prístroje     Na konci augusta som bol oslovený redaktorkou konzervatívneho denníka Postoj, aby som sa vyjadril k otázkam, ktoré ju zaujímali v súvislosti s prípravou článku Namiesto antikoncepcie je tu mini počítač či mobilná aplikácia.
     Nie je jediná, ktorú zaujíma, aký názor máme v Lige na tieto nové trendy. Nezriedka dostávame otázky, čo si myslíme o takom alebo onakom prístroji, tej alebo onej aplikácii. Po dlhých rokoch, keď boli k dispozícii len obyčajné teplomery, prípadne vreckové mikroskopy znázorňujúce kryštalizáciu vzorky slín alebo hlienu krčka maternice, sa v posledných rokoch ponuka nových prístrojov na rozpoznanie plodnosti výrazne rozrástla. Máme možnosť siahnuť po Persone, Lady-compe, Eva-teste, Cycloteste, Naturcompe, iFertrackeri alebo najnovšie po prístroji Daysy. Možno ste zaregistrovali mobilnú aplikáciu Natural Cyclese, ktorú jej autori certifikovali ako zdravotnícku pomôcku. A to zďaleka nie je celá škála ponuky.
     Keďže snahou Ligy pár páru je pomáhať manželom rozumieť svojej plodnosti, každý krok smerujúci od používania antikoncepcie k metódam, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia v r. 1988 zadefinovala pojmom Natural Family Planning (Prirodzené plánovanie rodičovstva) vnímame ako pozitívny trend. Na webstránke Ligy, v sekcii Aktuality/testovali sme, zverejňujeme skúsenosti s prístrojmi, ktoré sme mali možnosť vyskúšať a porovnať ich výstupy s výstupmi symptotermálneho pozorovania a pravidiel.

A výsledok?

     Niektoré prístroje naozaj vnímame ako užitočnú technickú pomôcku, iné by sme, naopak, nemali odvahu odporučiť nikomu. Ani tým, ktorí prostredníctvom nich hľadajú pomoc na dosiahnutie počatia a už vôbec nie tým, ktorí pomocou nich chcú tehotenstvu predchádzať. Presnosť výstupov z technických pomôcok závisí totiž nielen od kvality samotných komponentov, z ktorých sú zostrojené (o ktorých nepochybujeme), ale aj od softvéru, ktorý robí samotné vyhodnotenie. Aj tie najkvalitnejšie prístroje na určenie plodných a neplodných dní však majú svoje limity a nie je dobré slepo sa na ne spoliehať. Žiaden prístroj nie je jasnovidec.
     Ľudský organizmus je totiž „nestabilná sústava“ a keď hovoríme o plodnosti, tak ženy veľmi citlivo reagujú na rôzne podnety. V dôsledku súčasného rýchleho životného štýlu, sedavej práce, umelého osvetlenia či nedostatku fyzickej námahy sú nepravidelnosti menštruačného cyklu častejšie ako v minulosti nehovoriac o iných problémoch reprodukčného zdravia. Žiaden prístroj nedokáže dopredu predpovedať, či v aktuálnom cykle nedôjde k nejakej nepravidelnosti, v dôsledku ktorej sa cyklus skráti alebo predĺži. Zároveň v živote ženy sú obdobia – napríklad pred prvou menštruáciou po pôrode alebo v prechode, keď hormonálne pomery dokážu riadne „zamiešať karty“. Zo skúseností, ktoré za viac ako 20 rokov v tejto oblasti zbierame, si dovolím tvrdiť, že prístroje si v týchto prípadoch nedokážu spoľahlivo poradiť s priebehom cyklu a manželia sú odkázaní na predĺženú zdržanlivosť alebo nie vždy presný prístrojový odhad.
     Takže aj tým, ktorí vítajú technické novinky, odporúčame, aby informáciu z prístroja doplnili svojím osobným pozorovaním príznakov plodnosti (hoci aj len jedného príznaku, ktorý im najlepšie vyhovuje). Vyhnú sa tak zbytočnému sklamaniu z prípadného zlyhania. Naučiť sa porozumieť symptotermálnej metóde nie je až také zložité, ako sa na prvý pohľad môže niekomu zdať. Na Slovensku aj v Česku lektori Ligy pár páru ponúkajú okrem základných vzdelávacích materiálov a kurzov STM aj bezplatné poradenstvo.
     Ak manželia investujú čas a námahu do porozumenia cyklu, urobia veľmi užitočný vklad, ktorý sa mnohonásobne zúročí v rozvíjaní ich manželskej lásky.

Jozef a Simona Predáčovci

Dodatok: S výsledkami testovania ďalších technických noviniek, ktoré chcú pomôcť manželom správne sa orientovať vo svojom cykle, sa s vami prostredníctvom Novín z rodiny LPP, webovej stránky a facebooku radi podelíme.