V predchádzajúcom čísle Novín som sa vám pokúsila priblížiť problematiku panvového dna a poskytnúť akýsi náhľad na túto oblasť z pozície fyzioterapeuta. Bližšie sme sa pozreli na problém inkontinencie a ako k nemu pristupovať. V úvode článku som načrtla, že naše telo nie je kopa vzájomne nespolupracujúcich súčiastok, ale práve naopak, treba ho vnímať ako jednu veľkú, úžasne prepracovanú a neoddeliteľne spojenú továreň. Oblasť panvy je dôležitou križovatkou či dopravným uzlom medzi dolnými končatinami a chrbticou, v širšom kontexte medzi dolnou a hornou časťou tela. V krátkosti som zhrnula postup vyšetrenia, ktorého súčasťou je palpácia (vyšetrenie pohmatom) jazvy – pokiaľ je prítomná. O nej si povieme niečo viac.

151.3V oblasti brušnej dutiny sa u mužov aj žien vykonávajú menšie či väčšie zákroky. U žien sú to aj rôzne gynekologické operácie: od operácií vaječníkov cez zákroky na maternici až po pôrody sekciou (cisárske rezy). Na Slovensku sa sekciou narodí približne 20 % detí. Znamená to, že každá piata žena je do konca života poznačená pomerne rozsiahlou jazvou, nehovoriac o tom, že pri nasledujúcom pôrode po predchádzajúcom sekciou pôrodníci neraz vopred indikujú znova sekciu. Žiaľ, následnej starostlivosti o jazvu nie je venovaná prakticky žiadna pozornosť. Inštruktáž a edukácia sú, ak vôbec, scvrknuté na „niečím si to natierajte“. Estetika je v tomto prípade najmenší problém. Neošetrovaná jazva môže totiž neraz viesť k chronickej bolesti krížovej oblasti chrbtice, obmedzenej pohyblivosti tela, funkčnej sterilite a ďalším problémom panvového dna.

Jazva je spojivová kolagénová štruktúra, ktorá zasahuje všetky vrstvy tzv. mäkkých tkanív: kožu, podkožie, fascie (väzivový obal svalov), svaly aj pobrušnicu – blanu, ktorá vystiela steny brušnej dutiny. Tkanivo jazvy nikdy nedosiahne kvalitu pôvodného tkaniva. Neobsahuje takmer žiadne elastické vlákna, čím narúša kontinuitu a pružnosť danej oblasti. S odstupom času má zjazvené tkanivo tendenciu tuhnúť a sťahovať sa, čo potvrdzuje skutočnosť, že problémy spojené s jazvou sa veľmi často prejavia po dlhšom časovom odstupe od zákroku. Dobre zahojená „zdravá“ jazva výrazne nenarúša pohyb mäkkých tkanív, je svetlá, pružná, pohyblivá, nesvrbí, nie je vtiahnutá do okolitej kože ani nepretŕča.

AKTÍVNA JAZVA
Cieľom ošetrenia jazvy je dosiahnuť vyššie uvedené plus vyhnúť sa tvorbe tzv. aktívnej jazvy. Aktívna jazva a jej okolie sa prejavujú zhoršenou pružnosťou mäkkých tkanív, zvýšeným trením, bolestivosťou pichavého a rezavého charakteru či začervenaním. Súčasne platí, že funkčné a reflexné zmeny nemusia byť nutne lokalizované priamo pod rezom (a prejavia sa napríklad spomínanými bolesťami v krížoch). Aktívna jazva je zdrojom bolestivých podnetov, ktoré náš mozog vyhodnocuje a reaguje na ne bezprostredným zásahom do pohybového prejavu.
     Ako analógia nám poslúži jednoduchý príklad. Silno si narazím zápästie. Nie je zlomené ani neopuchlo, ale bolí ako hrom. Automaticky budem nejaký čas chodiť s pokrčeným lakťom a udretým zápästím pri tele. Chránim si ho. To isté platí pri jazve a s ňou spojenými zmenami. Pri vzpriamenom postoji mi stiahnuté tkanivo v okolí jazvy bombarduje mozog bolestivými (hoci takmer nepatrnými) podnetmi. Reakcia? Zaguľatím si chrbát, tým povolím napätie na bruchu, bolestivý podnet je fuč. Guľatý chrbát však znamená zmenenú pohyblivosť a dynamiku chrbtice, čo sa skôr či neskôr prejaví bolesťou, „vyskočenou“ platničkou, boľavým ramenom…

OŠETRENIE JAZVY
Skvelou správou je, že jazvu v oblasti brucha si krásne viete ošetriť sami doma. Čerstvú jazvu ošetrujeme jemným dotykom. Môžeme začať, ešte kým je krytá leukoplastom. K terapii jazvy patrí aj nácvik dýchania „do bránice“ a ľahké cvičenie trupovej stabilizácie (napr. video k 1. článku). Pred ošetrením je dôležité umyť si ruky, aby sme predišli zaneseniu akejkoľvek infekcie do rany. S tzv. masážou jazvy začíname najskôr po vybratí stehov, ideálne však okolo tretieho týždňa po pôrode. Jazvu (a mäkké tkanivá) ošetrujeme plošne celou dlaňou do ťahu všetkými smermi, kožnou riasou do písmena S a C a vyťahovaním.
     Aj ošetrenie staršej jazvy má zmysel, pokiaľ tušíte, že by mohla byť zdrojom problémov. V tomto prípade určite platí „radšej neskôr ako nikdy“.
Praktickú ukážku ošetrenia jazvy (nielen po cisárskom reze) nájdete vo videu na: https://www.lpp.sk/poradenstvo/30-otazky-a-odpovede/1027-osetrujeme-jazvy

Jedna ešte prosba na záver: pomáhajte, prosím, nám fyzioterapeutom robiť osvetu. Verím, že tak budeme mať viac spokojných a menej ubolených (nielen) mamičiek ☺.

Karolína Predáčová