Neraz sa po kurzoch alebo v poradni stretávame s tým, že sa nám žena alebo muž posťažujú na frustráciu z dlhého a nejasného hlienového obrazu, v dôsledku ktorého sa väčšinu cyklu zriekajú styku, keďže predchádzajú počatiu. Pýtajú sa: Nemáte niečo, čo by upravilo hlien a zmenšilo by tak počet „plodných“ dní?

Zázračný prútik ani Arabelin rozprávkový prsteň nemáme, ale to neznamená, že s uvedenou situáciou, resp. s inými ťažkosťami spojenými s praktizovaním života v rytme cyklu ženy sa nedá nič robiť, len vydržať. Mnohým párom pomohli odporúčania a skúsenosti Marylin Shannonovej zhrnuté v publikácii Plodnosť, cykly a výživa, ktorú Liga vydala pred dvoma rokmi.

Riešenie problému s dlhotrvajúcim výskytom nejasného (čo do kvality) hlienu spočíva v prvom rade v zistení príčiny. Iné odporúčanie je pre ženu, ktorá ešte dojčí svoje dieťa alebo prestala s dojčením v predchádzajúcich troch cykloch, iné odporúčanie je pre ženu, ktorá vysadila nedávno hormonálnu antikoncepciu, iné pre ženu blízko k prechodu, pre ženu so zníženou činnosťou štítnej žľazy alebo pre ženu s nedostatočnou luteálnou fázou.

V poslednom uvádzanom prípade, ktorý sa okrem dlhotrvajúceho hlienového príznaku prejavuje predovšetkým krátkou luteálnou fázou (menej ako 10 dní zvýšených poovulačných teplôt alebo menej než 9 dní od vrcholného dňa hlienu do nasledovného krvácania), prípadne predmenštruačným špinením a/alebo hnedým pomenštruačným krvácaním/špinením, môže byť riešením dodržiavanie dietetických odporúčaní ako pri PMS (predmenštruačnom syndróme). To znamená zvýšiť príjem zeleniny, celozrnných obilnín a strukovín, rýb a hydiny, obmedziť konzumáciu mliečnych výrobkov a červeného mäsa. Obmedziť by sa mala tiež konzumácia rafinovaného cukru, trans-mastných kyselín, soli, ale aj alkoholu, čokolády, kávy a nápojov obsahujúcich kofeín (dve šálky sú v pohode). Ženy s nedostatočnou luteálnou fázou by mali úplne vylúčiť používanie umelých sladidiel (aspartam a pod.) a pitie light nápojov. Naopak, pre získanie zdravých mononenasýtených tukov a dvoch esenciálnych mastných kyselín sa odporúča obohatiť stravu olivovým olejom a konzumovať saflórový olej a olej z ľanových semienok.

OPTIVITEDlhodobo overeným multivitamínovo-multiminerálovým doplnkom na zlepšenie príznakov PMS a odstránenie problému nedostatočnosti luteálnej fázy je OPTIVITE P.M.T., ktorý navrhol a otestoval MUDr. Abraham. Mal by sa užívať po celý mesiac, nielen počas luteálnej fázy cyklu. (Môžete si ho objednať cez ústredie LPP SR).
 
Možno ste už skúsili zmeniť stravovacie návyky či užívať vitamínové doplnky a nezaznamenali ste očakávaný efekt. Ako dlho ste vydržali? Ak menej ako tri mesiace, skúste znova. Niektoré pozitívne dôsledky zmeny v stravovaní sa nemusia prejaviť okamžite, potrebujú čas. Vydržte aspoň tri mesiace a podeľte sa o svoju skúsenosť aj s nami.

V budúcom čísle Novín z rodiny LPP sa budeme venovať bolestivej menštruácii.
                                                                                                                                                                                                       Jozef a Simona Predáčovci