V súvislosti s pojmom zdravie by sme chceli dať do pozornosti a držať sa definície zdravia ako ju uvádza WHO:
 „Zdravie je stav úplnej telesnej, duševnej a sociálnej pohody  pri zachovaní funkcií všetkých telesných orgánov,  významných spoločenských funkcií človeka  a zachovaní schopnosti organizmu prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam prostredia.“
 
Čo je prejavom normálneho fungovania zdravého ženského či mužského organizmu? Plodnosť alebo neplodnosť? Existuje oficiálne označenie diagnózy pre plodnosť, alebo pre neplodnosť? Odpoveď je jednoznačná. Číslo N97 je oficiálne označenie diagnózy -  neplodnosť.
 
Hormonálna antikoncepcia výrazne zasahuje do normálneho fungovania ženských reprodukčných orgánov, s cieľom eliminovať plodnosť (stav  zdravia) prípadne ju úplne odstrániť. Antikoncepcia sa teda rozhodne nepoužíva pre zlepšenie zdravia.
 
    Je preto na mieste sa pýtať, prečo by mal byť z prostriedkov verejného zdravotníctva hradený prostriedok, ktorý  používa zdravá žena na eliminovanie svojej plodnosti? Ak sa rozhodne ho použiť, nech si ho kúpi za vlastné, tak akosi niekto kupuje cigarety, alkohol ...      Zároveň chceme upozorniť na skutočnosť, že užívanie hormonálnej antikoncepcie nesie so sebou riziko rôznych zdravotných komplikácií, ktoré následne vyžadujú liečbu a teda ďalšie  náklady z rozpočtu verejného zdravotníctva. Uvedieme len dva príklady na ilustráciu:
 
„Desiatky mladých dievčat sa ročne ocitnú v nemocnici s hlbokou žilovou trombózou, v horšom prípade dokonca s náhlou cievnou príhodou. Je to jav posledných rokov, keď sa k antikoncepcii dostáva čoraz viac mladých dievčat.“ (Zdroj: Dievčatá ležia schorobami starých mám; Katarína Lovasová, Pravda,8.8.2008)
 
"Mám 26 rokov a antikoncepčné tablety „tretej generácie“ užívam asi 5 rokov, lebo nimi „liečim“ nepravidelný cyklus. Tiež som vždy absolvovala „pečeňové testy“ a išla si pre ďalšie balenia tabliet, pretože „všetko bolo v poriadku“. Pred niekoľkými týždňami sa ale moja bežná cesta do práce skončila v nemocnici. Začalo sa to zhoršením zraku, tŕpnutím ľavej ruky a následne aj časti tváre, jazyka. Nemusím vám hovoriť, že ma to dosť vyľakalo. Vyšetrenia ešte nemám ukončené, ale všetci lekári sa zhodujú na tom, že je to spôsobené práve užívaním antikoncepcie. Dodatočne mi aj moja gynekologička potvrdila, že pri ich dlhodobom užívaní môžu vznikať krvné zrazeniny, ktoré môžu následne spôsobovať aj tzv. „mŕtvičky“. Je ale zaujímavé, že lekári sa vždy uspokoja s pečeňovými testami a neunúvajú sa poslať vás napr. na očné vyšetrenie, ktoré by ste pri užívaní antikoncepcie mali pravidelne absolvovať. Takže, zvážte samy. Ja beriem zatiaľ tablety na rozšírenie mozgových ciev, aby sa predišlo ďalším „príhodám“ a čakám na vyšetrenia, ktoré mi konečne povedia, čo mi je."
(Zdroj:  internetová diskusia k článku:Antikoncepčná pilulka ma skoro zabila)
 
Antikoncepcia a sexuálna pohoda.
 
Na 10. výročnom kongrese Európskej spoločnosti pre antikoncepciu v Prahe skonštatoval  Rik van Lunsen z Oddelenia sexuológie a psychosomatiky Amsterdamskej univerzity, že z 1,5 milióna žien užívajúcich v Holandsku  hormonálnu antikoncepciu, 15%  z nich udáva negatívne ovplyvnenie sexuálnej pohody a nálad takej intenzity, že vedú  až k prerušeniu jej užívania  i napriek  intenzívnej motivácii neotehotnieť. Jedná sa najmenej o 150 000 žien, ktoré svojimi náladami výrazne ovplyvňujú sociálnu atmosféru vo svojom okolí a následne potrebujú psychiatrickú starostlivosť a užívajú psychofarmaká. Okrem dávno uznaných rizík trombóz a embólií alebo mozgových príhod či infarktov u fajčiarok,  na spomínanej konferencii už nikto nespochybnil ani zodpovednosť hormonálnej antikoncepcie za nárast výskytu najčastejšej formy rakoviny u žien – rakoviny prsníka – ani zvýšené riziko a možnosť priameho i sprostredkovaného vplyvu hormonálnej antikoncepcie na zvýšený výskyt najčastejšej formy rakoviny v gynekológii-rakoviny krčka maternice.
 
