Milí priatelia, píšem vám, lebo by som chcela svojim príbehom upozorniť na nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie. Žiaľ patrím k skupine žien, ktorej hormonálna antikoncepcia (HAK) poškodila zdravie. Mala som 26, keď som si nechala predpísať HAK. Môj rozhovor s gynekologičkou trval 5min. Spýtala sa ma či som zdravá, či nemám nejaké ochorenie, trombózu v rodine. Vyšetrila ma, spýtala sa akú chcem a do akej ceny. To bolo všetko. Dala mi jedno mesačné balenie na skúšku a po mesiaci mi zobrala odber na zistenie zrážanlivosti krvi. O nežiadúcich účinkoch nepadlo ani slovo. Že by zabudla? Vedome zatajila? Príbalový leták som neštudovala a neviem, či by som ho brala vážne, keď som dostala predpis od lekárky. Neviem, či som jediná, ktorá tomu, čo je písané na letáku, venuje pozornosť až vtedy, keď to sama zažije na vlastnej koži. Pri užívaní hormónov som začala krvácať z nosa, upozornila som na to gynekologičku, ktorá ma poslala na krčné vyšetrenie. Krčnému som povedala, že užívam HAK. Upozornil ma, že to je nebezpečné, že z toho môžem dostať aj mŕtvicu. Šla som naspäť k gynekologičke a povedal jej čo mi
povedal krčiar. Ona na to – to je nezmysel ! Je smutné, že názory lekárov na užívanie HAK sa rozchádzajú. Ktorému má obyčajný človek veriť, keď vám jeden tvrdí to a druhý iné. Teraz viem, že gynekológovia o nežia-dúcich účinkoch antikoncepcie vedia, ale zatajujú ich, alebo zľahčujú. Zdá sa mi nepravdepodobné, že by ich zabudli spomenúť. Keby na ne upozornili, každú ženu, ktorej ju idú predpísať, tak by to asi nemali komu predpisovať.
     Celkove som užívala HAK štyri roky. Pribrala som, prsia sa mi zväčšili o dve čísla. Celkovo som sa cítila ako nafúknutý balón. Vo februári 2010 mi prišlo zle, nemohla som dýchať, začalo mi srdce búšiť, stŕpli mi ruky, nohy a jazyk. Veľmi som sa zľakla. Zavolali mi záchranku, lekár mi zmeral TK, natočil EKG a pichol magnézium. Spýtal sa ma, či niečo užívam. Povedala som mu o užívaní antikoncepcie. Vôbec ma neupozornil, že to môžem mať z nej. Na druhý deň som išla k obvodnej lekárke. Povedala som jej čo sa mi prihodilo. Namerala mi vysoký TK, dostala som Tensiomin pod jazyk, zobrala mi krv a čakala som na výsledky. Zistili mi zlé výsledky súvisiace so štítnou žľazou. Bola som doporučená na endokrinológiu, opakovane mi zobrali krv a hodnoty boli v norme, avšak v tom čase som ale nebrala HAK – mala som podľa návodu 7 dňovú prestávku. Ja som pociťovala škrabanie v krku, endokrinologička si všimla, že mám rýchly tep ,ale pripisovala to rozrušeniu. Pár dní sa nič nedialo. Začala som
užívať ďalšie balenie HAK a opäť po pár dňoch mi prišlo zle, búšenie srdca, vysoký tlak, dusenie... bola som dvakrát na pohotovosti. Strašne ma bolela hlava, cítila som sa vyčerpaná, srdce mi búšilo. Odporučili mi vyhľadať internistu. Ten ma vyšetril, nasadil lieky na zníženie tlaku, mala som 24 hod monitorovanie TK, vykonane USG srdca. Až teraz som sama prišla na to, z čoho to asi mám a lekár mi to potvrdil – hormóny. Bola som odoslaná na očné vyšetrenie. Očiarka ma vyšetrila bez rozkvapkania a na očnom pozadí nič nevidela. Po pár dňoch som mala poruchy zraku, začala som vidieť akoby cez hmlu a videla som vyblednuté farby, potom mi začali padať čierne bodky a mala som pocit, akoby som mala pred očami cigaretový dym. Vyhľadala som inú očnú lekárku. Tá mi ukázala ako mám z HAK poškodené očné cievy a predpísala mi lieky na rozšírenie očných ciev a riedenie krvi. Od nej som išla na hematológiu, zobrali mi krv na trombofilné mutácie a antifosfolipidový syndróm. Takisto mi aj hematologička potvrdila, že to mám z HAK a že mám zvýšené zrážanie krvi. Keďže som opäť mala urputné bolesti hlavy, bola som aj na neurológii, robili mi RTG hlavy, CT, EEG. Po vysadení HAK som 8 mesiacov mala problémy s cyklom, buď menštruácia neprišla, alebo som mesiac špinila. Normálny cyklus mi nastúpil po 8 mesiacoch. Akoby to nestačilo dostala som tinnitus (hučanie v ušiach).
     Už je to 9 mesiacov a moje výsledky stále nie sú v poriadku. Teraz som presvedčená, že keby som hormonálnu antikoncepciu nikdy nebrala, tieto zdravotné problémy by som nemala. V mojom okolí je veľa žien, ktoré majú problémy z užívania HAK, či už sú to cysty, zlé hepatálne testy, nemôžu otehotnieť, či dostali pľúcnu embóliu. Mnoho žien ani netuší ,že HAK ma také závažné nežiaduce účinky a je mi ľúto, že ich na ne lekári neupozorňujú. Je smutné, že v každej ambulancii nás lákajú na užívanie HAK krásnou pleťou a peknými vlasmi. Teraz sa snažím užívať viac omega 3 mastných kyselín, mať dobrý pitný režim, viacej pohybu a dopĺňať svoj organizmus o vitamíny a ďalšie prvky, ktoré HAK štyri roky systematicky likvidovala.
     Milé ženy, nenaleťte, tak ako som urobila ja a vyhnite sa chémii, ktorá je nášmu telu škodlivá a ktorú naše telo nepotrebuje.
S pozdravom, Slávka
 
Redakčný doslov:
Príspevok, od našej sympatizantky sme dostali koncom minulého roka a spomenuli sme si naň pred pár týždňami, keď nás upozornili na článok zverejnený na changenete: Prístup k antikoncepčným prostriedkom zlyháva.
(http://www.changenet.sk/?section=spr&x=528342#ixzz1K0EOsRE8 ) V tomto článku sa uvádza, že účastníčky a účastníci diskusie za okrúhlym stolom, ktorú zorganizovali mimovládne organizácie Center for Reproductive Rights (Centrum pre reprodukčné práva) z New Yorku, Možnosť voľby a Občan, demokracia a zodpovednosť diskutovali s pozvanými zástupkyňami a zástupcami sekcie ľudských práv úradu vlády, ministerstva zdravotníctva, ministerstva práce a ďalších organizácií o správe týchto organizácií – Vypočítaná nespravodlivosť – Zlyhávanie Slovenskej republiky v zabezpečovaní prístupu k antikoncepčným prostriedkom. Mimo iného konštatujú, že prístup a používanie antikoncepcie je súčasťou základného ľudského práva na zdravie v sexuálnej a reprodukčnej sfére a vyzývajú preto vládu SR, aby začala s uhrádzaním antikoncepcie z verejného zdravotného poistenia. Reakcia na tento príspevok, ktorú sme zaslali na vedomie E-mailom aj na Ministerstvo zdravotníctva SR a pani premiérke Vlády SR si môžete prečítať tu.