Liga pár páru podporila iniciatívu Spoločenstva novej evanjelizácie z Dolného Kubína, napísať otvorený list prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi, ktorým bol požiadaný, aby nepodpísal novelu trestného zákona 300/2005 Z.z. schváleného v NR SR dňa 22. 5. 2013.

Text listu, autoromktorého je Ing. Pavol Strežo z uvedeného spoločenstva je nasledovný:

 

Vec: Otvorený list prezidentovi Slovenskej republiky

Vážený pán prezident,
dovoľte mi v mene svojom ako i v mene štatutárnych zástupcov a vedúcich organizácií a spoločenstiev pracujúcich s deťmi, mládežou a rodinami na Slovensku obrátiť sa na Vás, ako na najvyššieho ústavného činiteľa, so žiadosťou o nepodpísanie novely trestného zákona 300/2005 Z.z. schváleného v NR SR dňa 22. 5. 2013.

Odôvodnenie:
Sme proti schválenému zníženiu dolnej hranice trestnej sadzby u trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotronických látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi podľa § 172 ods. 1, ktorý postihuje výrobcov, dílerov a konzumentov drog zo štyroch na tri roky trestu odňatia slobody. Následkom zníženia dolnej hranice trestnej sadzby u týchto trestných činov bude možné v súvislosti s ustanovením § 51 ods.1 páchateľom uložiť aj podmienečný výkon trestu odňatia slobody s probačným dohľadom, čo doteraz možné nebolo a bolo nevyhnutné uložiť im nepodmienečný trest odňatia slobody. Preto navrhujeme zachovanie pôvodnej hranice trestnej sadzby na štyri roky odňatia slobody.
Jednoducho povedané, tento zákon umožňuje dílerom drog vyviaznuť s podmienkou.

Vážený pán prezident, z dlhoročných pracovných skúsenosti práce s mládežou, prevádzkovaním nízko prahových klubov, klubovní a organizovaním jednorazových akcií vieme, že tento zákon otvára Slovensko ešte viac k drogám.
Nielen organizáciám, ktoré pracujú s mládežou a rodinami, tento zákon skomplikuje prácu, ale podpísanie tohto zákona bude mať negatívny dopad na celú našu spoločnosť, v ktorej sa bude ešte viac prehlbovať kriminalita, drogy, a prostitúcia. Viac závislých na drogách predstavuje aj viac výdavkov na protidrogové programy , čo je kontraproduktívne voči prevencii, o ktorú sa snažia organizácie na ňu zamerané.

Veríme, že tento otvorený list Vás prijme k prehodnoteniu vášho rozhodnutia nepodpísať vyššie citovaný zákon, čím prispejete k budovaniu bezpečného Slovenska pre budúce generácie.

S pozdravom
Ing. Pavol Strežo