Nebolo by lepšie ako snažiť sa o preplácanie antikoncepcie z verejných financií zvýšiť objektívnosť informovania o antikoncepcii a tak ako na každom balíčku cigariet je výstraha pre fajčiarov, tak aj  na každom balení hormonálnej antikoncepcie uviesť výstrahu: Antikoncepcia môže zabíjať! ? Možno sa niekomu bude zdať tento nápad absurdný, ale my sme len použili informáciu z  vyjadrenia gynekológa MUDr.Mariána Orosa: „Každá žena, ktorá berie hormonálnu antikoncepciu si je vedomá, že z jej účinkov môže kedykoľvek zomrieť. Stačí si prečítať príbalový leták.“ (zdroj:EMMA 4/2009, vyjadrenie k článku: Antikoncepcia ma skoro zabila).
 
O antikoncepcii, ako prostriedku na zlepšenie alebo aspoň udržanie  zdravia, si môže každý urobiť svoj vlastný úsudok. Žiaľ málokdy sa verejnosť dozvie informácie, ktoré ohrozujú dobrý imidž antikoncepcie vytváraný reklamou a peniazmi farmaceutických spoločností. Len pre ilustráciu niekoľko takých správ:
 
·        Spolkový inštitút pre lieky a medicínske produkty (BfArM) nedávno oznámil, že v Nemecku došlo k siedmym úmrtiam v súvislosti s užívaním antikoncepčného prostriedku „Yasmin“. Výrobca Bayer však odmieta uverejniť údaje o častýchvážnych vedľajších účinkoch a prípadoch úmrtia údajne, aby „zákazníčky nezneistil“, ako informuje švajčiarsky internetový denník „SchweizerTagesanzeiger“ (online, 19. 06. 2009).
 
         Vláda Britskej Kolumbie podala žalobu proti farmaceutickej spoločnosti Johnson&Johnson Inc., v ktorej uvádza, že výrobca antikoncepčnej náplasti OrthoEvra ju predával agresívne, bez toho, že by zverejnil riziká spojené s jej užívaním.V žalobe sa tvrdí, že ženy, ktoré si aplikovali náplasť neboli vopred varované o zvýšenom riziku krvných zrazenín, pľúcnej embólie, mrtvice, infarktu alebo ťažkej žilnej trombóze. Taktiež, že lekári, ktorí preskúmavali klinické skúšky pred schválením antikoncepčnej náplasti, zistili potenciálne závažné problémy s jej užívaním, avšak výrobca zanedbal príslušné varovania, opomenul robiť štúdie skúmajúce dlhodobé rizika užívania náplasti a neposkytol schvaľujúcemu orgánu úplnú a presnú informáciuo rizikách.  V dôsledku užívania tejto antikoncepcie zomrelo najmenej 23 žien. ( Zdroj: lifesitenews.com, 21. října )
 
         „V  súčasnosti máme k dispozícii celú paletu antikoncepčných metód. Mnohé z nich sú rozšírené, bezpečné a účinné.  Nemáme však ešte niečo, čo by sme mohli nazvať „ideálnou“ antikoncepciou: niečo, čo by bolo bezpečné, účinné, nemalo vedľajšie účinky, bolo lacné, ľahko použiteľné a čo by sa mohlo používať bez lekárskeho  dohľadu.      (Zdroj: F.I.G.O o ľudskej reprodukcii; Zväzok 2 - Plánovanie rodiny)
   
Nevieme ako  autorom, ktorí spojili rozširovanie antikoncepcie s pojmom zdravie, ale nám sa natíska otázka: „ Ak by bola antikoncepcia taká zdravá, načo je potrebný lekársky dohľad?“
 
       S jednou výzvou autorov článku súhlasíme a to s tým, že ženy majú právo byť komplexnea pravdivo informované o možnostiach ako predchádzať ďalšiemu tehotenstvu. Ale nielen o výhodách antikoncepcie, ale aj o jej rizikácha alternatívach k umelej antikoncepcii, či už určení plodnýcha neplodných dní cyklu ženy pomocou rozličných prístrojov, alebo používaním moderných metód prirodzenej regulácie počatia.
 
Spoľahlivosť antikoncepcie pri predchádzaní neželaného tehotenstva.
 
Spoľahlivosť antikoncepcie pri predchádzaní počatiu nie je zďaleka taká vysoká, ako ľudia pod vplyvom reklamy a ponuky z gynekologických ambulancií od nej očakávajú.
 
