153.4.1Podobne ako veľa mladých dievčat dnešnej doby som bez dostatočných informácií a zdravého rozumu začala užívať hormonálnu antikoncepciu. Nejaký čas to bolo super, mala som dobrý pocit, že konečne mám pravidelné cykly, nálady sa mi zlepšili a život ide, ako má. Po nejakom čase mi na sociálnej sieti začali vyskakovať videá o tom, čo antikoncepcia naozaj je a čo spôsobuje. Bol to šok.

Ako mi to mohla gynekologička nepovedať?!… Vtedy som prvýkrát objavila prirodzené metódy sledovania svojho cyklu a tela.

A tak som sa dostala k STM, ktorá mi však robila veľké ťažkosti pri zapisovaní údajov do papiera. Stále som na to ráno zabúdala, aj keď bol položený na nočnom stolíku, raz mi chýbalo pero, potom sa mi nechcelo zažínať a zapisovať teplotu… Začala som hľadať alternatívy. Najskôr to bol excelovský súbor, no ani to nepomohlo. Potom som konečne objavila aplikácie na sledovanie cyklu, avšak ani tu nebolo jednoduché si vybrať. Appka Ovy bola príliš drahá a neprehľadná, OvuView sama ponúkne aj vyhodnotenie, ale nie presné…

 

A potom, heureka! Moja lektorka STM mi ukázala appku Read Your Body. Je to nezisková aplikácia vytvorená lektormi pre nás a zapisované údaje sú úplne súkromné. Za najväčšiu výhodu tejto appky považujem to, že ju máte stále pri sebe a neponúka vám žiadne nepravdivé vyhodnotenia. Je to, akoby ste mali záznam z papiera v telefóne.

 

153.4

Aby ste sa dostali k takémuto prehľadnému záznamu, môžete si presne nastaviť, čo v ňom chcete vidieť a kde to chcete vidieť. Ak ste už používali inú aplikáciu, údaje sa dajú importovať a môžete pokračovať v používaní. Ak ste v aplikácii prvýkrát, najskôr vás vyzve, aby ste si prispôsobili kolónky „Dáta“, „Záznam“ a „Štatistiky“.

 

153.5Žena si môže sama nastaviť ikonu a pomenovať hlien tak, aby presne vedela zaznamenať pocit, môže si pridať kolónku poznámky, kde si podrobne zapíše pocit za daný deň, alebo len vyberie „Pocit“ – sucho, vlhko alebo mokro. Ak je v danom dni okolnosť, ktorá môže ovplyvniť BTT alebo hlien, môže si vybrať, či to zaznačí pomocou emotikonu alebo poznámky, a teplotu appka ukáže, ale nebude s ňou rátať. 

 

 

 

 

 

 

 

 153.6Nastavenie času merania teploty buď zadáte na začiatku cyklu, alebo si môžete zvoliť možnosť každý deň si zapísať sama, ako to vidno na prvom obrázku. Prípadne je tam možnosť prepojenia Tempdropu cez Bluetooth a nemusíte zaznamenávať nič.
Po nastavení apkky sa zobrazí menu, kde postupne v kolónke „dáta“ zadávate BTT, čas, okolnosť, hlien a vlastné poznámky. Pri každej zadávanej hodnote vidíte otáznik. Keď ho rozkliknete, appka vám vysvetlí, aká to je hodnota, kedy sa zadáva a zároveň vás upozorní, aby ste v prípade nejasností záznam konzultovali so svojím lektorom, lebo každá metóda hodnotí daný znak trochu inak.

 

 Kolónka „Interpretácia“ pri teplote a hliene (sekréte) vám ponúkne možnosť si označiť vrchol hlienu a vzostup BTT, čo sa ukáže v konečnom zázname. Takisto pri stanovenie DH pre určenie vzostupu BTT si môžete teploty zakrúžkovať ako na papieri pomocou „Zakrúžkovať dnešný deň“ a po prekliknutí na „Záznam“ si zadáte výšku DH pre daný cyklus sama. Po potvrdení ovulácie vám aplikácia pridá čísla k teplotám (obr. 1) pre sledovanie zdravej luteálnej fázy, ktorá má byť minimálne 12 dní.

153.7Po kliknutí na „Záznam“ uvidíte súčasný stav cyklu v podobe, ako je na 1. obrázku, a môžete si ho stiahnuť do fotiek v mobile pre prípadný návrat k cyklu alebo potrebu konzultácie.
Po kliknutí na „Štatistiky“ uvidíte priemerné dĺžky cyklov, menštruácie a dátumy ich začiatkov.

Ako slobodná žena využívam aplikáciu na sledovanie cyklu a príchodu menštruácie, avšak pre páry, ktoré ju chcú využívať na PPR, je tam oveľa viac možností pre prispôsobenie záznamu, vrátane zdieľania cyklu do partnerovho mobilu.
Ako som písala na začiatku, túto appku považujem za najkomplexnejšiu v súčasnej ponuke, ktorá vám všetko zaznamená, ako chcete, stačí vám minúta na vlastné dôkladné vyhodnotenie a nemusíte vstávať ráno skôr z postele kvôli papieru.
Po mesačnom odskúšaní ju môžete zadarmo vymazať alebo vás bude stáť 14,99 € na celý rok, čo je veľmi prijateľný pomer ceny a kvality, resp. ušetreného času, keďže ju máte poruke, hneď ako otvoríte oči hocikde vo svete…

Ako jedinú nevýhodu vidím zo začiatku zvyknutie si na jej prostredie a spôsob zaznamenávania, no po 1–2 cykloch zistíte, aký je to super výdobytok dnešnej doby.
Pomohla už viacerým mojim priateľkám v zotrvaní pri STM a v manželskej čistote, keď vďaka nej ostali pri PPR. Dúfam, že svojou krátkou recenziou pomôžem aj niektorým z vás pri uľahčení sledovania cyklu v tejto rýchlej internetovej dobe…

Marianna