„V súčasnosti máme k dispozícii celú paletu antikoncepčných metód. Mnohé z nich sú rozšírené, bezpečné a účinné. Nemáme však niečo, čo by sme mohli nazvať „ideálnou“ antikoncepciou: niečo, čo by bolo bezpečné, účinné, nemalo vedľajšie účinky, bolo lacné, ľahko použiteľné a čo by sa mohlo používať bez lekárskeho dohľadu.“ (zdroj: FIGO o ľudskej reprodukcii, zväzok 2, Plánovanie rodiny)

„Obráťte sa na svojho lekára v prípade bolesti hlavy, bolesti brucha alebo končatín a v prípade prechodnej straty zraku alebo sluchu.“ (zdroj: Reklamný leták modernej trojfázovej antikoncepcie TRI-REGOL).

O tom, že riziká spojené s užívaním HA nie sú len zbytočné obavy, svedčia nepríjemné, až tragické skúsenosti žien, ktoré sa presvedčili, že skutočne existujú. Z mála uverejnených príbehov nás zaujal príbeh sedmnásťročnej angličanky Michelle publikovaný v časopise Emma na jeseň roku 2002 pod názvom: „Antikoncepčná pilulka ma skoro zabila“, ktorý rozpútal aj diskusiu na internete. Z nej vyberáme nasledovnú reakciu:

Tiež som jednou z „tých“… Zuzana. Odoslaný: 01.10.2002, 9:02.

Zdravím vás... Mám 26 rokov a antikoncepčné tabletky „tretej generácie“ užívam asi 5 rokov, lebo nimi „liečim“ nepravidelný cyklus. Tiež som vždy absolvovala „pečeňové testy“ a šla si pre ďalšie balenia tabliet, pretože „všetko bolo v poriadku.“ Pred niekoľkými týždňami sa ale moja bežná cesta do práce skončila v nemocnici. Začalo sa to zhoršením zraku, tŕpnutím ľavej ruky a následne aj časti tváre, jazyka ... Nemusím vám hovoriť, že ma to dosť vyľakalo… Vyšetrenia ešte nemám ukončené, ale všetci lekári sa zhodujú v tom, že je to spôsobené práve užívaním antikoncepcie. Dodatočne mi aj moja gynekologička potvrdila, že pri ich dlhodobom užívaní môžu vznikať krvné zrazeniny, ktoré môžu následne spôsobovať aj tzv. „mŕtvičky“… Je ale zaujímavé, že lekári sa vždy uspokoja s pečeňovými testami a neunúvajú sa poslať vás napr. na očné vyšetrenie, ktoré by ste pri užívaní antikoncepie mali pravidelne absolvovať… Takže, zvážte samy… Ja beriem zatiaľ tablety na rozšírenie mozgových ciev, aby sa predišlo ďalším „príhodám“ a čakám na vyšetrenia, ktoré mi konečne povedia, čo mi je… A nezabudnite si večer „spokojne“ zobrať ďalšiu tabletku…

 

Dodo a Simona Predáčovci