Plodnosť nie je problém, ale dar - je základná myšlienka, ktorú seminár Základy STM chce odovzdať všetkým, ktorí majú záujem rozumieť svojej plodnosti a vedome sa podieľať na jej napĺňaní. 

Seminár Základy STM vznikol ako formát prezenčného kurzu pre  časovo zaneprázdnených ľudí ako sú napr. vysokoškoláci a tých, ktorí sa chcú oboznámiť so symptotermálnou metódou a naučiť sa len základy pre začatie jej praktizovania. Tým, že jeho časová dotácia je o polovicu menšia ako pri štandardnom prezenčnom kurze nie je jeho obsahom semináru riešenie neštandardných situácií, pomoci STM pri snahe o dosiahnutie počatia, návrat plodnosti po pôrode , či plodnosť v období prechodu. 
Účastníci semináru sa v rámci dvoch stretnutí oboznámia s fungovaním spoločnej párovej plodnosti a naučia základy symptotermálnej metódy (STM) do tej miery, aby si  ženy mohli odsledovať svoj cyklus a porozumeli reči svojho tela. Súčasťou semináru je aj malý blok predstavenia metód PPR ako životného štýlu a vovedenia do témy učenia Cirkvi o manželskej telesnej intimite prostredníctvom manželského sľubu. Rozsah tohto semináru, ktorý robia lektori Ligy prezenčne, je 5 hodín a dá sa absolvovať buď naraz počas jedného dňa, alebo v prípade, že nie je možné mať takýto časový priestor v jeden deň, tak na dve stretnutia. V rámci stretnutí si overujú účastníci kurzu porozumenie povedaného vyhodnocovaním cvičných záznamov a krátkych testov prostredníctvom aplikácie google classroom. 

Obsah úvodného stretnutia tvorí:
  • vysvetlenie fyziologických zákonitostí ľudskej plodnosti a priebeh menštruačného cyklu ženy
  • objasnenie vplyvu ženských hormónov menštruačného cyklu na zmeny jednotlivých príznakov plodnosti (bazálnej teploty, hlienu krčka maternice, a krčka maternice) v priebehu menštruačného cyklu ženy
  • pozorovanie, zaznamenávanie a vyhodnocovanie príznakov plodnosti
  • naučenie sa pravidiel na určenie začiatku poovulačnej neplodnosti.
Náplňou II. stretnutia kurzu je: 
  • krátke opakovanie
  • určenie konca predovulačnej neplodnosti ( t.j. do kedy trvajú neplodné dni po menštruácii) podľa pravidla skúsenosť lekárov. 
  • nepravidelné cykly, ako sa prejavujú, čo s nimi...
  • PPR ako životný štýl - etické otázky súvisiace s praktizovaním PPR a antikoncepciou
 
Finančná stránka kurzu.
Štandardná výška kurzovného zahŕňajúca aj pracovné materiály je 20€ za pár resp. jednotlivca (ak sa zúčastňuje kurzu sám), ale po dohode medzi organizátorom semináru a ústredím Ligy sa jeho výška môže upraviť. Semináru sa môže zúčastniť aj ten, kdo z finančných dôvodov nemá na to, aby uhradil  výšku štandardného kurzovného.

Organizovanie semináru Základy STM.
 
Lektori LPP prídu urobiť kurz všade tam, kde o účasť na I. stretnutí prejavií  seriózny záujem aspoň 5 párov alebo jednotlivcov. 
 
Neváhajte. Zavolajte nás!
 
Radi ku vám prídeme :)