Neuveriteľne dramatický príbeh so zlým koncom zažila teraz dvadsaťpäťročná Angličanka Michelle Markeyová z Readingu. Antikoncepcia, ktorú užívala pred ôsmimi rokmi, spôsobila, že už nikdy nebude celkom zdravá. Sedemnásťročnej Angličanke Michelle vznikla po užívaní antikoncepcie masívna krvná zrazenina v nohe. Lekári ju zachránili, ale kedykoľvek sa môže stať, že noha jej začne jednoducho hniť.

 

„Zoznámila som sa so slušným chlapcom, s ktorým sme sa mali radi. Mala som len sedemnásť, nechcela som nič nechať na náhodu, a tak som si dala predpísať antikoncepčné pilulky. Keďže som z nich začala priberať, prešla som na Marvelon, pilulky tretej generácie," vraví Michelle.
V auguste 1994 začala vykašliavať krv. Röntgen hrudníka neukazoval nič podozrivé a lekár usúdil, že ide o infekciu. S antibiotikami poslal Michelle domov preliečiť sa.
„Necítila som sa najlepšie. Zhodou okolností sme mali práve na ten čas naplánovánú rodinnú dovolenku v Španielsku. Rozhodla som sa zostať doma a naši radšej odleteli bezo mňa."
Den po odchode Markeyovcov prišiel pre Michelle priateľ autom, aby si trochu vyšli. „Až keď sme zastali, uvedomila som si, že sa mi nedarí pohybovať lavou nohou a nemóžem vystúpiť. Navyše ma rozbolela ako pri silnej svalovici, začala opúchať a fialovieť. Bolo mi jasné, že so mnou vážne nie je niečo v poriadku, ale nemala som potuchy, čo." Priateľ zaviezol Michelle rovno do nemocnice.
„Lekár po prvom pohľade vyhlásil, že podľa neho mám v nohe krvnú zrazeninu. Zostala som ako skamenená. Priateľkina mama zomrela kvôli krvnej zrazenine, ktorá sa jej dostala do mozgu. Bola som presvedčená, že to sa stane aj mne."
Venogram potvrdil v Michellinej nohe masívnu zrazenmu od členku až k panve. Okamžite začala užívať liek na riedenie krvi, ktorý ju mal rozohnať. Všetky hlavně žily malá totiž zablokované, jej noha bola fialová a dvakrát väčšia ako zvyčajne. „Jedna z prvých otázok, ktorú mi lékari položili, bolo, či beriem antikoncepčné tabletky. Ihned' mi ich zakázali ďalej užívať. Boli si skoro celkom istí, že práve antikoncepcia spustila zrážanie krvi."

Po týždni strávenom v nemocnici v silných bolestiach prišli ďalšie zlé správy. Michelle začala pociťovať čudnú bolesť v hrudníku. Testy ukázali, že má masívnu zrazeninu aj na jednej strane pľúc a ďalšie menšie na druhej. Lekári ju varovali, že ak sa pohnú, mohli by byť smrteľné.
Dlhá rekonvalescencia
Noha sa Michelle nikdy celkom nenapravila. Ešte aj teraz je fialová a sú na nej veľké, modré a fialové žily. „Stále mám zrazeniny v panve, ale krv sa „prekanalizovala", čo znamená, že si našla cestu okolo zablokované) žily. Rok po mojej návšteve nemocnice mi povedali, že budem musieť užívať lieky do konca života, pretože by sa v budúcnosti mohli vytvoriť ďalšie zrazeniny," vraví s vážnou tvárou mladá žena. V nemocnici bola v priebehu ôsmich rokov viackrát, ako vie zrátať.
Choroba obrala Michelle o potešenia celkom bežné pre jej rovesníkov. „Krátké sukne ani nohavice si z estetických dôvodov nemôžem dovoliť. Nechodím ani do klubov alebo barov, nemôžem dlho stáť, lebo ma začne bolieť noha. Piť tiež nemôžem veľmi veľa, lebo mám príliš riedku krv od liekov. Musím byť mimoriadne pozorná, aby som sa neporanila, lebo by mohlo byť ťažké zastaviť mi krvácanie. Aj keď sa len ľahko udriem, vytvoria sa mi obrovské čierne napuchnuté modriny. Každý týždeň až do konca života budem musieť chodiť do nemocnice na krvné testy. A nemôžem ani cestovať ako moji kamaráti, lebo by to mohlo byť nebezpečné," so smútkom v hlase i očiach vypočítavá Michelle svoj údel. Najťažšia skúška ju však čaká, ak niekedy otehotnie. Má telefonne číslo, ktoré má použiť v budúcnosti v momente, keď si bude myslieť, že je tehotná. Dva tímy špecialistov, jeden pre ňu a druhý pre bábätko, budu dávať pozor počas celých deväť mesiacov. „Možno budem musieť zostať v nemocnici počas celého tehotenstva." „Môj otec stále uvažoval o tom, či by sme nemohli dostať odškodnenie za to, čo sa mi stalo. Právnik, s ktorým som to konzultovala, sa domnieval, že by som mohla zažalovat Organon, spoločnosť, ktorá vyrába Marvelon." Niekoľko mesiacov po tom, v roku 1995, boli uverejnené dôkazy, že antikoncepčné pilulky tretej generácie zdvojnásobujú riziko trombózy a krvných zrazenín. „Dopočula som sa, že je veľa ďalších žien, ktoré mali zrazeniny ako ja. Niektoré aj zomreli." Michelle sa pridala ku skupine žien, ktoré zažalovali viacerých výrobcov antikoncepcie tretej generácie. Momentálne ide o stodvadsaťtri žien a ich prípad sa už dostal pred vyšší súd.
„Nemáme ani potuchy, ako sa to všetko skončí. V súčasnosti sú antikoncepčně tabletky tretej generácie ešte stále dostupné. Po tomto procese, či už budeme úspěšné alebo nie, by som si priala, aby ich stiahli z trhu, alebo aspoň informovali o možných vedlajších účinkoch," vraví Michelle. Cirkulácia krvi v Michellinej nohe je slabá a móže sa stať, že noha jej začne časom zahnívať. „Špecialisti nevedia, kedy sa to stane. Niektorí však hovoria, že sa to raz musí stať. Normálne sa ľudia dostávajú do takejto situácie, keď majú sedemdesiatku alebo osemdesiatku. Neviem, ako bude moje telo po rokoch reagovať na tie množstvá liekov, ktoré musím stále brať."
Michellina mladšia sestra aj kamarátky sa rozhodli neužívat antikoncepčné tabletky. Majú strach. „Myslím si, že všetky ženy by sa mali informovať o alternatívach predtým, než sa rozhodnú pre antikoncepciu. Keď si vyberú pilulku, mali by si starostlivo prečítať priložený leták, aby si boli vedomé všetkých vedľajších účinkov. Možno, že my postihnuté bojujeme len o odškodnenie. Ale pře mňa by bolo najväčšie víťazstvo vedieť, že som zachránila iné ženy pred rovnakým utrpením," uzatvára Michelle Markeyová svoj dramatický príbeh.

Autor: Eva PÓSA;  Zdroj: časopis EMMA; X.2002;