Pastiersky list biskupov Slovenska z 3. pôstnej nedele nám nastavil zrkadlo, ako to s našou vierou a vzťahom k Bohu je. Či svojho Boha vpustíme nielen do obývačky či kuchyne, ale aj do našej manželskej spálne.

Nepochybne naša túžba po sexe odráža túžbu človeka milovať a byť milovaný. Osobitným prejavom a naplnením tejto túžby dávať a prijímať lásku je manželský akt. Ján Pavol II. hovoril vo svojej teológii tela, že naše telá hovoria rečou lásky. Vzájomným bezvýhradným odovzdaním sa v manželskom akte muž a žena potvrdzujú manželský sľub - to, čo sľúbili srdcom, vyjadrujú svojím telom. Ak svoje spojenie úmyselne zneplodnia, prestáva byť obnovou a vyjadrením manželských sľubov. Nie je prejavom bezvýhradnej lásky- plodnosť je považovaná za zlo, ktoré stojí v ceste "láske", a preto ho treba odstrániť. 

Hoci Cirkev nám Boží pravdivý a nemenný plán stále hlása a potvrdzuje, predsa mnohí manželia znehodnocujú svoje pohlavné spojenie antikoncepciou a neodradia ich od toho ani také varovné signály, ako sú napr. vážne zdravotné riziká spojené s užívaním hormonálnej antikoncepcie, alebo nespokojnosť pri upoužívaní barierovej antikoncepcie či prerušovanom styku, či vznik neplánovaných tehotenstiev zo styku s antikoncepciou. 

Ako však nájsť rovnováhu medzi povolaním k službe životu a povolaním k zodpovednosti za plodenie a výchovu detí? Boh nám poskytol praktickú pomoc vo forme moderného prirodzeného plánovania rodičovstva (PPR).

V zhode s WHO  prirodzené plánovanie rodičovstva nepovažujeme za antikoncepciu, ale skôr za spôsob určovania plodných a neplodných období. PPR nepotláča plodnosť, ani nesmeruje k sterilite, neslúži ako „ochrana“ proti plodnosti, naopak, vychádza zo znalostí a integrácie plodnosti do zámerov plánovania rodiny.

Medzi príznaky plodnosti patria: zmena bazálnej teploty, hlienu krčka maternice a zmeny samotného krčka maternice. Určenie plodných a neplodných dní na základe všetkých troch príznakov umožňuje symptotermálna metóda (STM) prirodzenej regulácie počatia. Jej šíriteľmi na Slovensku sú občianske združenie Liga pár páru  (www.lpp.sk) a združenie ELEP (www.elep.sk). Štúdia spoľahlivosti STM robená na  klinike v Heidelbergu  MUDr. Petrou Frank-Hermannovou zverejnená vo februári 2007, zistila, že len jedna z 250 žien praktizujúcich STM v priebehu jedného roka neplánovane otehotnela.

Billingsova ovulačná metóda,  ktorej šíriteľom je Donum Vitae (www.billings.sk), používa pri určovaní plodných a neplodných dní cyklu ženy sledovanie zmien hlienu krčka maternice. Pri správnom osvojení si tejto metódy jej spoľahlivosť pri predchádzaní tehotenstva je porovnateľná so spoľahlivosťou hormonálnej antikoncepcie.

Okrem týchto metód je známy Creightonský model (CrMS) vyhodnocovania plodnosti, o ktorom je možné získať informácie na .  

   Keď Boh stvoril človeka, vložil do jeho tela plodnosť, dal mu rozum a slobodnú vôľu a chcel, aby človek prežíval svoju sexualitu v plnosti a radosti. Neodmietnime jeho pozvanie k čistému manželstvu!

V Zlatých Moravciach, 4.3.2008

List bol adresovaný  do redakcie Katolíckych novín
a podpísaný manželmi:

Imrichom a Máriou Schindlerovými, Jozefom a Simonou Predáčovcamii (LPP), Ladislavom a Máriou Fülöpovcami (Donum vitae)