Diéta tehotných žien zabraňujúca poklesu cukru v krvi

Zo všetkých doposiaľ uvedených informácií môžeme vytvoriť 10 stravovacích rád, ktorých cieľom je pomôcť tehotným ženám udržať hladinu cukru v krvi bez náhlych poklesov.

Prosím, nezabúdajte: Ak cítite, že kvôli rannej nevoľnosti potrebujete lekársku pomoc, vyhľadajte ju. Hoci rady, ktoré tu nachádzate, verne reprezentujú výsledky rozsiahlych výskumov, nemôžu byť považované za „recept“ pre kohokoľvek a v akejkoľvek situácii. Autor príspevku ani prevádzkovateľ tejto webstránky nemôžu na seba vziať medicínsku ani právnu zodpovednosť  za používanie odporúčaní a metód uvádzaných v tomto príspevku. Vaše zdravie ako aj zdravie vášho dieťatka závisia na vašom správnom rozhodnutí.
 
1. Upravte svoju životosprávu ešte pred objavením sa príznakov rannej nevoľnosti
(nie je príliš neskoro ani vtedy, keď sa už objavili prvé príznaky).

Najlepšie je upraviť svoje stravovacie návyky ešte pred otehotnením - predchádzať je vždy ľahšie ako liečiť. Môžete si takto ušetriť množstvo problémov neskôr. Ak nie ste tehotná, môžete preskočiť druhý a tretí bod, ale riaďte sa ostatnými, vrátane časti o vitamínoch a dodatkoch. Ak vám práve vynechala menštruácia a ste tehotná, tak je to asi dva týždne predtým, ako sa môže ranná nevoľnosť objaviť. Začnite bez meškania postupovať podľa tohto návodu, lebo za dva týždne môžete veľa zlých návykov odstrániť. Ak  ste práve začali pociťovať rannú nevoľnosť, dodržujte všetky uvedené zásady do takej miery, koľko len ste schopná - jedzte čo môžete a vtedy, keď sa dá. Väčšina žien sa cíti lepšie ak je, aj keď z niektorého jedla zvracajú. Koniec koncov, nemôžete sa živiť inak ako jedením.
Jedzte malé porcie z odporúčaných kombinácií a jedzte často.

2. Nespoliehajte sa na svoju chuť.
Chuť nie je dobrým radcom v otázkach ako často a aké množstvo jesť.

Prvý príznak rannej nevoľnosti je strata chuti do jedla. Aj napriek  tomu, že nemáte chuť na jedlo, potrebujete ho viac ako kedykoľvek predtým. Dobre sa najesť aj napriek strate apetítu je prevenciou proti zhoršeniu rannej nevoľnosti. Znova opakujem – ak ste sa už stretli s rannou nevoľnosťou, buďte ohľaduplná sama voči sebe,  jedzte, čo môžete a kedy môžete.

3. Jedzte podľa hodiniek, hlavne v noci.
Najväčšia príčina zníženia hladiny cukru je  zostať dlho bez jedla. Už spomínaný doktor Roberts poznamenal, že hypoglykémia sa môže objaviť aj v noci. Domnievam sa, ba som presvedčená, že 10 -12 hodín bez jedla cez noc je hlavný faktor, ktorý naštartuje „začarovaný “ bludný kruh :
nízka hladina cukru v krvi -  nevoľnosť  -  odpor k jedlu  ...
Predtým, než idete do postele, dobre sa najedzte a zjedzte  niečo výživné aj v noci - najmenej raz alebo dvakrát (napr. pri nevyhnutnom vstávaní na WC). Počas dňa jedzte medzi hlavnými jedlami ľahké jedlá tak, aby ste jedli každé 2-3 hodiny. To praktizujte aj vtedy, keď sa nevoľnosť objavuje iba večer.

4. Všetky jedlá zostavujte z bielkovín, komplexných uhľovodíkov a tukov (najčastejšie v tomto poradí).
Bielkoviny a tuky spomaľujú trávenie, takže sa cukor z komplexných uhľovodíkov uvoľňuje pomalšie počas dlhšej doby. Príklady jedál:
zapekané syrové sendviče, ryba tuniak a krekry, vajcia a hrianky, arašidové maslo a chlieb, granola (ovsené vločky a obilniny) s mliekom, orechy a hrozienka, kurča s ryžou a podobne. Naopak samotné jedlá s malým obsahom komplexných uhľovodíkov nezvýšia hladinu krvného cukru dostatočne rýchlo a preto nie je dobré jesť samotné vajíčka, samotné oriešky, samotný tvaroh (cottage cheese), najmä nie po dlhšej dobe bez jedla. Tieto bielkovinové jedlá sú samozrejme vynikajúce potraviny, ktoré tehotné ženy potrebujú, avšak konzumujte ich s kúskom chleba, ovocím, alebo iným zdrojom komplexných uhľovodíkov. 

