logo svetového kongresuTento rok sa slovenská aj česká Liga aktívne zúčastnili na Svetovom kongrese prirodzeného plánovania rodičovstva, ktorý sa po 15 rokoch konal 11. – 14. júna 2015  v Miláne. Kongres  sa od svojho prvého zasadnutiavenuje novinkám v oblasti metód PPR, kresťanským a morálnym postojom v rodinnom a sexuálnom živote, značný priestor je venovaný dojčeniu bábätiek, ale aj morálnym a hodnotovým postojom a dôsledkom konania pri výchove detí či evanjelizácii mládeže.

Slovenskú Ligu sme zastupovali my – Patrícia a Pavol ( učiteľský pár LPP pôsobiaci v Trnave) a všetci tí, ktorí k nášmu príspevku pomohli vyplnením online dotazníka. Ten okrem Novín z rodiny LPP, facebooku a webu pomohol šíriť aj portál babetko.sk, občianske združenie Plodar, Manželské stretnutia a mnohí jednotlivci. Celkovo sme dostali za necelý mesiac až 517 odpovedí, čo nás veľmi potešilo. Z celkového počtu odpovedí bolo najviac od používateľov symptotermálnej metódy (STM) – 41 %, potom Billingsovej metódy (BOM) – 26 %. 9,2 % odpovedajúcich zastupovalo tých, ktorí používajú pri predchádzaní počatiu prerušovaný pohlavný styk, 7,3 % tvorili používatelia prezervatívu. Percentuálne zastúpenie užívateľov jednotlivých metód znázorňuje obrázok č. 1.

graf aké metódy používate

94,6 % uviedlo príslušnosť k nejakej cirkvi (najviac ku katolíckej), 5,4 % odpovedajúcich označilo, že nepatria do žiadnej cirkvi. Na dotazník prišlo 430 odpovedí od žien a 87 od mužov. Najviac odpovedí prišlo od tých, ktorí spolu žijú v manželstve 5-15 rokov, ale nemálo odpovedí prišlo od ľudí, ktorí žijú v manželstve už viac ako 20 rokov.
     Prostredníctvom dotazníka sme chceli zistiť, ako výrazne vplýva „žitie“ symptotermálnej metódy, ale aj iných metód plánovania rodičovstva na kvalitu vzájomného manželského vzťahu. Otázky boli smerované na posúdenie osobného vnímania kvality vzájomnej komunikácie, kde mali najvyššiu mieru spokojnosti práve páry, ktoré praktizujú STM. Naopak, najnižšiu mieru spokojnosti so vzájomnou komunikáciou mali užívatelia antikoncepcie. Podobne aj najvyšší stupeň dôvery medzi partnermi potvrdili práve páry, ktoré praktizujú STM a svoju komunikáciu, spoluprácu a vzájomnú dôveru si budujú pravidelne. Nepriamo sa nám tým potvrdilo to, čo na našich kurzoch aj učíme, že cez vzájomnú komunikáciu o intímno-rodičovských otázkach sa rozvíja a posilňuje aj komunikácia v ostatných oblastiach života a dôvera partnerovi vo „vyhodnotení krivky“ sa prenáša aj do bežného života. Práve vzájomná dôvera však dosiahla najnižšiu úroveň práve v pároch, ktoré užívajú antikoncepciu či inú formu neprirodzenej ochrany počatia.
     Zaujímavé bolo vyhodnotenie spokojnosti s prežívanou intimitou vo vzájomnom vzťahu. Napriek antikoncepčnej propagácii o „neobmedzovaní sa“ v intímnom živote nám náš výsledok ukázal presný opak. Najspokojnejšie so svojim intímnym životom sú páry, ktoré nepoužívajú vôbec žiadny spôsob regulácie, potom praktizujúci prirodzené metódy STM, BOM, CrMS. V súvislosti s odpoveďou na otázku o spokojnosti s intímnym životom by sme chceli dať do pozornosti fakt, že viacerí odpovedajúci, ktorí spokojnosť so svojím intímnym životom ohodnotili najvyššími „známkami“ 1 a 2, odpovedali na zadanie vymenovať nevýhody, ktoré im STM prináša ako osobe/manželom napríklad takto: „zriecť sa sexuálneho spolužitia, kedykoľvek mám chuť; niekedy je čakanie v období zdržanlivosti dosť „nekonečné“; manželský akt v súvislosti s predchádzaním otehotnenia je viazaný na určitý čas cyklu, a to si vyžaduje disciplínu a odriekanie a sú situácie, keď sa toto odriekanie ťažšie realizuje, aby sa manžel necítil odmietnutý“. Aj tieto výpovede svedčia o tom, že hoci je zdržanlivosť, ktorej sa pri praktizovaní PPR nedá vyhnúť, náročná (a viacerí ju označujú ako nevýhodu PPR), javí sa, že nemá negatívny vplyv na celkový sexuálny život a vzťah manželov.
   Osobitnú kategóriu v tejto otázke zaujali páry snažiace sa cielene a neúspešne o počatie dlhšiu dobu, čo je zrejme spôsobené práve stresujúcim vplyvom neuspokojenej túžby po bábätku.

