Pri prednáškach pre mladých často dostávame otázku: Ako spoznám, či ten, ktorý sa mi páči, je ten pravý, a/alebo kde v dnešnej dobe nájsť partnera, ktorý/á by to so mnou a vzťahom k Bohu myslel/la tak ako ja? Jednou z odpovedí na tieto otázky môže byť od 1. mája tohto roka prvá katolícka on-line zoznamka katRande.
 
KatRande dáva možnosť slobodným Slovákom a Čechom nazrieť cez hranice a hľadať si vhodného partnera/partnerku pre život v oboch našich krajinách. Nedávna spoločná história, blízkosť pováh a hlavne veľký počet slovensko-českých manželstiev hovorí jasne: Slovákom a Čechom to spolu funguje a pristane.
 
KatRande je súčasťou medzinárodnej platformy kathTreff, ktorú pred 10 rokmi založila Gudrun Kugler v Rakúsku. Po jej veľkom úspechu sa on-line zoznamka rozšírila do susedného Nemecka, Švajčiarska a dnes už funguje v 11 európskych krajinách. V dohľadnej dobe by mali byť všetky tieto štáty prepojené, čo bude znamenať, že členovia katRande si budú môcť hľadať partnerov aj v iných členských krajinách (Rakúsko, Nemecko, Švajčiarsko, Maďarsko, Chorvátsko, Slovinsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko) a naopak.
 
K úspešnému hľadaniu partnera by malo napomôcť aj rokmi osvedčené vyplnenie vstupného formulára (ktorý je samozrejme dobrovoľný). V dotazníku každý zaregistrovaný člen odpovedá na otázky týkajúce sa viery, životných hodnôt či počtu detí. Dôležitými sú aj otázky o vzťahu k iným ľuďom, voľnom čase či poriadku, veci, ktoré nami hýbu, angažovanosti či postoj k intimite. Veľkou pomôckou je aj match-test, v ktorom si vyskúšajú zhodu s ďalším singlom opačného pohlavia.
 
KatRande pomáha nájsť partnera pre život, avšak, ako dodáva zakladateľka kathTreff Gudrun Kugler: „Zaľúbiť sa už musia sami!“
 
Zoznámením cez inzerát začali svoj vzťah aj rodičia emeritného pápeža Benedikta XVI. Jeho otec si v roku 1920 ako 43-ročný podal inzerát v miestnych novinách a o 6 mesiacov neskôr sa ženil. Po siedmich rokoch sa im narodil Jozef Ratzinger.
 
Upozornenie: link na webové stránky tejto katolíckej zoznamky má príponu .org, (teda www.katrande.org), nie .sk, ani .cz (tieto prípony vás presmerujú na stránky zoznamko.sk a katolickaseznamka.cz).
 
Z podkladov pani M. Brenčičovej spracovali a doplnili Jozef Predáč a Mária Schindlerová