Stále jasnejšie sa prejavujú nebezpečné vedľajšie účinky antikoncepčných pro-striedkov! To však nebráni vládam ani organizáciám pre „plánovanie rodičovstva“, aby pokračovali vo svojej húževnatej reklamnej kampani.

Podľa správy BBC zo 16. novembra 2004 sa anglická ministerka pre starostlivosť o deti a mládež Margaret Hodgeová vyslovila za antikoncepčné očkovanie žiačok. „Táto antikoncepčná injekcia je skutočne zaujímavá,“ povedala ministerka. „Keď sú ľudia sexuálne aktívni, tak predsa nechceme, aby už v tomto veku mali deti.“ Nadšenie pre antikoncepčné prostriedky sa však rýchlo rozplynie, keď počúvame argumenty vedy. Agentúra Reuters 23. augusta 2004 informovala o výsledkoch práce výskumného tímu na Univerzite Severná Karolína v USA a na Univerzite Johnsa Hopkinsa v Baltimore. Podľa tohto výskumu je u žien, ktoré si dávajú aplikovať tieto injekcie, pomer chorôb prenesených sexuálnym stykom nadpriemerne vysoký. Karl Morrison z Medzinárodnej organizácie pre zdravie rodiny (FHI), k tejto štúdii vyhlásil, že treba síce urobiť ešte ďalšie výskumy, ale prostriedok Depo-Provera spôsobuje náchylnosť k spomínaným chorobám. „Pri našom výskume sme zohľadnili rozdiely pri užívaní kondómov, striedanie partnerov aj častosť sexuálneho styku.“ Podľa správy agentúry Assosiated Press zo 17. novembra 2004 skúma tento prostriedok aj americký štátny úrad Food and Drug Administration (FDA), ktorý dohliada na nezávadnosť potravín a liekov. Tento úrad varoval, že dlhšie užívanie prostriedku môže viesť k osteoporóze. Ako informovali vedci z Univerzity Iowa, rednutie kostí u žien užívajúcich Depo-Proveru sa po dvoch rokoch zvýšilo o 5,8 %.
Nebezpečné vedľajšie účinky:

Ďalším antikoncepčným prostriedkom s vedľajšími účinkami je tzv. „náplasť“ značky Ortho Evra. V apríli 2004 informoval americký denník New York Post o prí-pade 18-ročnej Zakiye Kennedyovej. Zomrela na zrazeniny krvi, ktoré sa u nej vytvorili po troch týždňoch užívania tohto prostriedku. V správe uverejnenej 19. septembra 2004 sa uvádzalo najmenej 17 takýchto prípadov úmrtí žien. Veľký počet ďalších žien užívajúcich tento prostriedok má tiež zdravotné komplikácie. V 21 prípadoch ide o životu nebezpečné trombózy a iné choroby. Hovorca spoločnosti vyrábajúcej Ortho Evra uviedol, že prostriedok od jeho zavedenia na trh roku 2002 užívali 4 milióny amerických žien. Prípady výskytu chorôb a úmrtí sú podľa neho iba u 1,9 % žien zo 100 000. Na zdravotné riziká ďalšieho prostriedku od firmy Barr Pharmaceuticals upozornil FDA v decembri 2004. Firmu varoval, pretože prostriedok môže vyvolať silné krvácanie, trombózy, srdcové príhody a mŕtvice, a firma to v reklame výrobku ako nežiaduce vedľajšie účinky neuvádza.

Falošné údaje o antikoncepcii

V britských novinách Guardian sa antikoncepčné prostriedky v októbri 2004 prezentovali ako zdraviu nezávadné. Denník dokonca uviedol, že antikoncepčná pilulka prispieva k ochrane žien pred srdcovou príhodou a mŕtvicou a vraj nezvyšuje riziko rakoviny prsníka a maternice. Tieto výsledky prezentovala konferencia American Society for Reproductive Medicine (Americká spoločnosť pre reproduktívnu medicínu) vo Filadelfii v októbri 2004. Pravdou je však pravý opak! Britský denník Times v decembri varoval pred zvýšeným rizikom mŕtvice u žien, ktoré užívajú antikoncepčné pilulky. Správa sa zakladá na výskume kanadských, amerických a španielskych vedcov. Týka sa to najmä žien, ktoré trpia na migrénu. Nebezpečenstvo hrozí však aj ženám, ktoré užívajú tzv. potratovú pilulku RU 486. Vyskytli sa dokonca prípady úmrtí ako u 18-ročného dievčaťa z Kalifornie Holly Pattersonovej. Po užití pilulky podľahla septickému šoku.

Donna Harrisonová, gynekologička a členka amerického združenia pro-life v novembri 2004 preto ostro kritizovala politický zásah Clintonovej vlády, ktorá roku 2000 povolila užívanie potratovej pilulky napriek tomu, že nemala spoľahlivé údaje o jej nezávadnosti.

[Prevzaté z Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska]