oporaNiektoré rastliny potrebujú na to, aby rástli a prinášali úrodu, oporný systém – ten im umožní, aby sa neplazili po zemi, nesplesniveli ani nezhnili, aby boli bližšie k slnku a mali dosť miesta na svoj rozvoj. Burina naopak – tá rastie hocikde a netreba sa o ňu ani starať.

Pri čítaní riadkov, ktoré nám do redakcie prišli, mi napadli presne tieto slová: oporný systém.

Na prvý pohľad taký obyčajný príbeh manželov, ktorí sa ako snúbenci rozhodli ísť cestou PPR, absolvovali kurz, pri praktizovaní im s vyhodnocovaním záznamov pomohla kamarátka a postupne s jej pomocou prešli aj cez úskalie obdobia návratu plodnosti po pôrode. Všetko ok, všetko ide, všetko sa dá.

A pritom je to výsledok množstva každodennej ochoty vytrvať v pôvodnom rozhodnutí a niečo pre to urobiť. Zároveň je to výsledok oporného systému: rozhodnutie ísť touto cestou má oporu v obidvoch – v tomto prípade muž podporil svoju ženu a nenechal to len na nej. Ďalšia opora je v pomoci zboku: v kamarátke, ktorá bola schopná aj ochotná kvalifikovane poradiť. Nezanedbateľnou oporou je vedomie, že v tomto úsilí nie sú sami – a okrem ďalších manželov, ktorí už kus cesty prešli, je tu Boh, ktorý nedáva nad sily a ponúka nám svoju milosť. Nenechal nás samých.
Všetci tento oporný systém v nejakej miere potrebujeme. Preto sme vďační za všetkých, ktorí sú ochotní byť jeho súčasťou. Je naozaj potrebné, aby sa tí, ktorí pociťujú nedostatok opory – či už v manželskom partnerovi, v Cirkvi, v okolí…, mali kam obrátiť. Pozývame teraz aj vás: poďte s nami vytvárať tento oporný systém!

Mária Schindlerová

- - -

     O symptotermálnej metóde som počula už dosť skoro pred manželstvom. Počas vysokej školy sa nám so snúbencom podarilo zúčastniť sa na kurze, ktorý LPP usporadúvala. Bolo to len také slabé nahliadnutie pod pokrievku, ale mala som základnú výbavu v podobe teplomera a nadchnutie. Takmer dva roky pred sobášom som si začala zaznamenávať údaje do tabuľky, sledovať hlien a teplotu. So snúbencom sme sa bavili o našich predstavách manželského sexuálneho života a zhodli sme sa na tom, že by sme radi túto metódu aplikovali, keďže sa nám videla ako spoľahlivá, korešpondujúca s Božím zámerom s plodnosťou a ako mi snúbenec vtedy s úsmevom povedal – aj ekologická :) Nebolo to vždy ľahké: vyznať sa v hliene, nielen vypnúť budík, ale aj zmerať teplotu. Vyhodnocovať záznamy bolo niekedy španielskou dedinou. Veľmi nápomocnou nám ale bola priateľka, ktorá absolvovala lektorský kurz LPP a bola odborníčka naslovovzatá.

Po svadbe (po pôrode ešte mnohonásobne viac) sme zistili jednu pravdivú informáciu – a to, že sex je ozaj čerešničkou na torte. Únava, práca, dieťa, kolobeh povinností donúti človeka vyslovene hľadať priestor a čas pre manželskú intimitu. Je pravda, že očakávania sme mali každý trocha iné, ale veľkou pomocou v celej tejto oblasti intimity nám bola a je komunikácia. Ustúpenie z vlastnej žiadostivosti pre dobro druhého je pre túto metódu uholným kameňom.

Najväčšou výzvou pre nás ako manželov praktizujúcich symptotermálnu metódu bolo určite obdobie po pôrode s nastúpením plodnosti. Abstinencia bola žiaduca tesne po pôrode, ale vďaka ekologickému dojčeniu sa nám neskôr podarilo ako tak sa zorientovať. Zosúladenie manželského intímneho života a života s malým dieťaťom je neľahká úloha, na našej ceste nám však pomáha spoločné vedomie, že sme si vybrali správne a prirodzene, podľa toho, ako to Boh plánoval.

Sme veľmi radi, že aj v súčasnosti, už pár rokov v manželstve a po pôrode, sa máme na koho obrátiť s otázkami ohľadom cyklov a plodnosti. Nie sme v tom sami, vieme, že sa môžeme poradiť s našou priateľkou z LPP, a to nám veľmi pomáha. Bez tejto priamej pomoci by sme sa veľakrát utápali a nevedeli nájsť riešenie mnohých nejasných situácií vyplývajúcich z rôznorodosti cyklov.

Výzvou do budúcnosti je určite naučiť sa pozorovať krčok maternice, ktorý by mohol napomôcť pri zisťovaní plodnosti v náročných časoch fyzických zmien po pôrode.

Lucia