Moja skúsenosť s iFertrackerom (šikovným teplomerom bazálnej teploty so softvérom) sa začala vo februári 2020, keď som po druhom tehotenstve v čase dojčenia opäť chcela začať merať teplotu a sledovať svoj cyklus. Boli to prvé cykly po nástupe menštruácie po pôrode. Preto som si v nich nebola úplne istá. V tom čase som bola aj v ročnej výučbe metódy Creighton modelu – sledovania hlienu. Avšak chcela som aj teplotné potvrdenie o nástupe poovulačného obdobia. Skúšala som merať teplotu obyčajným bazálnym teplomerom v ústach, no prerušovaný spánok synčeka mi to vedel poriadne komplikovať ☺. V tom čase sa v noci často budil a býval niekedy i jednu až tri hodiny v noci hore.

Na webovej stránke LPP som natrafila na recenziu teplomeru iFertracker a Persony a rozhodovala sa medzi nimi. Dobre mi padlo, že som si mohla teplomer zapožičať.

Po prevzatí iFertrackeru (ďalej iba iF) bolo potrebné stiahnuť si aplikáciu. Jej rozhranie je veľmi jednoduché a tým, že je to v češtine a nie iba v angličtine, je tak dostupné aj pre väčší okruh žien. Čo som v aplikácii nenašla, bola možnosť merania kvality spánku, ktoré ma tiež zaujímalo a výrobcovia ho ponúkali na stránke. Po zadaní niekoľkých hodnôt aplikácia začala s predpoveďou ovulácie a menštruácie, avšak prvé 2–3 cykly som sa na to úplne nespoliehala. Prvý mesiac používania si teplomer len vytváral obraz o mojom cykle. Používala som súčasne viacero aplikácií (Natural Cycles, NFPCharting) aj príznakov. Robila som si ovulačné testy a tie sa zhodovali s ovuláciou určenou iF.

Po niekoľkých mesiacoch, v ktorých som merala bazálnu teplotu počas celého cyklu, som po vyhodnotení ovulácie prestala s meraním teploty v zostávajúce dni luteálnej fázy a po pol roku som si merala teplotu iba pár dní v cykle – v dni, keď sa mi objavil plodný hlien pred ovuláciou a potom približne tri dni zvýšených teplôt na potvrdenie luteálnej fázy. Napriek tomuto nízkemu počtu meraní teplôt označoval prístroj čas ovulácie a nasledujúcej menštruácie správne.
iF 1

Za výhodu považujem:
• ľahké jednoduché používanie,
• celkom presné vyhodnotenie pravdepodobného času ovulácie,
• vhodnosť pre ženy s malými deťmi, ktoré majú prerušovaný nočný spánok.

Nevýhody:
• Pre páry, ktoré predchádzajú počatiu, nie je dostatočne spoľahlivo oddelená predovulačná neplodnosť od plodného obdobia. Tento nedostatok sa ale dá odstrániť  využívaním pravidiel symptotermálnej metódy alebo Creighton modelu.
• Časté dokupovanie nálepiek na prichytenie iFertrackera a bateriek a taktiež občas som si teplomer našla ráno mimo podpazušia (možno som určila nevhodné miesto alebo iF nezvládol operácie pri dojčení v noci), našťastie bola teplota vyhodnotená správne.

Občas som riešila tieto technické nedostatky:
• ak som skôr zapla aplikáciu ako bluetooth na mobile, nefungovalo spárovanie (stačilo to iba reštartovať, odznova zapnúť aplikáciu a ona si sama našla teplomer a načítala údaje),
• ak teplomer nebol aktívny (neblikalo modré svetielko), stačilo podržať pár sekúnd prst na teplotnom čidle, aby sa zapol,
• niekedy sa stalo, že počas noci mu došla baterka, ale ráno po výmene batérie mi načítalo aj namerané hodnoty merania.

V konečnom dôsledku je iFertracker pohodlné riešenie, dá sa naň veľmi ľahko zvyknúť. Ja som s ním veľmi spokojná, odporúčam a ostávam pri ňom.

Veronika Liptáková