     Otázka o počte neplánovaných tehotenstiev v dotazníku slúžila ako pomocná informácia o vnímaní spokojnosti užívateľov pri jednotlivých metódach  a na základe odpovedí na ňu nie je možné robiť uzávery týkajúce sa užívateľskej spoľahlivosti jednotlivých metód predchádzania počatiu.

     Používatelia STM uvádzali, že za výhody tejto metódy považujú pre seba a svoje manželstvo: „STM nám umožňuje žiť bez strachu z nečakaného tehotenstva bez antikoncepcie, a teda v súlade s tým, k čomu nás Boh pozýva a čo naša cirkev učí; vťahuje môjho manžela do toho, aby prevzal časť zodpovednosti na seba, a spoločne riešime, či dnes budeme spolu alebo nie (už nedostávam otázky „môžeme dnes?“); nemá vedľajšie účinky na zdravie; naučila som sa lepšie poznať vlastné telo, cyklus; som disciplinovanejší, viac si vážim svoju ženu; učíme sa prejavovať lásku aj v dňoch, keď nemáme styk; po zvládnutí dní zdržanlivosti prežívame radosť, že sme zvládli túto výzvu a máme až do menštruácie krásny sex a užívame si radosť z neho; vďaka STM sa nám podarilo počať dieťa napriek manželkiným zdravotným problémom (operácia vaječníkov)...

     Zaujímal nás aj vplyv konkrétnej metódy, ktorú pár žije, na spôsob výchovy detí a používania fyzických trestov v nej. Tu sa však rozdiely nijako neukázali, ani vplyvom metódy, ani vplyvom vierovyznania či praktizovania viery. Výrazný rozdiel však bol v budovaní vzťahovej väzby s rodičom nosením bábätka v šatke, na rukách, či nosiči, kde až 70 % rodičov praktizujúcich STM uviedlo, že bábätká na sebe nosia, zatiaľ čo u užívateľov antikoncepčných metód uviedlo nosenie bábätka len 46 % rodičov.

     Na kongrese bolo mnoho zaujímavých príspevkov, dokonca aj príspevok z Južnej Ameriky, kde boli prezentované veľmi podobné výsledky ako z nášho Slovenska. Zaujímavé príspevky prezentoval aj David Prentis. Pre odborníkov boli zaujímavé aj prezentované vedecké štúdie o vplyve stravy a rôznych imunologických porúch výživy ako možných prekážok na počatie a reprodukčné zdravie ženy. Niektoré prednášky sme, žiaľ, nemohli absolvovať z dôvodu časového prekrývania rôznych sekcií. Aj preto sme si nemohli vypočuť prednášku spolupracovníka LPP a kresťanského gynekológa Ivana Wallenfelsa, ktorý zožal obrovský potlesk svojou prezentáciou o ambulancii zasvätenej talianskej novodobej svätici Gianne Berettovej-Mollovej, kde pracuje.

     On-line dotazník využívania rôznych metód regulácie počatia a ich súvislosť s kvalitou vzájomného manželského vzťahu a spôsobu výchovy detí možno považovať len za pilotnú sondu, keďže výsledky, ktoré poskytli odpovede respondentov, nie je možné zovšeobecniť vzhľadom na nerovnomerný počet zastúpenia respondentov tých-ktorých metód. Budeme preto pokračovať ďalej vo výskume a dôkladnejšie sa venovať niektorým otázkam, ktoré obsahoval.

     Za to, že sme sa mohli na takom zaujímavom podujatí zúčastniť, ďakujeme všetkým podporovateľom LPP a tým, ktorí nám odpovedali na dotazník, čím umožnili aktívne prezentovať naše Slovensko na celosvetovom podujatí.

                                                                                       doc. PhDr. Patrícia Dobríková, PhD.et. PhD. a Ing. Pavol Dobrík