obr.1V posledných mesiacoch pribúdajú v etickej poradni otázky s touto tematikou. Pisateľov zaujíma, či je alebo nie je hriešne, resp. morálne či nemorálne použiť prípravky, ktoré by mohli pomôcť v intímnom spolužití. Neistota je pochopiteľná: tieto prípravky sú neraz dostupné v predajniach či obchodoch podporujúcich erotiku a sex, reklamy na ne sľubujú väčšie vzrušenie a pôžitok. A tak človek, ktorý je konfrontovaný so situáciou, keď už vášeň, vzrušenie, libido... nie sú také intenzívne či dostatočné, hľadá orientáciu. Čo sa týka  odpovede na to, či je použitie týchto prípravkov hriech, odpovedám jednoducho: ak je potrebné riešiť problém (napr. erektilnú dysfunkciu u muža), nie je hriešne ani nemorálne použiť dostupné liečivá alebo prípravky, a nie je hriešne ani nemorálne využiť prírodné afrodiziaká (v primeraných dávkach) ako pomôcku na uľahčenie manželského spolužitia.
     Ale je potrebné mať na pamäti, že manželský intímny život má mať svoju podstatu v darovaní sa. Teda „chcem sa ti darovať“, „chcem prijať tvoj dar“. Z toho vyplýva, že naše úsilie má byť v tom, ako byť svojmu manželskému partnerovi príjemným, lepším, krajším darom... Aby to naozaj bolo vyjadrením lásky a úcty, ktorú sme si sľúbili.

     Preto celkom konkrétne: ak viagra (alebo iné liečivo) pomôže manželom, aby vôbec ich spojenie bolo možné, teda umožní to darovanie sa, je to v poriadku. Ale môže byť aj iná situácia: Niekto sa dočíta o „zázračných“ kvapkách, ktoré zvyšujú libido. To je fajn, povie si muž – to kúpim svojej žene, aby z nej znovu bola tá vášnivá partnerka. V poslednom čase to akosi nie je ono, myslí len na to, či deti spia a nezobudia sa, nevyvíja sama aktivitu, možno ju to preberie z pasivity.
     Alebo sa z dnes už všade dostupného internetu niekto dozvie, že existuje sprej obsahujúci feromóny – vyzerá to tak lákavo: doplním tie vlastné a budem pre manžela/manželku príťažlivejšia... Alebo to skúsim na ňom, či ma bude viac priťahovať...
    V takomto prípade som skôr skeptická. Zvyčajne tieto „kvapky“ spôsobujú zvýšené prekrvenie genitálií, a síce môžu pomôcť v tom, že človek rýchlejšie reaguje na dotyky, sprej môže a nemusí zvýšiť tú „chémiu“ medzi dvoma ľuďmi...
    Iste, takéto prípravky môžu fungovať, ale môžu pôsobiť aj ako placebo (pomáhajú, lebo človek si myslí, že mu pomáhajú).
    Ale som presvedčená, že kvalita sexu závisí od kvality vzťahu. Ktosi povedal, že sex je výslednicou vzťahu. Možno preto viac ako kvapky či sprej bude ako prirodzené afrodiziakum pôsobiť na ženu to, keď jej manžel pomôže uložiť deti a na ten večer sa pripraví. Alebo keď ju prekvapí a pozve niekam, kde už dlho spolu neboli. Alebo jej donesie nejakú drobnosť, niečo, čo ju uistí, že myslel na ňu, nielen na to, čo od nej očakáva... 
    A naopak, aj muža povzbudí, ak ho žena ocení a váži si ho. Ak ho neponižuje slovami, ak mu dá najavo lásku. Ale ak mu žena povie: „Ja viem, o čo sa snažíš, o čo ti ide. Ale ja ťa poznám inak ako ostatní, pred ktorými chceš len dobre vyzerať,“ možno tým svojho muža oberá o poslednú sebadôveru a istotu... Aj to sa prenesie do vzťahu.

    A potom myslím aj na toľké manželstvá, ktoré žijú ten všedný, obyčajný život a nostalgicky spomínajú na to, ako to bolo na začiatku. Až sa niekedy zdá, že tá intimita je bez iskrenia, že to už navždy bude také sivé, bezfarebné... Únava, stereotyp, starosti... tak veľmi potrebujeme z tejto všednosti vystúpiť, túžime zažiť niečo, čo nás znovu „nabije“. Nemám univerzálnu a jednoduchú odpoveď – len viem, že túto všednosť a stereotyp neoživia (natrvalo) žiadne prípravky, hoci to sľubujú. Nečakajme účinok od niečoho, čo „nemá moc“.
    Skúsme pracovať na upevňovaní vzťahu, možno aj cez tie drobnosti ako na začiatku. Vzťah, v ktorom sa cítime jedno, je možný, ale nevzniká náhodou. Chce to vložiť úsilie, trpezlivosť, keď nevidíme účinky a odozvu hneď.
    No verím, že každý drobný skutok má zmysel. Ak aj nezmení hneď správanie toho druhého, mení nás samých, uschopňuje nás, aby sme vedeli lásku dávať aj prijať. Boh prvý prichádza na pomoc, keď sa usilujeme budovať jednotu a vzťah – veď on sám je jednota lásky troch osôb.

                                                                                                                                                                                                                                                                                       Mária Schindlerová