Kritické výpovede pápeža Benedikta XVI. o kondómoch pri jeho ceste do Afriky očividne práve potvrdzuje realita. V hlavnom meste USA Washington D. C. orgány zdravotníctva bijú na poplach, pretože sa tu nakazili infekciou HIV už vyše tri percentá obyvateľstva, ako informovali bavorské noviny „Passauer Neue Presse“. Podiel nakazených je teda očividne vyšší ako v západnej Afrike. Starosta a Úrad pre ochranu zdravia hlavného mesta USA po uverejnení najnovšej štatistiky jasne vyhlásili, že sami neveria týmto hrozivým údajom: „Skutočný počet infikovaných v našom meste,“ povedal primátor Adrian Fenty, „je však ešte rozhodne ešte vyšší.“

Vo Washingtone D. C. sa mimochodom už mnohé roky bezplatne rozdávajú kondómy. Okrem toho sa konajú masívne osvetové akcie v školách. Tento trend sa však nepodarilo zastaviť, práve naopak. V nijakom veľkomeste USA nerastie počet chorých na AIDS tak razantne ako vo Washingtone.

Iba v ostatných dvoch rokoch vzrástol počet infikovaných na HIV o 22 percent. „Náš podiel nakazených je horší ako v západnej Afrike,“ vyjadrila sa referentka mesta pre problém AIDS, Shannon Haderová.

Zo štatistiky vo Washingtone D.C. vyplýva tiež to, že 36,9 percent infikovaných HIV v dištrikte Columbia sa nakazilo sexuálnymi kontaktmi medzi mužmi a 28,1 percenta heterosexuálnym stykom. K tomu sa pridáva ešte 18,2 percenta nakazení znečistenými ihlami injekčných striekačiek u narkomanov. Zo všetkých nakazených HIV vo Washingtone je mimochodom 76 percent černochov. Štúdie tiež ukazujú, že v rizikových skupinách 53 percent všetkých mužov a 40 percent všetkých žien malo v ostatných 12 mesiacoch viacerých sexuálnych partnerov.

Zdroj: Washington, D. C. 27.3.2009 (kath.net) 012 687; preložila Zuzana Gluchichová