(osobná skúsenosť účastníčky kurzu LPP)

Drahí priatelia z Ligy pár páru,


tabletka cukrk do novn     v prvom rade sa vám chcem poďakovať. Nielen za balíček, ktorý som včera prebrala (Príručka STM-PPR). Chcem sa poďakovať za možnosť spoznať prostredníctvom LPP metódy PPR, o ktorých som do roku 2014 ani netušila a o ktorých nám do Dubnice nad Váhom prišli povedať manželia Košťálovci.
     Tak ako ja vtedy, určite aj mnohé ženy ešte dnes o prirodzenom plánovaní nič nevedia, a preto siahajú po najdostupnejšej, najpohodlnejšej, a dnes z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že aj najnebezpečnejšej variante „ochrany“ – po hormonálnej antikoncepcii. S radosťou som po nej pred siedmimi rokmi siahla aj ja. Po dvojročnom užívaní sa z nej moje telo dlho nevedelo spamätať.
     Po dvoch mesiacoch užívania som nabrala na váhe 11kg. Veľmi dlhý čas som opakovane a stále neúspešne podstupovala liečbu zápalov a mykóz. Moja ,,menštruácia“ (dnes už viem, že to nie je menštruácia, len umelo vyvolané krvácanie) bola taká bolestivá, že pôrod ma bolel menej. Po libide sa zľahla zem. Depresie, náladovosť a podráždenosť som mala na dennom poriadku. Po vysadení HAK som až do pôrodu (t. j. 5 rokov!!!) trpela akútnym výsevom akné, ktoré som predtým nemala. Keby som veľmi zalovíla v pamäti, iste by som si spomenula na kopec ďalších problémov, ktoré mi HAK spôsobila. Napr. dva roky neúspešnej snahy o tehotenstvo po jej vysadení, atď ...
    Píšem vám to preto, lebo ženy by mali vedieť o tom, čo sa v ambulancií nedozvedia.
    A píšem vám to preto, lebo vďaka LPP – teda vďaka VÁM – mám možnosť ,,kamošiť sa s vlastnou plodnosťou“ :) A to by mali všetky ženy. ,,Kamošiť sa“, nie ju odstraňovať a ubližovať svojmu telu.

Takže veľká vďaka za vás a nech Boh žehná vás, vaše rodiny a službu Ligy!
(kontakt na autorku svedectva, ktorá chcela zostať v anonymite  je v ústredí LPP v SR)

Redakčný doslov:
    Skúsenosť, o ktorú sa s nami podelila pisateľka mailu  nie je ojedinelá. Portál rodinka.sk zverejnil v priebehu mája tohto roka dva články k tejto téme:  Antikoncepčné tabletky znižujú kvalitu života a skúsenosť jednej ženy Čo sa stane po vysadení antikoncepcie?
  Myslíme si, že aj vďaka osvete skúsenostiam s užívaním hormonálnej antikoncepcie môžeme na Slovensku registrovať pozitívny trend výrazného poklesu počtu užívateliek hormonálnej antikoncepcie (z 327 000 v roku 2007 na 195 000 v r. 2015), pričom zároveň klesol aj počet vykonaných chirurgických potratov z 11 189 v roku 2007 na menej ako 7000 potratov v r. 2015.

antikoncepcia a potraty
[Počet umělých potratů v ČR klesl z 25.414 v roce 2007 na 20.403 v roce 2015. V roce 2007 používalo 1.217.664 žen HA a v roce 2015 klesl počet na 944.536.]