S prvým novoročným číslom Novín z rodiny LPP prinášame už tradične prehľad aktivít Ligy pár páru za uplynulé obdobie (keďže v prázdninovom 112. čísle nášho bulletinu sme uviedli prehľad činnosti za I. polrok, obmedzili sme sa na posledných šesť mesiacov minulého roka)

Prednáškové a osvetové aktivity
     V minulom polroku učiteľské páry Ligy lektorovali 9 štandardných kurzov STM Plodnosť nie je problém, ale dar! - v Bratislave na Trnávke, Topoľčanoch na Mravenisku, vo Vrbovom, Košiciach, Beňadove, Kežmarku, Vaďovciach, Bánovciach nad Bebravou a Vrábľoch.
     Z jednorazových prednášok bolo najviac uskutočnených v rámci prípravy  snúbencov - v rámci kurzovej prípravy snúbencov sme boli dvakrát pozvaní medzi vysokoškolákov - do bratislavského Univerzitného pastoračného centra bl. Jozefa Freinademetza, raz do Prievidze a v Zlatých Moravciach manželia Predáčovci v júli a v októbri organizačne zabezpečovali a lektorovali víkendový kurz pre snúbencov. Už tradične lektori Ligy pomáhali pri snúbeneckých nekurzových prípravách v Trnave, Dubnici nad Váhom, Humennom, Košiciach a Šuranoch.
     S katechézou Katolícke manželstvo za dverami spálne sme boli šíriť radostnú zvesť o sexe a sviatostnom manželstve na misiách v Prochoti, Valaskej, Šibe a Hervartove.
     Počas letných prázdnin sa mohla verejnosť stretnúť so zástupcami Ligy na Národnom stretnutí mládeže P15 v Poprade. Mladým ľuďom, účastníkom misijných prázdnin v Nových Zámkoch, sa prihovorili manželia Predáčovci s prednáškou Stvorení pre lásku, stvorení pre život, po ktorej nasledovala diskusia. Na pozvanie organizátorov sa zúčastnili aj Spesfestu 2015, na ktorom v rámci Roka zasväteného života oslovili účastníkov príhovorom Spoločne zasvätení Bohu - o sviatostnom manželstve ako špecifickej forme zasväteného života.      
     Výkonný riaditeľ Ligy aj s manželkou zastupovali LPP aj na medzinárodnej konferencii o rodine Rodina a najlepší záujem dieťaťa organizovanej Slovenskou spoločnosťou pre rodinu v Bratislave, v rámci ktorej v popoludňajšej časti programu viedli workshop Attachment parenting - základ dobrých vzťahov v rodine.
     V spolupráci s Fórom života a radou pre rodinu Konferencie biskupov Slovenska sme mali možnosť vystúpiť na seminári Cesta k šťastnému manželstvu zorganizovanom v kňazskom seminári v Badíne pre kňazov a pastoračných spolupracovníkov Banskobystrickej diecézy, ktorí sa venujú snúbencom a pomáhajú pri pastorácií manželov.
     V závere roka sme s radosťou prijali pozvanie zo štátnej strednej zdravotnej školy v Nitre a pre študentov II. ročníka sme mali prednášku o prirodzených metódach plánovaného rodičovstva Poznáš reč svojho tela?

Chod organizácie a práca do vnútra LPP
     Kontinuálne prebieha vybavovanie objednávok ( 343 ks za rok 2015), aktualizovanie obsahu webstránky, facebooku a zabezpečovanie bežnej administratívy. Učiteľské páry, ale predovšetkým ľudia vykonávajúci internetové poradenstvo a ústredie LPP, na ktoré sa prirodzene obracajú mnohí návštevníci webstránky LPP, vykonávajú telefonickú a emailová poradenskú službu ako aj osobné sprevádzanie užívateľov STM. Rovnako ako po minulé roky sú vyťažené hlavne internetová poradňa gynekológa, ktorú obetavo vedie MUDr. Ivan Wallenfels z gynekologickej ambulancie Gianna v Žiline a v prípade potreby aj MUDr. Zuzana Refková z gynekologickej ambulancie v Starej Ľubovni a poradňa manželskej etiky, ktorú vedie pani Mária Schindlerová.
     V priebehu septembra a októbra sme organizačne aj po programovej stránke pripravovali a zabezpečovali spoločnú česko-slovenskú výročnú konferenciu, Ligy pár páru na Škutovkách, ktorá sa konala 16.-18. 10. a zúčastnilo sa jej 26 párov (spolu 139 osôb aj s animátormi k malým deťom). Na základe výstupov z nej sme začali pracovať na úprave štruktúry štandardného kurzu STM, aktualizácii ppt prezentácií a textoch pre lektorské páry.

Školenia učiteľských párov a poradkýň LPP
     Od júla, keď získali certifikát LPP manželia Garberovci a Benkovci, nepribudol žiaden nový pár, ktorý by ukončil školenie na lektorov STM, avšak úspešne v ňom pokračujú dva manželské páry (z Košíc a Oravskej Polhory), ako aj pani Katka z Košických Olšian. Začiatkom decembra k nim pribudol ďalší pár - mladí manželia Veronika a Matúš z Odorína.
     Sme vďační a tešíme sa z toho, že každoročne sa doposiaľ našli ochotné páry alebo jednotlivci, ktorí sa rozhodli aktívne zapojiť do aktivít LPP ako lektori STM alebo poradkyne. Budeme radi, ak v tomto roku rozšíria naše rady aj ďalší – ktovie, či to nebudete aj vy .