Biologické kalkulačky,ženské kalkulačky...  
stále častejšie sa začínajú objavovať na rôznych webstránkach, ale aj v ponuke  služieb mobilných operátorov pôsobiacich na našom trhu. Kalkulačky zamerané na výpočet plodných a neplodných dní ženského cyklu sa môžu javiť ako pomoc pre ľudí, ktorí sa nechcú špiniť zvnútra umelými hormónmi alebo používať inú antikoncepciu. Je to ale naozaj spoľahlivá pomoc?
Napriek tomu, že žijeme v dobe IT ,počítačov a automatizácie, ktorá sa tlačí do všetkých oblastí nášho života / a v mnohých prípadoch veľmi efektívne pomáha človeku / nie všetko sa dá správne vypočítať, najmä vtedy nie, keď máme okrem nejakých čísel do činenia s biologickými pochodmi. Z tohto dôvodu vás chceme v dobrom upozorniť na nezmysel ženskej kalkulačky.

Podľa toho, čo sme si odskúšali na rôznych zverejnených ženských kalkulačkách, tieto funguje s väčšími alebo menšími úpravami na princípe starej kalendárnej Knaus - Ogino metódy, ktorá bola spoľahlivá len v prípade, že žena mávala pravidelný cyklus a 14 dňovú luteálnu fázu. Už pri mierne  nepravidelných cykloch (rozdiel v dĺžke cyklu 3-4 dni) je samotný výpočet  nepresný a žiaľ, dnes väčšina žien pod vplyvom rôznych stresov a uponáhľaného životného štýlu nemá  úplne pravidelné cykly so 14 dňovou luteálnou fázou. Výstupy z ženskej kalkulačky môžu preto skôr ublížiť ako pomôcť. Tým, ktorí predchádzajú počatiu nepomôžu spoľahlivo predísť počatiu a tým, ktorí sa tehotenstvo  snažia dosiahnuť, to najplodnejšie obdobie možno o jeden–dva dni ujde. V prípade nečakaného tehotenstva, pribudne ďalšia žena presvedčená o tom, že prirodzené metódy sú nespoľahlivé  (ak sa nestane to najhoršie, že sa rozhodne ísť na potrat). Pre spoľahlivé určenie neplodných a plodného obdobia je nutné orientovať sa podľa zmien príznakov plodnosti (hlienu krčka maternice, bazálnej teploty, prípadne zmien na  krčku maternice), ktoré sprevádzajú jednotlivé fázy menštruačného cyklu.

Jozef a Simona Predáčoví