Pred dvomi rokmi mi súrodenci pripravili dar k narodeninám – pobyt v Ríme a v Miláne spojený s návštevou Mesera, kde žila svätá Gianna Beretta Molla. Práve v dňoch tejto mojej púte sa odohralo niečo, o čom som sa dozvedela pár dní po návrate domov. V deň, keď som odchádzala z domu do Ríme, zomrela mladá žena a matka, 28-ročná Chiara. A v posledný deň, ktorý som bola v Ríme, mala pohreb v kostole sv. Františky Rímskej. Tam ju kazateľ prirovnal k svätej Gianne.

Od Chiarinej smrti ubehli dva roky a jej svedectvo oslovuje ľudí po celom svete. Keď som sa dozvedela o Chiare – najprv len pár informácií, veľmi ma to zasiahlo. Už len to, že na pohrebnej sv. omši bolo vpredu pred oltárom množstvo kvetov v črepníkoch – vraj si priala, aby si každý, kto príde, mohol odniesť kvietok domov. Ten pohreb nebol smutný – jej manžel na ňom spieval a celé to bolo oslavou dobrého Boha, ktorý robí len dobré veci.
 
Doma som hľadala viac informácií o Chiare a našla som na internete videozáznam zo stretnutia s ňou v nejakom kostole, kde rozprávala. Bola tam aj so svojím manželom, s lekárkou a priateľmi a celá akcia mala názov: Vo svete, ale nie zo sveta. Neviem po taliansky – vedela som len toľko, že sa zdieľa o tom, ako ich Pán sprevádza prvým tehotenstvom, pri ktorom sa dozvedeli, že ich dieťatko neprežije. Aj keď som z tohto videa veľa nerozumela, predsa som ho celé pozerala a počúvala, lebo z Chiary vyžarovalo niečo zvláštne, naozaj nadpozemské. Pomyslela som si – krásna žena! Jej vnútro doslova žiarilo, jej prejav, keď sa jej občas akoby trošku zlomil hlas a manžel ju nežne objal okolo pliec – to všetko na mňa pôsobilo ako magnet.

Nedávno vyšla kniha o jej živote, ktorá mi doplnila mozaiku informácií o tejto výnimočnej žene. Autorom knižky je dvojica manželov, ktorí sa priatelili s Chiarou a Enricom a boli si navzájom veľmi blízki. Chiara prežila neistotu a pochybnosti v hľadaní toho pravého, s kým spojí svoj život. Pod vedením kňaza, ktorému dôverovala, sa rozhodla povedať svoje „áno“ Enricovi. Dvaja mladí ľudia sa rozhodli pre manželstvo a život s Pánom. Mali svoje nádeje a sny, aj obyčajne praktické starosti – vyriešiť otázku bývania, kúpu vlastného domčeka, hypotéku, štúdium a do toho tehotenstvo. Už na začiatku tehotenstva sa Chiara dozvedela, že jej dieťatko – dievčatko – nemá vyvinutú lebku a s istotou možno povedať, že neprežije. Keď sa rozhodla ju donosiť, koľko to len bude možné, stretla sa s nepochopením aj od veriacich – niektorí totiž tvrdili, že ak dieťa nemá mozog, tak ani nejde o život a lepšie bude tehotenstvo ukončiť,
aby čo najmenej ohrozilo Chiarin život. Z tohto obdobia jej života ma najviac oslovil jej postoj, ako reagovala na tie bežné poznámky ľudí z okolia, ktorí nevedeli o postihnutí dieťatka a priali jej: „Len nech je zdravé! Tehotenstvo bolo na nej vidno, vedela, že dieťa v nej nie je a nebude zdravé. A tak sa spýtala: „Prečo? A čo ak by nebolo? … Ne sme zvyknutí spájať si utrpenie s dvomi šťastnými ľuďmi. A my sme boli šťastní...“
 
Prvú dcérku priviedla na svet a spolu s manželom ju aj odprevadili do neba. Potom otehotnela druhý raz. Aj toto dieťatko malo postihnutie, ktoré mu nedovolilo žiť dlhšie ako chvíľu po narodení. Chiara ani Enrico neboli prenášačmi žiadnej genetickej poruchy. Lekár sa vyjadril, že jednoducho blesk udrel dva razy na to isté miesto. Tretie dieťatko bolo zdravé. Ale počas tehotenstva potvrdili Chiare diagnózu zhubného nádoru. Čakali ju operácie a rok po narodení tretieho dieťatka Francesca Chiara zomrela.

Napriek týmto ťažkým situáciám kniha nepôsobí depresívne. Nie je to o pokazenom a zničenom živote. Je to krásne svedectvo viery, nádeje a lásky. Svedectvo manželstva s Pánom, v ktorom Enrico a Chiara prežili plnosť skúšok: tehotenstvo, postihnutie detí, smrť detí, choroba, vyšetrenia, vedomie, že Enrico ostane pravdepodobne ako mladý vdovec s dieťaťom… Kto je na takéto niečo pripravený? Len Boh dáva silu spolu so skúškou a presne na každý deň.

Aj keď Chiara zatiaľ nie je oficiálne vyhlásená za svätú, jej život je povzbudením a posilou pre množstvo ľudí. Aj mne je teraz, keď sama čakám dieťa, veľmi blízka. Ak hľadáte tip na nejakú povzbudivú knihu, zo srdca odporúčam túto o Chiare s názvom Chiara Corbella Petrillo: Narodili sme sa a už nikdy nezomrieme.
Mária Schindlerová