evatest l

Eva-test je digitálny prístroj, ktorý na základe senzorom odmeranej koncentrácie draslíka z kvapky sliny vyhodnocuje plodné a neplodné dni. Výsledky signalizuje rozsvietením farebnej kontrolky – červenej alebo zelenej. Červená farba znamená, že ovulácia nastupuje alebo prebieha, zelená kontrolka znamená neplodné dni. Efektivitu pri predchádzaní počatiu má Eva-test prezentovanú ako 95 % (čo je nižšie číslo oproti správne používanej STM).
Tester, ktorého cena je 159 €, som mala požičaný od ženy, ktorá chcela tehotenstvu predchádzať. Bola čerstvou absolventkou kurzu STM a miatli ju výsledky Eva-testu, keď ich porovnala s výsledkami svojho symptotermálneho pozorovania. Pretože mám so symptotermálnou metódou už 12 ročnú skúsenosť a viem sa spoľahlivo podľa nej orientovať vo vlastnej plodnosti, skúsila som súbežne sledovať, ako bude Eva-test „ladiť“ s vyhodnocovaním plodného a neplodného obdobia podľa STM.
Moje pozorovanie po troch mesiacoch bolo veľmi podobné skúsenosti ženy, od ktorej som Eva-test mala, aj keď, pochopiteľne, som si ho od začiatku testovania nastavila na vlastné hodnoty podľa návodu. Eva-test signalizoval na začiatku cyklu neplodné obdobie dlhšie ako bola dĺžka I. fázy podľa STM. Potom, keď už signalizoval „červené“ – plodné dni, niekedy na chvíľu signalizoval aj nejaké dni „zelené“ – tesne pred ovuláciou. A po nej zas oveľa dlhšie svietil na červeno, aj keď STM už dávno potvrdila na základe zmien bazálnej teploty a vysychania hlienu  III. fázu, teda neplodné obdobie.
Prikladám aj tabuľku, ako vyzeral typický záznam v praxi:
 
                  evatest.jpg 
Záver mojej skúsenosti je preto taký, že tento prístroj  je skôr pomôckou pre tie páry, ktoré sa pokúšajú dosiahnuť tehotenstvo, než pre tie, ktoré predchádzajú tehotenstvu, hoci webstránka www.eva-test.sk tento prístroj ponúka aj ako: „novú metódu antikoncepcie“.
Pri určení začiatku III. fázy sa nám videlo zbytočné kvôli Eva-testu voliť zdržanlivosť, keďže kombinácia príznaku hlienu a bazálnej teploty spoľahlivo ukázala začiatok neplodného obdobia. 
Je určite na zvážení manželov, nakoľko majú opodstatnený dôvod a motiváciu tehotenstvu predchádzať, ale neodporúčame použiť na tento účel samotný Eva-test.

Mária Schindlerová 
  * * *  
Z prístrojov, ktoré vyhodnocujú plodné a neplodné dni menštruačného cyklu ženy sme  testovali  a ako prvú sme predstavili PERSONU , ktorá určuje plodné a neplodné dni cyklu na základe ženských hormónov vyplavených v moči. O skúsenostiach s ňou si môžete prečítať tu.