153.4.1Podobne ako veľa mladých dievčat dnešnej doby som bez dostatočných informácií a zdravého rozumu začala užívať hormonálnu antikoncepciu. Nejaký čas to bolo super, mala som dobrý pocit, že konečne mám pravidelné cykly, nálady sa mi zlepšili a život ide, ako má. Po nejakom čase mi na sociálnej sieti začali vyskakovať videá o tom, čo antikoncepcia naozaj je a čo spôsobuje. Bol to šok.

Ako mi to mohla gynekologička nepovedať?!… Vtedy som prvýkrát objavila prirodzené metódy sledovania svojho cyklu a tela.

A tak som sa dostala k STM, ktorá mi však robila veľké ťažkosti pri zapisovaní údajov do papiera. Stále som na to ráno zabúdala, aj

Čítať ďalej


Moja skúsenosť s iFertrackerom (šikovným teplomerom bazálnej teploty so softvérom) sa začala vo februári 2020, keď som po druhom tehotenstve v čase dojčenia opäť chcela začať merať teplotu a sledovať svoj cyklus. Boli to prvé cykly po nástupe menštruácie po pôrode. Preto som si v nich nebola úplne istá. V tom čase som bola aj v ročnej výučbe metódy Creighton modelu – sledovania hlienu. Avšak chcela som aj teplotné potvrdenie o nástupe poovulačného obdobia. Skúšala som merať teplotu obyčajným bazálnym teplomerom v ústach, no prerušovaný spánok synčeka mi to vedel poriadne komplikovať ☺. V tom čase sa v noci často budil a býval niekedy i jednu až tri hodiny v noci hore.

Na webovej stránke LPP som natrafila

Čítať ďalej


prístroj i Fertracker final n    Pred rokom som zaregistroval informáciu o novej technickej pomôcke určenej párom, ktorým sa nedarí dosiahnuť tehotenstvo, o prístroji iFertracker. iFertracker je zariadenie, ktoré meria teplotu prostredníctvom veľmi plochého anatomicky tvarovaného teplomeru. 

iFertracker si žena pomocou obojstrannej lekárskej náplasti nalepí pred spánkom do podpazušnej jamky. Ten od tohto momentu začína priebežne merať teplotu (každé 4 sekundy si zaznamená nameranú hodnotu) a ráno po zobudení a odlepení teplomera sa údaje prenesú cez bluetooth do mobilu alebo tabletu, kde ich aplikácia vyhodnotí. Výsledkom celonočného merania je jedna hodnota zaznamenaná v teplotnej krivke príslušného dňa.
obr.3 nový
 
Táto prvotná informácia ma zaujala, ale zároveň aj vyvolala pochybnosti. Vyzeralo to až neuveriteľne jednoduché na

Čítať ďalej


Mobilné aplikácie sa stávajú stále bežnejšou súčasťou života. Vedieť kedy odchádza autobus, mať stále poruke prekladový slovník  či skontrolovať svoj pitný režim. Trh je široký a moderné technológie dostihujú aj PPR.

Jednu takú s manželom využívame – OvuView. Aplikácia, ktorá nám uľahčuje zadávanie údajov, má príjemnú grafiku, prehľadné ovládanie. Zvláda štatistiky, robí pekné grafy a údaje si bez problémov môžeme poslať do E-mailu.

Funkcie aplikácie

OvuView ponúka 3 režimy:

-          jednoduchý menštruačný kalendár

-          Dosiahnutie počatia – zvýrazní dni s veľkou pravdepodobnosťou otehotnenia

-          Predchádzať otehotneniu

Program po spustení zobrazí tzv. menštruačné koliesko, z ktorého sa dá vyčítať deň cyklu, počet dní do menštruácie, začiatku plodných

Čítať ďalej


evatest l

Eva-test je digitálny prístroj, ktorý na základe senzorom odmeranej koncentrácie draslíka z kvapky sliny vyhodnocuje plodné a neplodné dni. Výsledky signalizuje rozsvietením farebnej kontrolky – červenej alebo zelenej. Červená farba znamená, že ovulácia nastupuje alebo prebieha, zelená kontrolka znamená neplodné dni. Efektivitu pri predchádzaní počatiu má Eva-test prezentovanú ako 95 % (čo je nižšie číslo oproti správne používanej STM).
Tester, ktorého cena je 159 €, som mala požičaný od ženy, ktorá chcela tehotenstvu predchádzať. Bola čerstvou absolventkou kurzu STM a miatli ju výsledky Eva-testu, keď ich porovnala s výsledkami svojho symptotermálneho pozorovania. Pretože mám so symptotermálnou metódou už 12 ročnú

Čítať ďalej