Christian Fiala, jeden z najznámejších potratových lekárov Rakúska, v stredu vo vyhlásení varoval pred používaním kondómov a uviedol:
Kondómy ako antikoncepčný prostriedok sú iba priemerne účinné. Vedú zbytočne často k nechceným tehotenstvám a tým aj k ukončeniu tehotenstiev. Ako ďalej zdôraznil, jeho firma Gynmed naozaj pozoruje nechcené „kondómové tehotenstvá". Podľa najnovšej štúdie firmy Gynmed (2009) tretina všetkých nechcených tehotenstiev (35 percent!) nastáva napriek používaniu kondómov.
Lekár ďalej vyhlásil, že kondómy síce chránia pred sexom prenášanými chorobami, ale podľa vedeckých výskumov heterosexuálna mládež nepredstavuje rizikovú skupinu sexuálne prenášaných infekcií. Hlavnou rizikovou skupinou sú podľa lekára dospelí homosexuáli a za nimi nasledujú dospelí heterosexuáli.
Christian Fiala podal toto vyhlásenie pri príležitosti vydania štúdie firmy na výrobu kondómov. „Štúdia tejto firmy je ako reklama dobre urobená, ale nie je v záujme mládeže a neslúži ani na zlepšenie ich zdravia," zhŕňa Fiala skutočnosti. –zg-

Zdroj: Viedeň, 4.11.2010 (kath.net) 013 956