cyclotest pr
Chcem sa podeliť o osobnú skúsenosť s použitím tohto prístroja. Veľmi ma zaujal, pretože reklamné materiály k tomuto prístroju ponúkajú to, čo mnohé páry očakávajú: jednoduchú orientáciu, teplomer s pamäťou a počítačové vyhodnocovanie bazálnych teplôt. Z informácií o Cycloteste som sa dozvedela, že prístroj sa postupne „učí rozumieť“ mojím cyklom. Znamená to, že postupne s každým ďalším zaznamenaným cyklom má prístroj k dispozícii viac informácií, ktoré zohľadní v ďalších cykloch. Po šiestich mesiacoch by už mal vyhodnocovať cykly „na mieru“. Prístroj som začala používať v októbri 2011 a porovnávať jeho vyhodnotenie s vyhodnotením ručne vedeného záznamu podľa pravidiel STM.
   
Spoľahlivosť Cyclotestu je podľa informácií Pearl index 2. Tento údaj sa odvoláva na výsledky dizertačnej práce Dr. Petra Andreasa Kerna z r. 2003. Na základe svojej vlastnej skúsenosti môžem skonštatovať, že uvedený prístroj nenaplnil moje očakávania a jeho vyhodnotenie cyklov sa líšilo od symptotermálneho vyhodnotenia, ktoré som si súbežne robila na základe zmien teploty a hlienu. 
      Pre mňa osobne je preto výhodnejšie robiť si vlastné záznamy, ktoré mi poskytujú možnosť zaznamenať každý deň aj kvalitu hlienu, a/alebo zmeny na krčku – túto možnosť Cyclotest neposkytuje, taktiež písať poznámky, prípadne poznačiť výkyv v čase merania teploty. Zároveň sa mi potvrdzuje to, že pri "ručnom" vyhodnotení si viac uvedomujem vlastné telo, všetko, čo naň pôsobí, akosi viac sama sebe rozumiem. To však nemusí rovnako pociťovať každá žena, pre niektorú by bolo prijateľnejšie spoľahnúť sa na výsledok určený prístrojom. Zatiaľ si myslím, že presnejšie je vyhodnotenie záznamu podľa pravidiel STM, ako vyhodnotenie Cyclotestom. V Lige pár páru, ktorej s manželom sme lektorským párom sme však vďační za každú novú informáciu a zaujímame sa o výskum v oblasti prístrojov a nových technológií. Nie sme proti pokroku, vede. Ide nám o to, aby manželia žili čistú manželskú lásku v zhode so svedomím a ľudskou prirodzenosťou. Ak sa niekto rozhodne pre orientáciu v plodnosti pomocou nejakého prístroja a nepoužíva žiadnu formu antikoncepcie, je to v poriadku.
Každý si môže sám vybrať a používať to čo mu vyhovuje či už je to Billingsova ovulačná metóda, Creightonský model sledovania plodnosti, STM, alebo prístroje ako Eva-testPersona, Lady-comp či Cyclotest.
  
Mária Schindlerová