S manželom sme sa spoznali pred 22 rokmi. Netrvalo ani osem mesiacov a vzali sme sa. Obaja pochádzame z neveriacich rodín a niečo ako predmanželská čistota nám nič nehovorilo. Manžel mal vzťahy aj predo mnou a spolu sme od samého začiatku žili sexuálne. Počas chodenia sme zabraňovali počatiu prerušovaným stykom alebo prezervatívmi. Po svadbe sme otehotneli a narodila sa nám dcérka, ktorej sme sa veľmi tešili. Bývali sme však v podnájme a nemali sme ani finančné prostriedky. A tak sme naďalej zabraňovali počatiu.

Často sme sa sťahovali z podnájmu do podnájmu, a čo bolo na tom celom najzvláštnejšie, práve v tom najťažšom období sme stretli ľudí, ktorí nám povedali o Bohu. Dali sme sa pokrstiť, obnovili sme sa vo svätom prijímaní a prijali sme Ducha svätého v birmovaní. No naďalej sme zabraňovali počatiu a vôbec sme si neuvedomovali, že to nie je v poriadku. Medzitým sme prijali ďalšiu dcérku a pokračovali sme v tom, čo nám bolo blízke.

Na duchovnom cvičení na východnom Slovensku – kurze Rút – sme sa dozvedeli o plánovanom rodičovstve pomocou metód PPR. Oslovilo nás to, ale stále sme tomu moc nerozumeli. No rozhodli sme sa, že pôjdeme touto cestou. Pochopiť nám to pomohli manželia z Ligy pár páru. Nebolo to jednoduché, veď pred tým sme mohli byť spolu hocikedy, kedy sme si zmysleli, a zrazu sme sa museli počas plodných dní ovládať. Musela som sa naučiť poznať svoje telo a tiež mi bolo nepríjemné každodenné meranie. Svoje telo teraz poznám lepšie ako predtým a už nepotrebujem ani každodenné meranie. Prinieslo to do nášho manželského života poriadok, väčšiu úctu k vlastnému telu a pocit, že Boh dal manželom možnosť sa rozhodnúť, kedy sa stanú rodičmi, aj bez hriechu. Prijali sme ďalšiu dcérku a sme za naše deti naozaj vďační.   (manželia M.)

Poznámka lektorského páru LPP: Stretnutie s týmito manželmi zariadili naši priatelia, ktorým na nich záležalo. A keďže sami si netrúfali naučiť ich symptotermálnu metódu, v jednu nedeľu nás pozvali k sebe. Pozvali aj túto rodinu, pre deti vonku prichystali opekačku a nás štyroch (teda dve dvojice) nechali spolu v obývačke. Pán má aj tieto cesty – ďakujeme mu za ochotu a rozhodnutie žiť čisto pre manželov, ktorí toto poznanie nedostali vo vlastných rodinách. Ďakujeme aj za vnímavých priateľov, ktorí sa rozhodli pomôcť im a zabezpečili priestor a čas na stretnutie. Je to pre nás v LPP povzbudením: tak sa napĺňa to, čo má naše združenie v názve: manželský pár odovzdáva ďalšiemu páru to, čo vie. Ďakujeme vám všetkým, ktorí spolu s nami tvoríte túto „ligu“!