Nový obrázok 20Aby si partneri mohli slobodne vybrať medzi rôznymi existujúcimi metódami plánovania rodičovstva, potrebujú objektívne informácie o ich výhodách a nevýhodách. V mnohých populárno-náučných medicínskych článkoch, venujúcich sa tejto téme, sa však vyskytujú nepresné údaje.

O „metóde plodných a neplodných dní“ som nedávno v jednom článku čítal, že „môže zlyhať u tých žien, ktoré majú nepravidelnosti v menštruačnom cykle, v období po pôrode, ako aj pri rôznych životných zmenách“. Táto formulácia je mylná, pretože uvedená výhrada je dnes už neaktuálna. V povedomí ľudí však pretrváva z doby širokého používania kalendárnej (Knaus - Oginovej) metódy. Kalendárna metóda je naozaj málo spoľahlivá a zlyháva pri nepravidelnom cykle, pretože sa pri nej plodné obdobie určuje len na základe teoretických výpočtov. Jej tehotenský index (počet neplánovaných počatí u 100 žien, ktoré sa danou metódou riadili jeden rok) sa pohybuje medzi 14 - 38. Kedysi sa preto vtipne nazývala vatikánskou ruletou.

Moderné spôsoby prirodzeného plánovania rodičovstva sa však od kalendárnej metódy podstatne odlišujú tým, že plodné obdobie sa pri nich určuje na základe pozorovania prirodzene sa vyskytujúcich príznakov ovulácie. Vysokú spoľahlivosť prirodzených metód zistili viaceré štúdie a uvádzajú ju aj popredné európske učebnice gynekológie. Napríklad pre symptotermálnu metódu (STM) udáva Martius tehotenský index 1 a rovnakú spoľahlivosť pripisuje Schmidt-Matthiesen metóde teplotnej.

Z uvedeného vyplýva, že správne praktizovaná STM má spoľahlivosť porovnateľnú so spoľahlivosťou hormonálnej antikoncepcie a vyššiu ako ostatné (napríklad bariérové) metódy. (STM možno s bariérovými metódami kombinovať, ale celkovú spoľahlivosť to znižuje.) Vzhľadom na to, že prirodzené metódy umožňujú zistiť obdobie plodnosti (hovorí sa o tzv. vedomí plodnosti – angl. fertility awareness), sú použiteľné „obojako“- prokoncepčne alebo antikoncepčne, podľa toho, či partneri plánujú počatie alebo sa mu chcú vyhnúť. „Update“ zaprášených vedomostí z čias Knausa a Ogina je samozrejme možné uskutočniť na internete, napríklad na stránke:http://stm.szm.sk/.

 

MUDr.Peter Jedlička, nedeľa 29. októbra 2006