďže každý z nás chce byť šťastný, myslím si, že vám tým môžem ponúknuť cestu. Je to moja skúsenosť a ak máte záujem môžeme na túto tému diskutovať. Každý z vás môže mať na túto problematiku vlastný názor, vlastnú mienku, ja mám túto skúsenosť, o ktorej som vám tento večer rozprávala.Toto som vám chcela sprostredkovať. Chcela som vám pomôcť, skutočne sa stať mužom, skutočne sa stať ženou.