Mám dvojročnú dcérku a 9-mesačného syna, ktorého kojím. Cyklus mám nepravidelný, 30 až 45 dní. Skúšam sledovať hlien, ale je to náročné. S manželom som mala dvakrát taký pohlavný styk, ktorý sa skončil bez môjho aj jeho vyvrcholenia. Nebola som si istá neplodnými dňami, ale veľmi sme chceli by pri sebe. Neviem, či je to hriech. Ďakujem za radu a odpoveď.


Určite nie je hriechom, ak ste, ako píšete, mali spolu s manželom taký styk, pri ktorom nedošlo k vyvrcholeniu ani u jedného z vás. V podstate to sa ani nenazýva pohlavným stykom. Aby sme si vyjasnili termíny, tak pohlavným stykom je taký styk, v ktorom pri spojení dôjde k ejakulácii muža v pošve ženy. Ak tomu dobre rozumiem, vy ste mali spolu genitálno – genitálny kontakt, ale nedošlo ani u muža k ejakulácii (a orgazmu), ani k vyvrcholeniu u Vás.
Takého správanie je u manželov v poriadku, nehrešíte. (Azda len praktická poznámka – aj z genitálno-genitálneho kontaktu sa môže pri narastajúcom vzrušení uvoľniť ešte pred ejakuláciou časť semennej tekutiny a potenciálne môže k tehotenstvu dôjsť – hoci by nedošlo k samotnému vyvrcholeniu – ľudovo sa hovorieva o tzv. kvapke lásky).
Mravne neprijateľnou by bolaopačná situácia: vyvrcholenie bez styku. Teda taký styk, pri ktorom by úmyselne došlo k vyvrcholeniu mimo skutočného spojenia: napr. muž by žene spôsobil úmyselne orgazmus, ale on by vedome nechcel dôjsť k vyvrcholeniu v nej – a praktizovali by napr. prerušovaný styk. Prípadne by sa manželia snažili nejako vedome zneplodniť konkrétne spojenie kondómom alebo hormonálnou antikoncepcio a pod. Alebo by sa vzrušovali po vyvrcholenie orálnym stykom, bez genitálneho spojenia.

Neviem, či dobre rozumiem z kontextu Vašej otázky, ale pochopila som to tak, že teraz, popri kojení, už máte cykly, ale nepravidelné.
Pokiaľ už cykly máte, hoci aj takejto dĺžky, je možné sledovať aktuálnu úroveň plodnosti – tá nezávisí od pravidelnosti cyklov. Spomínate iba sledovanie hlienu. Symptotermálna metóda – ktorú Liga pár páru vyučuje – sleduje najmenej dva príznaky plodnosti. Ak už cykly máte, môžete sa orientovať podľa bazálnej teploty a hlienu, prípadne krčka maternice.

LPP ponúka kurzy STM, všetko o ich organizácii nájdete na stránke www.lpp.sk.
sme ochotní sprevádzať manželov tým procesom, kedy sa učia, máte možnosť anonymne poslať svoj záznam na vyhodnotenie, prípadne sa telefonicky poradiť.

Aj keby ste používali tie „najprísnejšie“ pravidlá STM pri predchádzaní tehotenstvu, vždy by ste mali približne 10 dní v cykle bezpečne neplodných.
Iste, spočiatku sa to zdá náročné (naučiť sa orientovať v plodnosti), ale pekne to vyjadril jeden manželský pár: ak by ste sa mali naučiť zaväzovať mašličky podľa písomného návodu, asi by sa to zdalo veľmi ťažké. Ale keď ich už viete viazať, robíte to automaticky a nič vám na tom nepripadá ťažké. Podobne je to aj s naučením sa STM: ak vám nebude chýbať dobrá vôľa a snaha, zistíte, že to vlastne nie je také ťažké, ako sa na prvý pohľad zdá.

S pozdravom,

Schindlerová Mária, etická poradňa LPP