Sme manželmi 9 rokov. Predtým sme spolu chodili 3 roky počas vysokej školy. Od začiatku chodenia sme spolu žili sexuálne, hoci sme boli kresťanmi (chodiaci každú nedeľu do kostola), ale mali sme v predstave svojho vlastného Boha s prikázaniami, ktoré vyhovovali nám. Na začiatku vzťahu som užívala HAK. Cítila som sa veľmi zle, fyzicky aj psychicky. Až teraz rozumiem prečo.
 
Keď sme sa vzali, HAK som vysadila a používali sme kondómy. Nevideli sme na tom nič zlé. Spustili sa mi obrovské problémy s mykózami. Veľmi sme túžili po bábätku. O prvé sme prišli, no 4 roky po svadbe sa nám

Čítať ďalej


Počas druhého aprílového víkendu sme mali možnosť zúčastniť sa duchovnej obnovy s pátrom Ksawery Knotzom, autorom knihy Sex, ako ho nepoznáte. O čom bola? O láske – Božej a manželskej. O pozvaní žiť jeden z plodov sviatosti manželstva – jednotu. Obsah tejto víkendovej obnovy aj so svedectvami účastníkov približuje text na webstránke kapucínov:

„V manželstve a Cirkvi chce Boh zjavovať Svätú Trojicu – jednotu v rôznosti. Tejto téme a tiež dôvodom, prečo je potrebné v Cirkvi hovoriť o intímnom živote manželov a o sexualite otvorene, boli venované úvodné prednášky. Ďalej sa už hovorilo o samotnom manželskom akte ako o prostriedku budovania

Čítať ďalej


Vošla som do predsiene. Zase! Zase sú topánky pohodené, pardon – položené, vedľa regála na topánky. A ten je z jednej tretiny prázdny. Podľa topánok a botasiek viem, o koho ide. Zavolám: Poďte si to uložiť!

A jeden člen našej rodiny sa sekne: Nejdem! Dávať topánky do poličky je nepraktické. Takto ich mám pekne pripravené a hneď ich vidím. Keď sú v regáli, tak ich musím hľadať, a to zdržiava!
 
Namietam: Je nás doma sedem. Každý z nás má vyložené najmenej tri páry obuvi – niečo športové, niečo pracovné, niečo „slušné“, kolieskové korčule plus nejaké tie papuče pre návštevy. Keby

Čítať ďalej


Žijeme v době, kdy až polovina manželství ztroskotává. Nebylo to tak v minulosti. Na západě rostla čísla rozvodů ve 20. století, hlavně od 60. let; v ČR za totality byly rozvody dost časté, od sametové revoluce jsou velmi časté, asi 50% manželství. Z čeho to je? Důvody jsou různé.

Příbuzní z Kanady nás informují, že mladá generace tam nespěchá do manželství. Raději žijí na hromádce, protože tím platí méně daní. Stejná situace zřejmě existuje v jiných zemích. Bylo by naivní myslet, že zákonodárci nevědí, co dělají. Zřejmě nechtějí manželství podporovat, spíše od něj odradit. Je tendence vidět lidi především jako

Čítať ďalej


Pri prednáškach pre mladých často dostávame otázku: Ako spoznám, či ten, ktorý sa mi páči, je ten pravý, a/alebo kde v dnešnej dobe nájsť partnera, ktorý/á by to so mnou a vzťahom k Bohu myslel/la tak ako ja? Jednou z odpovedí na tieto otázky môže byť od 1. mája tohto roka prvá katolícka on-line zoznamka katRande.
 
KatRande dáva možnosť slobodným Slovákom a Čechom nazrieť cez hranice a hľadať si vhodného partnera/partnerku pre život v oboch našich krajinách. Nedávna spoločná história, blízkosť pováh a hlavne veľký počet slovensko-českých manželstiev hovorí jasne: Slovákom a Čechom to spolu funguje a pristane.
 
KatRande je súčasťou

Čítať ďalej