158.33Sme mladý pár, obaja sme katolíci, plánujeme mať sobáš v kostole, ale rozhodli sme sa nemať deti. Počula som, že sviatostné manželstvo nie je platné, ak nechceme mať deti. Je to pravda? Nezdá sa nám to.


Skôr ako snúbenci vyslovia svoj manželský sľub, dostanú tri dôležité otázky. Týkajú sa slobody ich rozhodnutia vstúpiť do manželstva, ochoty prijať deti a rozhodnutia pre trvalú vernosť svojmu manželskému partnerovi. Nevyhnutnou podmienkou na jeho uzatvorenie je kladná odpoveď na všetky tri otázky a teda aj na otázku: "Ste ochotní s láskou prijať deti ako dar Boží a vychovávať ich podľa Kristovho evanjelia a zákonov jeho Cirkvi?"

Manželský akt, ktorým

Čítať ďalej


156.5Úprimne poviem, že ak by som ja bola neveriaca, asi by mi na odmietnutie bariérovej antikoncepcie nestačili tie ekologické a zdravotné dôvody (hormonálnu antikoncepciu by som odmietla zo zdravotných dôvodov, prerušovaný sex pre jeho nespoľahlivosť a určitú neestetiku, sterilizáciu asi pre tú „konečnosť“…). Neviem, či by som sa viac zamýšľala – ale ak by môj manžel v takom prípade bol ten, ktorý veriaci je, tak určite by som chcela poznať jeho dôvody, jeho myslenie. Tak tu ponúkam pár inšpirácií, myšlienok:

     Dostojevskij povedal (v románe Bratia Karamazovci): Ak Boh nie je, všetko je dovolené. Ak totiž niekto neuznáva niekoho vyššieho od človeka, stráca oporný bod celej morálky, mravného správania človeka. Potom bude

Čítať ďalej


153.10Chcela by som Vás požiadať o názor na problém, ktorým sa zaoberám. Niekoľko rokov sme mali s manželom problém otehotnieť, do istej miery asi aj preto, že ja sa veľmi bojím pôrodu. Bola som však rozhodnutá už roky predtým (na základe dobrých recenzií), že ak by som niekedy zostala tehotná, budem pred pôrodom používať Aniball, resp. Epino. Malo by ísť o pomôcku, balónik, ktorý sa zavádza do pošvy a pomocou cvikov slúži na roztiahnutie pošvy v posledných cca piatich týždňoch tehotenstva, aby následne bábätko pri pôrode ľahšie a podľa možnosti bez potrhania alebo nástrihu vyšlo von.
Časom som však začala premýšľať, či je to v súlade s kresťanskou

Čítať ďalej


Cirkev nás učí, že závažnosť skutku sa posudzuje nielen podľa samotnej "matérie" - teda toho konkrétneho činu, ale aj podľa poznania, úmyslu a okolností. Z toho logicky vyplýva, že zodpovednosť za svoje skutky je úmerná tomu, ako sa vyvíja rozum, poznanie, schopnosť ovládať sa - teda ruka v ruke s výchovou a tým, ako človek dozrieva.

Dieťa poznáva svoje telo - na tom nie je nič zlé. A rodič formuje jeho svedomie tým, že ho vedie, učí, vychováva. Keď sa dieťa hrá so svojimi genitáliami, nehreší tak, ako keby dospelý človek úmyselne masturboval. Keď ako matka vidíte, čo dcérka robí, máte príležitosť zareagovať tak, ako Vám to v danej chvíli

Čítať ďalej


Prosíme vlastníka mailovej adresy lullu20zavinacazet.sk, aby si skontroloval, či môže prijímať správy. Na zadanú adresu nie je možné poslať pripravenú odpoveď.

Čítať ďalej