persona.jpg

Možno ste si už aj vy položili, alebo dostali otázku typu: Neexistuje v dnešnej technicky vyspelej dobe nejaký spoľahlivý prístroj, ktorý by mi určil plodné a neplodné dni?

Tým z vás, ktorí úspešne a vcelku bez problémov používate STM pozorovanie a vyhodnocovanie, sa možno hľadanie inej alternatívy zdá úplne zbytočné. Ale čo v prípade, že je objektívna komplikácia spoužitím STM metódy, alebo jednoducho manželia chcú mať ďalší prostriedok, ktorý potvrdí ich pozorovanie, alebo i napriek starostlivému vedeniu záznamov k počatiu stále neprichádza (hoci všetko aj po zdravotnej stránke vyzerá v poriadku) ?

    

Už pred niekoľkými rokmi sa v Anglicku a na nemeckom a rakúskom trhu objavil diagnostický prístroj na domáce použitie s názvom PERSONA. Keďže dostávame zavše otázky týkajúce sa tohto prístroja a aj viacerí zúčastníkov našich kurzov ho používajú a sú s ním spokojní, rozhodli sme sa urobiť si tiež vlastnú skúsenosť. Tu sú základné informácie a naše postrehy.

Čo je PERSONA a ako pracuje?


PERSONA zaznamenáva hladinu hormónov (meria zmeny koncentrácie estrogén-3-glukuronid (E3G) a luteinizujúceho hormónu (LH) , ktoré sprevádzajú ovulačnú fázu menštruačného cyklu ženy. Je to akýsi „malý osobný mikropočítač“ plodnosti, používa ho jedna žena, nedá sa požičiavať. Testovacia tyčinka zachytáva hormóny z vášho ranného moču. Prístroj potom prečíta, zaznamená a používa tieto informácie, aby vám oznámil, či máte plodný deň, keď môžete otehotnieť (červené svetielko –"červený" deň), alebo neplodný deň, keď nemôžete otehotnieť (zelené svetielko – "zelený" deň). V každom cykle určí 8 testovacích dní, žena teda potrebuje 8 testovacích tyčiniek (len v prvom cykle sa robí test 16-krát). Vyzerá to jednoducho, ale žiaľ PERSONU nemôže používať každá žena. Konkrétne ju nemôžu používať ženy:

  • ktoré nemôžu prijať možnosť otehotnenia spojenej s používaním PERSONY (spoľahlivosť potvrdená nezávislými štúdiami je 94%)
  • s cyklom kratším ako 23 dní
  • s cyklom dlhším ako 35 dní
  • ktoré majú príznaky menopauzy
  • ktoré dojčia
  • ktoré používajú hormonálnu liečbu, napr.: hormonálnu antikoncepciu, liečbu neplodnosti, hormonálnu substitučnú liečbu
  • ktoré používajú hocijakú inú liečbu, ktorá ovplyvňuje ich cyklus
  • ktoré užívajú antibiotiká obsahujúce tetracyklín

    Prístroj dokáže identifikovať ovulačné obdobie a zasvieti vám symbol ovulácie. Keďže podľa štúdie nemeckých gynekológov, má 59% žien ovuláciu pred prvou zvýšenou teplotou, je informácia  o ovulácii z PERSONY užitočná pre tých, ktorým sa nedarí dosiahnuť počatie a majú problém, pri ktorom je nevyhnutné mať pohlavný styk čo najbližšie kovulácii.

Z vlastnej skúsenosti: Používala som PERSONU v siedmich cykloch. Ovulácia išla „ruka v ruke“ s mojím pozorovaním teploty a hlienu. Rozdiel v začiatku III. fázy bol najviac jeden deň. Trošku nás prekvapil veľký počet “zelených-neplodných“ dní podľa prístroja v I.fáze cyklu. Zo 7 cyklov sa to stalo dvakrát. Napríklad: v cykle, v ktorom teplota stúpla na 14. deň a na 14. deň sa objavila aj značka ovulácie, ešte 11. deň cyklu bol prístrojom označený za neplodný (spoľahli sme sa na vlastné pozorovanie hlienu a neoverovali sme neplodnosť 11. dňa).

   Podobnú skúsenosť má aj ďalšia žena, ktorá sa rovnako ako my v I.fáze spolieha na STM pravidlá. Je pravdepodobné, že práve nečakané tehotenstvá z I. fázy znížili spoľahlivosť prístroja na 94%.

Ako každý prístroj, aj PERSONA má svoje výhody i obmedzenia. Ak bude pre niekoho používanie tohto prístroja cestou, ako žiť čisté manželstvo, Bohu vďaka.

Dostupné súbory:
pdf-28 Persona návod na použitie HOT
Dátum-28streda, 11. február 2009, 22:36 Veľkosť-28 1.46 MB Stiahnúť-28 10 565 Stiahnuť