„33% gravidít je neplánovaných. ( ročne).65% neplánovaných gravidít vznikne počas užívania antikoncepcie
a 21% neplánovaných gravidít vznikne u žien užívajúcich perorálnu antikoncepciu.“ 
Zdroj: Medicalpractice, mesačník pre lekárov ambulantnej starostlivosti. 3/2006, s.36, vyjadrenie MUDr.M. Piškaninovej, medicínskejporadkyne spoločnosti Organon
 
V súvislosti so spoľahlivosťou pripredchádzaní počatiu bola vo februári  2007 zverejnená asi doteraz najväčšia štúdia symptotermálnej metódy ( STM), ktorú robila Petra Frank-Herrmannová na univerzitnej gynekologickej klinike v Heidelbergu.Zúčastnilo sa jej počas 20 rokov 900 žien. Výsledok bol Pearlov index 0,4 čiže len jedna z 250 žien praktizujúcich STM v priebehu jedného roku neplánovane otehotnela (zdroj: Frank-Herrmann, P., Heil, J., Gnoth, C., Toledo, E., Baur,S., Pyper, C., et al. (2007). The effectiveness of a fertility awareness basedmethod to avoid pregnancy in relation to a couple’s sexual behavior during thefertile time: a prospective longitudinal study. Human Reproduction, 22,1310-1319.)
 
       Tvrdenie, že štatistiky z ostatného dvadsaťročia jasne preukazujú postupný pokles interrupcií na Slovensku práve v závislosti od zvyšujúceho sa používania antikoncepcie tiež nie je úplne presné, aj keď nespochybňujeme čísla štatistického úradu. Tam, kde potrat bol jednou z foriem antikoncepcie, takýto uzáver môže byť určité obdobie pravdivý, hoci pre presnosť je potrebné doplniť, že sa jedná o pokles počtu chirurgicky vykonaných potratových zákrokov a nieo celkový počet potratených detí. ( Ten sa nedá úplne presne vyčísliť vzhľadom na „potraty“ tesne po počatí v dôsledku postkoitálnej „núdzovej antikoncepcie“, zavedenia vnútromaternicového telieska...)
 
    Čo ale hovorí presnou rečou čísel sú štatistiky z krajín s lepšou dostupnosťou antikoncepcie ako je na Slovensku a tie ukazujú, že nezodpovedné sexuálne správanie podporované bezproblémovou dostupnosťou antikoncepcie (vytvárajúcej zdanlivý pocit bezpečia) sa prejavujev náraste počtu potratov. Konkrétne:
 
-    54% tehotenstiev ukončených v USA potratom vzniklo ako dôsledok  zlyhania antikoncepcie ( Zdroj: Alan Guttmacher Institute, Induced Abortion in the United States).
 
-   V januári 2011 boli publikované v časopise Contraception výsledky prieskumu, ktorý sa týkal asi 2000  španielských žien vo veku 15 až 49 rokov a ktorý sa robil každé dva roky v období od r.1997 do r. 2007. V priebehu tohto obdobia stúpol počet žien užívajúcich antikoncepciu z 49,1% na 79,9%. Pritom používanie kondómov stúplo z 21% na 38,8% a antikoncepčných tabletiek z 14,2% na 20,3%. Naproti tomu klesla sterilizácia žiena zavádzanie vnútromaternicových teliesok. V priebehu rovnakého obdobia stúpla potratovosť z 5,42 na 11,49 na každých 1000 žien. Autori štúdie tvrdia, že takéto zistenie nečakali, hoci ide o známy fakt,potvrdený aj inými štúdiami. (Zdroj: časopis Contraception 1/2011 )
 
Predpoklad, že bezplatný prístupk antikoncepcii povedie k zníženiu potratovosti je nesprávnya vyvrátili ho štatistiky z Grónska. Podľa vyjadrenia ministerstvazdravotníctva tohto autonómneho ostrova, ktorý patrí k Dánsku, vykonali lekáriaj napriek tomu, že je tam bezplatný prístup k antikoncepcii - 944 potratov v r.2000 a 809 potratov v r.2001. Pritom v r.2000 sa v Grónsku narodilo 887 detí a v r.2001  936 detí. /Zdroj: Nuuk(Grónsko)/KIPA, prevzaté z http://tisk.cirkev.cz/ze-zahranici/potraty-v-gronsku/
 
Tešíme sa a fandíme  každej iniciatíve, ktorá pomáha skvalitňovať život ako žien, tak aj mužov a hľadá pravdivé odpovede na otázky, ktorými žije dnešný človek.  Sme presvedčení, že  sa budeme mať lepšie nie vtedy, ak každý Slovák, Slovenka bude mať zadarmo nejakú antikoncepciu, ktorú mu štát zaplatí z jeho vlastných alebo cudzích daní, ale ak si zvolíme zodpovedný prístupk životu, samému sebe, svojej rodine a spoločnosti a nebudeme ignorovať fakty a prispôsobovať si veci podľa osobných  / skupinových záujmov.
 
Jozef a Simona Predáčovci. LPP v SR