Antikoncepcia po pôrodoch 2Na článok „Užívanie antikoncepcie po opakovaných cisárskych rezoch – pohľad gynekológa“ prišla reakcia priamo od ženy, ktorej vyjadrenia boli námetom pre napísanie článku. Cítila sa nepochopená a očiernená. Po tejto reakcii sme si zavolali a vysvetlili si postoje. Ako to často býva, veci neboli a nie sú čierno-biele, preto ešte pár viet k situácii.

Do nadpisu tejto reakcie som už cielene nedal slovo „užívanie“ antikoncepcie, ktoré akosi automaticky evokuje hormonálnu antikoncepciu, ale „používanie“. Z vyjadrenia na BHD nevyplývalo, že ide o užívanie hormonálnej antikoncepcie, ako som to ja nesprávne pochopil, za čo sa ospravedlňujem. Pripúšťam, že je určitý rozdiel v používaní hormonálnej antikoncepcie, ktorá má vždy potenciálne

Čítať ďalej


(Krátko k jednej diskusii na BHD 2023)

 obr. 160.4 pôrody sekciou a antikoncepciaV programe Bratislavských Hanusových dní 2023 bola v piatok 16.6. diskusia „Tie , ktoré sme hľadali: konzervatívne ženy sú (aj) na Instagrame!"  - diskusia s aktívnymi ženami, ktoré okrem svojich rodinných a profesionálnych povinností zvládajú aj zdieľať svedectvá svojho každodenného života na sociálnych sieťach.

V diskusii zaznelo viacero zaujímavých myšlienok. Jeden z príspevkov ma však zaskočil.  To vtedy, keď zaznelo, že „veď viete, ja som mala päť cisárskych rezov, my už mať deti nemôžeme, a preto musím mať antikoncepciu“... A ešte, „ja som nikdy nemala pravidelný cyklus, preto sa na prirodzené metódy nemôžem spoľahnúť“.

Takéto riešenie situácie je v gynekologickej

Čítať ďalej


prístroje     Na konci augusta som bol oslovený redaktorkou konzervatívneho denníka Postoj, aby som sa vyjadril k otázkam, ktoré ju zaujímali v súvislosti s prípravou článku Namiesto antikoncepcie je tu mini počítač či mobilná aplikácia.
     Nie je jediná, ktorú zaujíma, aký názor máme v Lige na tieto nové trendy. Nezriedka dostávame otázky, čo si myslíme o takom alebo onakom prístroji, tej alebo onej aplikácii. Po dlhých rokoch, keď boli k dispozícii len obyčajné teplomery, prípadne vreckové mikroskopy znázorňujúce kryštalizáciu vzorky slín alebo hlienu krčka maternice, sa v posledných rokoch ponuka nových prístrojov na rozpoznanie plodnosti výrazne rozrástla. Máme možnosť siahnuť po Persone, Lady-compe, Eva-teste, Cycloteste, Naturcompe, iFertrackeri alebo

Čítať ďalej


V rámci Pochodu za život zaznela 19. 9. 2015 na Bratislavských Hanusových dňoch prednáška psychiatra a stáleho diakona Maxa Kašparů s názvom Bezpečný sex.

Chceme sa vyjadriť k jeho odpovedi na záverečnú otázku o prirodzených metódach plánovaniach rodičovstva (PPR). Cítime povinnosť zareagovať na jeho vyjadrenia nie preto, aby sme vyvolávali polemiku alebo osobný spor, ale preto, aby sme poslucháčom, ktorí sa osobne zúčastnili na tejto prednáške, prípadne ďalším, ktorí sa k nej dostanú cez médiá, boli pomocou pri hľadaní pravdy v tejto oblasti. Zároveň sa chceme zastať všetkých tých, ktorí PPR praktizujú, a tých, ktorí PPR odborne vyučujú a šíria.

Čítať ďalej


Dobrý den. Na vašich internetových stránkách jsem si pročítal symptotermální metodu antikoncepce. S manželkou jsme věřící, já jsem lékař a hledáme možnosti antikoncepce, která je v souladu s církví a katechismem. Bohužel se nám to nedaří,  symptotermální metoda je sice dle literatury velmi spolehlivá, ale to je jen na papíře, v praxi se Pearlův index pohybuje kolem 20-30. Několik párů v našem okolí, kteří tuto metodu praktikují, již čekají ke svému překvapení 4. dítě. Zároveň je tzv. přirozené plánování rodičovství zcela nepřirozené, protože v plodných dnech, kdy má žena největší apetit, musí abstinovat. Děkuji za vaši odpověď.
 
Vážený pane doktore,
děkuji Vám za komentář k symptotermální

Čítať ďalej