5. Jedzte sladké ovocie len s inými jedlami alebo ako zákusok, nikdy nie nalačno.
Jednoduché cukry sa ľahko vstrebávajú a rýchlo zvýšia hladinu cukru v krvi, čo má za následok reaktívnu hypoglykémiu v dôsledku prehnanej tvorbe inzulínu. Sladké ovocie je plné jednoduchých cukrov. Myslí sa tým ovocie ako jablká, pomaranče, hrušky, broskyne, marhule, ananásový melón, červený melón, hrozno a banány. Jedzte ich preto ako dezert po jedle a v primeranom množstve.

6. Uvedomte si, že umelo spracované vysokoenergetické jedlá sa rýchlo premieňajú v tráviacom trakte na cukor.
Biely chlieb, cestoviny z bielej múky, biela ryža, krekry, hranolky, zemiakové lupienky a väčšina balených  obilninových (cereálnych)  raňajok sa  odborne nazývajú komplexné uhľohydráty, ale pretože boli umelo spracované, pri trávení sa menia rýchlo na cukor. V rozumných množstvách s bielkovinovými jedlami a troškou tukov nespôsobujú žiadne problémy. Samy o sebe však spôsobujú pokles cukru v krvi. Oproti tomu celozrnné nespracované jedlá sa tak rýchlo nestrávia a radšej by sa mali jesť s bielkovinami a tukmi.

7. Vyberajte si zákusky v súlade s reguláciou cukru v krvi.
Ovocie je najlepší zákusok, pretože obsahuje rôzne vitamíny a minerály. Nezabudnite ho ale jesť spolu s bielkovinami a potravinami obsahujúcimi trošku tuku. Zmrzlina zas dodáva bielkoviny a vápnik. Keďže obsahuje aj trochu tuku, čo spomaľuje trávenie, je v menších množstvách prijateľná. Ak si neviete odoprieť zákusok alebo inak povedané, ak musíte mať zákusok, vyberte si taký, ktorý obsahuje veľa orechov, ale aj tak zákusky obmedzte na 1-2 malé za deň.

8. Vyberte si nápoje, ktoré neobsahujú kofeín.
Kofeín umelo zvyšuje hladinu cukru v krvi, kvôli čomu ho ľudia vyhľadávajú. Zároveň však spôsobuje reaktívnu hypoglykémiu. Odvykajte si  od kofeínu postupne, počas niekoľkých týždňov, aby ste sa vyhli bolestiam hlavy. Jedna až dve šálky slabej kávy za deň by malo byť vaše absolútne maximum, avšak najlepším riešením je nepiť žiadnu. Namiesto toho pite studené alebo teplé bylinkové čaje (napr. malinový). Úplne vylúčte umelé sladidlo Nutrasweet. Nutrasweet sa strávi v podobe amínokyseliny fenylalanínovej, ktorá účinkuje oveľa silnejšie na vylučovanie inzulínu ako obyčajné cukornaté jedlo, preto môže zhoršiť hypoglykémiu.6

9. Soľte podľa chuti.
Prekrvenie mozgu zabezpečuje aj kuchynská soľ vďaka tomu, že zvyšuje krvný tlak. Pre ženy s nízkym tlakom to môže byť veľká pomoc. Slané oriešky, polievky, nakladané uhorky, syr, olivy, krekry, slané popcorny sú potraviny, ktoré špeciálne pomáhajú týmto ženám. Ak sa necítite dobre postojačky - v zvislej polohe, a naopak je vám lepšie keď ležíte, na vine je nízky tlak. Je pre vás preto dobré a prinesie vám úľavu, ak si medzi jedlami pochutíte na nejakej slanej maškrte. Ak však máte nejaký dôvod na obmedzenie solenia, vopred konzultujte a lekárom vhodnosť zvýšeného príjmu soli.
 
10. Nesnažte sa obmedziť zdravé váhové prírastky v ranom štádiu tehotenstva.
Toto upozornenie môže znieť ironicky ženám, ktoré sa trápia s rannými nevoľnosťami a v dôsledku toho strácajú na váhe. Žijeme v chudnutím posadnutej spoločnosti a veľa žien cíti tlak proti priberaniu počas ranného štádia tehotenstva. Verím, že nezmyselné starosti so zvyšovaním váhy počas tehotenstva a následné odmietanie dostatku jedla sú príčinou nízkej hladiny cukru v krvi. Nanešťastie, aj niektorí lekári podporujú obmedzovanie váhových prírastkov argumentujúc tým, že po pôrode bude mať žena problém schudnúť. Ak ste mali pred tehotenstvom normálnu váhu, za normálny sa považuje počas tehotenstva nárast váhy o cca 12 kg, z toho počas prvých troch mesiacov do 2 kg.
 
Ak príjmete za svoje odporúčané stravovacie návyky zamerané na stabilizáciu hladiny cukru v krvi, zistíte, že vaše túžby po sladkostiach sa postupne začnú vytrácať a zameriate sa viac na zdravé potraviny, ktoré budete potrebovať. Ak vylúčite „nehodnotné“ potraviny spôsobujúce hojdačkový efekt, máte väčšiu šancu normálne pribrať a po pôrode normálne schudnúť.